Hónapos retek

A hónapos retek tenyészideje is rövid, olyannyira, hogy a veteményes növényei közül övé a legrövidebb (55-60 nap). Az egyik legkeresettebb primőr zöldség.

A hónapos retek egy egyéves növény, ami azt jelenti, hogy miután kifejlesztette a gumóját, rövid időn belül magszárra nő, melyen magokat érlel, végül elpusztul. Melegágyban vagy fóliasátor alatt termelik a kertészetekben. Népszerűségét az is jól mutatja, hogy szinte az egész világon termelik mindenütt, Európába pedig Kínából hozta be Marco Polo.

A hónapos retek termesztése és ápolása

A vegyes termesztés egy nagyon hasznos dolog, melyet érdemes lehet kihasználni, akár a hónapos retek esetében is. Mindamellett, hogy helytakarékos, egyes növények egyes növények társaságát kedvelik, míg másokét csak elviselik. Mindemellett bizonyos kártevőket is távol tarthatnak egymástól, például a levéltetveket vagy a fonalférgeket, így növényvédő szerekhez sem kell nyúlni! A hónapos retek magját együtt lehet vetni a petrezselyemmel és a sárgarépával is, de akár hagyma, karalábé, póréhagyma és fejes saláta közé is vethető.

Már 2-3 °C-on elkezd csírázni a hónapos retek hidegtűrő magja, a leggyorsabban 15-20 °C-on kel ki. A gumóképződéshez a hónapos reteknek a későbbiekben már nincsen szüksége nagyobb melegre, a párás levegőt és a nyirkos talajt viszont kedveli, ezért érdemes fólia alatt termeszteni. Hosszúnappalos növény, ami azt jelenti, hogy ahogyan közeledik a nyár, tehát hosszabbak a nappalok, könnyebben felmagzik és gumót sem fejleszt – éppen ezért, lehetőleg csak kora tavasszal vessük. Fényre viszont szüksége van, a gumóképződés idején pedig sok nedvességet is igényel.

A legjobb az, ha homokos, laza, tápanyagban dús talajt tudunk a hónapos reteknek biztosítani. A magokat 15-20 centiméteres távolságra húzódó sorokban kell elvetni, ritkásan, a drazsírozott magok 4-5 centiméterre legyenek. Sekélyen el kell takarni földdel a magokat, majd tömöríteni a talajt. A drazsírozott magokat mindenképpen meg kell locsolni, bőségesen, hiszen a magokat körülvevő vivőanyag átnedvesedéséhez sok nedvességre van szükség. A rövid tenyészidő miatt nincsen szükség fejtrágyázásra. A szabadban vetett retkeket már április második felében le is lehet szedni: először a nagyobb gumókat érdemes kihúzni, hiszen így a megmaradtak könnyebben juthatnak helyhez, nedvességhez és tápanyaghoz, így tehát gyorsabban is fejlődnek.

A hónapos retek betegségei

Ha száraz a tavasz, akkor a földibolha (mely a levelek nedvességét szívja ki) megtámadhatja a vetést. Onnan ismerhető fel, ha a kezünket a leveleken végighúzva érezzük a bolhák „pattogó” mozgását. Ha tömegesen elszaporodnak, akkor apró, kifehéredett foltok jelenhetnek meg a leveleken. Ha időben észleljük őket, akkor egyszerűen megszabadulhatunk tőlük, hiszen napi többszöri hideg vizes permetezéssel már gyéríteni lehet őket. A vegyszeres védekezést viszont mellőzzük! A fejlődő retkek meg is kukacosodhatnak, mely ellen talajfertőtlenítő szert lehet használni magvetéskor.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon