Lehet a termelés egyszerre fenntartható és megtérülő?

Lehet a termelés egyszerre fenntartható és megtérülő?

Az új technológiák, mint a biológiai növényvédelem, a mesterséges intelligencia, valamint az alternatív növénykultúrák komoly eredményeket hozhatnak abban, hogy a jövedelmezőség és a fenntarthatóság egyszerre érvényesüljön - hangzott el a Portfolio AgroFuture 2024 konferencia fenntartható növénytermesztés szekciójában megtartott fórumbeszélgetésen. Az előrelépéshez az innovatív gazdák figyelmét kell megragadni, az ő meggyőző eredményük után elterjedhetnek a ma még újnak számító technológiák.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A fenntartható növénytermesztés szekciójában megrendezett kerekasztal-beszélgetés a modern növénytermelés és inputanyag-gazdálkodás kritériumaival foglalkozott, a diskurzusban szóba kerültek az alternatív szántóföldi növények, a fenntartható vetőmag-, növényvédőszer- és műtrágyafelhasználás szempontjai, valamint a környezetkímélő termékek és technológiák is.

A szereplők egyetértettek abban, hogy az innovatív gazdálkodás, az új technológiák számos előnyt hozhatnak a megtérülés és a fenntarthatóság szempontjából is, de ehhez szükséges az, hogy a termelők nyitottak legyenek az újdonságokra.

A megszokott már nem működik

- mondta el Bori Tamás, a Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt. külkereskedelmi igazgatója. Hozzátette:

az AÖP nagyszerű program, mert fizetnek azért a termelőknek, hogy a saját szemével lássa, hogy valami jó. Ehhez képest a termelők egy-két pontos szerek kijuttatásában gondolkodnak.

Bori TamásBori Tamás

A mesterséges intelligenciáról szólva kijelentette: a technológia olyan összefüggéseket tud feltárni, amelyeket nehéz másképp felismerni, ez hasznos lehet a növénybetegségekben is.

Az alternatív kultúrákkal kapcsolatban a rizst emelte ki, mint Magyarország egyik legnagyobb rizstermesztője – itt a minőségi termelést hangsúlyozta, amelyhez komoly marketing is kell, amely tudatosítja a fogyasztókban a különbséget. Az alternatív gabonafélék is járható utat jelentenek, ahogy a regeneratív gazdálkodás is, amely kapcsolódhat a tejelő tehenészettel a szervestrágya alkalmazásával. A kérdésre válaszolva, hogy ezt a fogyasztó megfizeti-e, úgy felelt:

Ha jól csináljuk, nem biztos, hogy drágább.

Van egy innovatív gazdaréteg

- mondta el Lukács Domonkos a Corteva Agriscience gyomirtószer termékmenedzsere.

Lukács DomonkosLukács Domonkos

A mesterséges intelligencia valóban sokat tud segíteni a fenntartható növénytermesztésben, az okszerű alkalmazás kulcsa az, hogy ott legyen a felhasználás, ahol az szükséges. Mint fogalmazott:

Nem az a cél, hogy minél többet locsoljanak ki, hanem hogy rentábilisan alkalmazzák a termelők a növényvédőszereket.

A kisebb kultúrákkal kapcsolatban kifejtette: a nagy cégeknek mindig kihívás ilyenekre növényvédőszereket fejleszteni, de a multinacionális cégek előnye, hogy más országokban olyan kultúrákkal is foglalkoznak, mint a rizs vagy a cirok.

Helyspecifikum és mesterséges intelligencia

A mostani kukoricahibridek nem a húsz évvel ezelőtti elvárásoknak felelnek meg, hanem a mostani környezeti előírásoknak és a helyi sajátosságoknak - mondta el Szalkai Gábor a Bayer Hungaria közkapcsolati és fenntarthatósági vezetője.

Szalkai GáborSzalkai Gábor

A növényvédőszerekkel kapcsolatos hiedelmek meghatározzák a közbeszédet, de az innovatív gyártóknak sem érdeke, hogy a drágán kifejlesztett termékek esetleg a túlhasználat miatt később ne hozzanak profitot. A drónos vagy műholdas felvételek monitoring módszereivel a mesterséges intelligencia sokat segíthet az okszerű növényvédőszer-kijuttatásban is, ez bizonyos területeken akár 90 százalékos megtakarítást is elérhet.

A mesterséges intelligencia nagy előnyt jelent a nemesítés felgyorsításában, a szelekció során, valamint általában a fenntarthatóságban is – utalt a szatymazi nemesítési munkára Szalkai Gábor.

Az alternatív kultúrákkal kapcsolatban kifejtette: a közös együttműködéssel jó eredményeket lehet elérni ezen a téren is. A termelők, gyártók, finanszírozók és az érdekképviseletek közös gondolkodása a digitális megoldásokkal együtt ezen a téren is lehet sikereket elérni.

Egyszerre legyen fenntartható és rentábilis

- mondta el Szanka Nikoletta a gazdálkodók számára fenntartható megoldásokkal szolgáló Indigo Agriculture Hungary kereskedelmi vezetője.

Szanka NikolettSzanka Nikoletta

A kisebb termelők közül sokan feladják és átadják a területeiket más gazdálkodóknak, de fontos, hogy azok, akik ezzel továbbra is foglalkoznak, rentábilisan tudják ezt megtenni, azokkal a növényekkel, amit eddig is termeltek. Ebben számos kérdés merül fel: például mi biztosítja egy aszályos időszakban, hogy a növény a kijuttatott inputanyagokat fel is vegye?

A mesterséges intelligencia sokat segíthet ebben a folyamatban, és már a termékfejlesztésben is fontos szerepet kap ez a technológia. Az alternatív kultúrákkal kapcsolatban kijelentette: érezhetően nőtt az érdeklődés a termelők körében a szója és a cirok iránt.

A Portfolio AgroFuture 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?