Fontos híreket közölt az Államkincstár az agrártámogatásokról

Fontos híreket közölt az Államkincstár az agrártámogatásokról

agrarszektor.hu
Idén minden eddigi évet meghaladó kifizetés tudtunk teljesíteni. Beszédes adat, hogy míg 2017-ben 563 milliárd volt, 1185 milliárd forint kifizetés történt a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokban. Egyre többet fejlesztenek a gazdák, és ez örvendetes - mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián, Siófokon. Tanulóév volt az idei a januártól hatályba lépett új uniós Közös Agrárpolitikában (KAP), amely - elsősorban az első pilléres közvetlen kifizetéseknél - sok lényeges változást hozott. A Vidékfejlesztési Program keretein belül pedig több mint 48 ezer gazdálkodó tudott támogatásban részesülni, melynek nagy része már meg is valósult.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Detre Miklós előadásában kiemelte a kárenyhítési juttatásokat, hiszen hatalmas támogatotti kört érint. Mint mondta, az aszályos időszakot követően rengeteg kárenyhítési kérelem érkezett. A kormány támogatásával a kárenyhítési juttatásokkal a gazdák viszont túl tudtak jutni ezen a nehézségen is. Az ukrán gabona beáramlása miatt keletkezett gazdasági károk kompenzációja miatt pedig mintegy 6 milliárd forintot osztanak szét az érintett gazdák között. A kifizetések december 31-ig megtörténnek. A Vidékfejlesztési Program keretein belül több mint 48 ezer gazdálkodó tudott támogatásban részesülni, melynek nagy része már meg is valósult.

A több mint 48 ezer támogatott projekthez több mint 66 ezer előleg és kifizetési igénylés került benyújtásra, ezeknek 94%-át már sikerült feldolgozunk és több mint 1127 milliárd forintot fizettünk ki a Vidékfejlesztési Program keretein belül. Még mintegy 3800 kérelem van feldolgozás alatt, 140 milliárd forintot meghaladó mértékben. Ezeknek az ügyintézését folyamatosan végezzük. 934 forintra azonban még semmilyen igény nem érkezett be.

Ismertette azt is, hogy 2024-től új funkciók lesznek elérhetők a MobilGazda applikációban. Ilyen például a bankkártyás fizetés és az STÉ kalkulátor. Ezen kívül lesz új, csak a fényképkészítésre szóló meghatalmazás. A fényképkészítés során az offline ellenőrzések kiterjesztése is újítás lesz, valamint a támogatáshoz kapcsolódó iratok beküldése is. 

A Portfolio Agrárszektor 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02