Nem csak hatékony, pénzt is hoz a gazdáknak a megújuló energia

Nem csak hatékony, pénzt is hoz a gazdáknak a megújuló energia

agrarszektor.hu
Az amerikai agrárium egyre jobban kihasználja a megújuló energiában rejlő lehetőségeket, amelyekkel nem csak hatékonyabban működtethetők a farmok, hanem akár új jövedelmet is szerezhetnek a gazdák. Az amerikai kormány is felismerte a lehetőséget és programmal segíti a farmokat az átállásban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A mezőgazdaság az energia különböző formáira támaszkodik a berendezések működtetéséhez, az épületek fűtéséhez és hűtéséhez az istállóktól az üvegházakig, a ventilátorok üzemeltetéséhez az istállókban és silókban, az istállók és karámok megvilágításához, a kútszivattyúk működtetéséhez, a víz melegítéséhez, a robotikához, a kerítések villamosításához, a tartályok fűtéséhez és hűtéséhez, a trágya kezeléséhez, a termények és áruk ültetéséhez, betakarításához, tárolásához és szállításához és még sok máshoz – írja a Fence Post.

Pénzt is keresnek vele

A kukoricát sok esetben azért termesztik, hogy megújuló energiát állítsanak elő etanol formájában. A tejgazdaságok trágyaemésztőiben földgázt állítanak elő. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának becslése szerint a biomasszából előállított energia akár 20 milliárd dollárnyi új jövedelmet is biztosíthat a gazdálkodók, a farmerek és a vidéki közösségek számára. A gazdálkodók és farmerek havi jövedelmüket is növelik, és szél- és naperőművekkel segítik a mezőgazdasági és farmüzemek fenntartását.  Ezt úgy teszik, hogy vagy maguk telepítenek, vagy a megújuló energiával foglalkozó vállalatoknak bérbe adják a földterületet. 

A megújuló energiával párhuzamosan tehát a mezőgazdaság is megújul. A szélmalmok együtt élnek a farmokkal, és a napenergia is. A trágya kezelésére is mindig szükség lesz, és nincs is jobb, mint a trágyát tiszta energiává, tiszta vízzé és tápanyagokban gazdag talajjavító anyagokká alakítani. A lényeg az, hogy a farmokon termelt megújuló energia a művelet üzemanyagává válhat - írja a cikk.

Az amerikai kormány is felismerte a lehetőséget

Az amerikai agrártárca, az USDA felismerte a mezőgazdaság és a megújuló energia közötti szinergiát, és válaszul számos programot dolgozott ki, köztük egy mátrixot és egy "biogazdasági eszköztárat". Ezek az eszközök segítenek a gazdálkodóknak és a farmereknek felismerni és kihasználni a megújuló energiával kapcsolatos lehetőségeket. Az USDA honlapja szerint:

Az USDA számos programmal segíti a gazdálkodókat, a vidéki lakosokat és a nemzetet abban, hogy reagáljanak az energiával kapcsolatos kérdésekre és lehetőségekre. Ezek az alapvető tudományos kutatástól az új technológiák kifejlesztéséig és kereskedelmi forgalomba hozataláig terjednek. A hatékonyabb mezőgazdasági technikáktól kezdve a szélerőműveken és etanolüzemeken át a biokémiai és genomikai kutatásokig az USDA elkötelezett a nemzet energiabiztonságra való törekvése mellett.

A Nemzeti Fenntartható Mezőgazdasági Koalíció szerint a mezőgazdasági üzemekben megvalósuló megújuló energiaprojektek a gazdák és a környezet számára egyaránt előnyösek. Ez a szervezet kidolgozott egy programot, a Rural Energy for America Programot, amely támogatásokat és kölcsönöket nyújt az energiahatékonysági fejlesztésekben érdekelt gazdáknak és vidéki vállalkozásoknak, valamint támogatja a megújuló energiarendszerek beszerzését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?