2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Költségcsökkentés fenntarthatósággal? Így csinálhatják az agrárcégek

Költségcsökkentés fenntarthatósággal? Így csinálhatják az agrárcégek

agrarszektor.hu
Az automatizálás fokozása, az adatalapú döntések meghozatala és az exportpiac felé való elmozdulás segítséget jelenthet a különböző fenntarthatósági és makrogazdasági kihívások leküzdésében - mondta Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárüzletág vezetője a a Portfolio Agrofuture 2024 Konferencián. Kiemelte, fontos az edukáció, valamint az exportpiacok által nyújtott lehetőségek. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Demeter Zoltán előadásában hangsúlyozta, a K&H Csoport célként tűzte ki, hogy 2030-ig 21 százalékkal, 2050-ig pedig 34 százalékkal csökkentsék az agrárportfólió káros anyag kibocsátását. Ezeket nem a finanszírozási aktivitás csökkentésével szeretnék elérni, hanem inkább arányaiban növelnék azokat a befektetéseket, amelyek bármilyen zöld célt képviselnek. A Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank elvárásai között is szerepelnek ezek a kérdések.

Azt gondoljuk, hogy partnerként, beszélgetve, edukáción keresztül, nem erőszakkal igenis haladni kell ezen az úton, mert azt látjuk, hogy az értékláncban egyre több az olyan szereplő, aki ezt a kérdést figyeli és adott esetben konkrétan szeretné látni, hogy az ő beszállítója milyen intézkedéseket tesz a fenntarthatóság témájában

A szakember felhívta a figyelmet a fogyasztók fontosságára. Közölte, bár jelenleg az inflációs környezet felerősödik, és kevésbé fontos a fenntarthatósági kérdés, előbbi normalizálódásával, biztosan egyre fontosabb lesz a fogyasztók számára is a fenntarthatóság. Demeter Zoltán szerint a fenntarthatósági elvárások lehetnek racionális irányok is, hiszen nagyon komoly költségcsökkentést tudnak jelenteni.

Többféle globális kihívással kell szembenéznünk jelenleg. A szakember kiemelte, hogy az automatizálás fokozása, az adatalapú döntések hozatala és az exportpiac felé való elmozdulás segítséget jelenthet a különböző fenntarthatósági, makrogazdasági kihívások leküzdésében. Emellett az exportpiac felé való elmozdulás egy cégnek a válságállósági képességét is növelheti. Hangsúlyozta, hazánkban megnyílnak a devizafinanszírozások forrásai is, exportálóként hozzá lehet jutni ezekhez. Jól látszik, hogy az elmúlt időszakban, aki tehette, nagyon komolyan elmozdult a deviza finanszírozások irányába.

Fenntarthatósági szempontokra fókuszálva, nagyon fontos, hogy sokat beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól, edukáljuk egymást

- hangzott el előadásában. Demeter Zoltán elmondta, hogy az agrárium jövője a felsőoktatásban tanulók kezében van, ezért az oktatást kiemelt támogatást kap. Felhívta a figyelmet a nem rég indult K&H agrár CO2 kalkulátor fontosságára, ez kiemelt segítséget nyújthat a gazdáknak a fenntarthatósági jelentések benyújtása idején.

A Portfolio AgroFuture 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

 

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31