Megszólalt a szakember: jövőre stabilizálódhatnak az energiaárak itthon

Megszólalt a szakember: jövőre stabilizálódhatnak az energiaárak itthon

agrarszektor.hu
A fenntarthatóság és az energiahatékonyság mindenki pénztárcáját érinti. A koronavírus-járvány és a háborúk előtt stabilak voltak az energiaárak, utána viszont igazi árrobbanásokkal néztünk szembe. Most látni erősebb stabilizálódást, de a nemzetközi trendek azt mutatják, jövő évtől állhatnak vissza az árak - mondta Fehér Róbert, a 8G Energy vezérigazgatója a Portfolio AgroFuture 2024 Konferencián, Kecskeméten. A szakember az előadása során kiemelte, hogy miért lenne érdemes többet és jobban foglalkozni a mezőgazdaság energiaellátásával.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A helyben termelt napenergiával jelentős megtakarítást lehet elérni. Már szélenergiát is lehet telepíteni Magyarországon, a szélerőművek akár éjszaka is tudnak energiát termelni, ezt ki kellene használni

- vélekedett Fehér Róbert.

Fehér Róbert előadásában kitért arra is, hogy a mezőgazdaságban az energiafogyasztást stabilizálni kellene, valamint az öntözés energiaigényeit is biztosítani kell. A biogáz és a biomassza felhasználása pedig szintén nagyon fontos lenne a szektorban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termőföldeken gyakran nem lehetséges termőterületek használata napenergia hasznosításához, de van olyan megoldás, ami lehetővé teszi a napelemek mezőgazdasági területeken való elhelyezését, például épületek vagy a földek fölött. Ez optimalizálja a területkihasználást és minimalizálja a konfliktusokat a termőföldek és az energiafogyasztás között.

Mi lehet a megoldás?

A szakember szerint a helyben történő energiaellátás lehet a kulcs, hiszen jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a vállalatok számára. Az energiaközösségek alkalmazásával pedig minimalizálható az elvesztett energia mennyisége.

Az energiaellátással megéri az agráriumban is foglalkozni, már csak környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból is. Az üzemeltetés tervezhető és kiszámítható, hatékony a működése és a versenyképességüket is javíthatják vele a termelők. Ráadásul több agrárpályázat is elérhető, ami ugyancsak segítheti a gazdálkodókat.  

A Portfolio AgroFuture 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

 

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?