Gyuricza Csaba: A szántással lenullázzuk a talajt, azonnal lépni kell

Gyuricza Csaba: A szántással lenullázzuk a talajt, azonnal lépni kell

agrarszektor.hu
A megváltozott klímafeltételek mellett a szántás csökkentésére és kivezetésére is szükség lenne - mondta el Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián Siófokon. A szakember beszélt arról is, hogy a magyar mezőgazdaságban, annak túlélése érdekében alapvető szemléletváltásra lenne szükség. A jövőben ugyanis elengedhetetlen lesz a termőtalajokat védő és növelő, a nedvességet megőrző és megfelelően kezelő gyakorlatok alkalmazása.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gyuricza Csaba szerint a tavalyi év egy katalizátor volt, a 2022-es aszály során a magyar mezőgazdaság azzal kellett, hogy szembesüljön, hogy nem tud annyi kukoricát termeszteni, ami fedezi az ország szükségleteit. Az aszály azonban csak egy következmény, annak a földhasználati struktúrának és szemléletnek a következménye, amelyen változtatni kell - szögezte le a MATE rektora. Azok a gyakorlatok, amelyek 20-30 éve működőképesek voltak, mostanra már nem azok. Gyuricza Csaba kiemelte, hogy elfogyott az idő, a klímaváltozás már itt van a nyakunkon. És nemcsak a földekre lehulló csapadék mennyisége, de annak eloszlása is csökken, ezzel együtt pedig növekszik a hőmérséklet és a párolgás is.

A talajra hulló csapadék megőrzése egy olyan probléma, ami 30-40 éve még nem volt olyan fontos kérdés, mostanra azonban azzá vált. A talajra hulló csapadék 50%-át hagyjuk elveszni. Pedig ha ezt meg tudnánk őrizni, az aszályos években se lenne akkora vesztesége a gazdáknak

- mutatott rá Gyuricza Csaba.

A szakember beszélt arról is, hogy a szántással rengeteg nedvességet elveszítenek a talajok. Mint mondta, nem magával a szántással, hanem a rosszkor, rosszul elvégzett szántással. Ha pedig az ágazat szereplői a tavalyi aszály után nem tanulnak a hibáikból, akkor a jövőben drasztikus beavatkozásokra is sor kerülhet. A probléma ott van, hogy sokan nem teszik meg azokat az alapvető intézkedéseket sem, amelyekre szükség lenne. A szántás példájánál maradva a MATE rektora elmondta, hogy a gyakran vagy rosszul végzett szántással az ember elzárja a nedvességtől a talaj mélyebb rétegeit.

Hosszú távon a megváltozott klímafeltételek mellett a szántás csökkentésére és kivezetésére is szükség lenne. Amit viszont tényleg be kellene tiltani, az a nyári szántás. Ezzel ugyanis 1-2 év alatt elpusztítjuk a talajt, lenullázzuk annak fizikai, kémiai és biológiai állapotát

- hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

A mostani módszerekkel az ember hektáronként 20-40 tonna talajt tesz tönkre minden évben - mondta ki a MATE rektora, hozzátéve, hogy az országnak 20-25 éve van, amíg még lehet növényt termeszteni ezeken a területeken, utána viszont már egyszerűen nem lesz termőtalaj. Gyuricza Csaba szerint tehát az igazi kérdés nem az, hogy betiltsuk-e a szántást, hanem hogy túlélhetjük-e hosszú távon a mostani rendszerek alkalmazását?

A szakember szerint azonban a helyzet még nem reménytelen. Van megoldás, 1922 óta számtalan tudós munkássága segítheti az ágazatot. A következő időszakban éppen ezért kiemelt fontosságú lesz a termőtalajok termőképességének megőrzése és növelése. Gyuricza Csaba szerint emellett a talajközpontú gazdálkodással növelni lehet a talaj vízmegtartó képességét és fenntarthatóságát. A MATE rektora beszélt arról is, hogy az öntözésfejlesztés nem a berendezések beszerzésével kezdődik, hanem a tudatos vízgazdálkodással, a szükséges tudás elsajátításával. Alapvető szemléletváltásra van szükség, aminek a generációváltás adhat óriási lökést.

A Portfolio Agrárszektor 2023 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?