Változás előtt áll a magyar takarmányipar: jönnek a rovarfehérjék

Változás előtt áll a magyar takarmányipar: jönnek a rovarfehérjék

agrarszektor.hu
Nem vagyunk lemaradva, sőt, ugyanazon a színvonalon vannak a magyar cégek, mint bármely európai vagy akár amerikai takarmányos cég - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencia kerekasztal-beszélgetésén, Siófokon. Szűkült az utóbbi időszakban az európai és a hazai takarmánypiac, mivel az állatállomány gazdasági és piaci okokból jelentősen csökkent. A modern termékek és technológiai megoldások pedig hatékonyabbá tehetik állattenyésztési ágazataikat az agrárpiaci szereplők. Az alternatív takarmányozási megoldások előtérbe kerülhetnek, így a rovarfehérjék egyre nagyobb teret hódító mezőgazdasági és élelmiszerpiaci felhasználására is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bustyaházai László (K+F stratégiai igazgató, igazgatósági tag, UBM Csoport) elmondta, hogy a takarmányipar hatalmas fejlődésen ment keresztül. A tudásháttere kifejezetten előnyévé válik a hazai állattenyésztésnek.

Nem vagyunk lemaradva, sőt, ugyanazon a színvonalon vannak a magyar cégek, mint bármely európai vagy akár amerikai takarmányos cég. A takarmányiparnak az lesz a legnagyobb kihívása, hogy a hatékonyság a költségoptimalizálását és az ennek való megfelelésnek kell a metszetét megtalálni valahol.

Lázár Miklós (Sales Director Cargill CAN Eastern Europe) kiemelte, az additívok szerepe óriási és elérhetők minden gazdának, ráadásul hatalmas a lehetőségeket tartogatnak. Ezek olyan termékek, amelyek a biológiai funkciókat támogatják, ráadásul költséghatékonyak is. Ez egy új piac Magyarországon, amire a vállalatnál is próbálnak építeni. Szerinte a jövő az emberben és a tudásban rejlik. Enélkül nem lehet hiteles egyetlen cég sem. Nem egyszerű jó embert találni.

Lázár Miklós
Lázár Miklós

Percze Rajmond (ügyvezető igazgató, Agroloop Hungary Kft.) a kerekasztal-beszélgetés során elmondta, hogy a vállalatnál a gyártási folyamatok egy ipari méretű, automatizált fekete lárva-farm zárt és szabályozott körülményei között történnek. Az üzem főbb folyamatai során a lárvák etetőanyagának előállítása, szaporítás, nevelés/hizlalás és feldolgozás történik. Kizárólag takarmány célra készítünk belőle fehérjét és zsírt.

A mi termékeink és tevékenységünk amellett, hogy hatékonyságot növelnek, még a fenntarthatósági mutatókat is tudják javítani.

Percze Rajmond
Percze Rajmond

A hazai egyetemekkel közös együttműködés egy kiemelkedő feladat. A takarmányoktatás és a takarmányozás területén van olyan úttörő történetünk, amit közösen, több takarmányos céggel csináltunk. Az UBM cégcsoport 3 hazai és 8 külföldi egyetemmel és 4 kutatói egyesüléssel, nemzetközi céggel van együttműködésben. Ezt folyamatosan kell működtetni, hogy a kihívásoknak meg lehessen felelni

- vélekedett Bustyaházai László.

Minket a megosztóság tehet vonzóvá sokaknak. Maga a rovar és a fenntarthatóság nevű „képződmény” is megosztó. Akik nem undorodnak a témától és tudnak velük azonosulni, azoknak ez vonzó lehet. Mi szeretjük ezt a világot és szeretnénk olyan körülmények között élni 10, 20 és 50 év múlva is, mint amilyenben most is tesszük. Ezért mindent meg kell tenni

- hangsúlyozta Percze Rajmond 

A kerekasztal-beszélgetés során szóba került a karbonlábnyom kérdése is. A karbonlábnyom egy környezetvédelmi mutató, amely a termékek teljes életciklusa során felmerülő, szén-dioxid egyenértékre vonatkoztatott környezetkárosító hatásokról nyújt információt.

Bustyaházai László
Bustyaházai László

Ha az agrárágazatban bármit el szeretnénk érni az állattenyésztés negatív környezeti hatásainak csökkentése érdekében, akkor fejlesztéseket tekintve a takarmányozás területét szükséges prioritásként kezelni. Ebben pedig nem vagyunk lemaradva Európában, de jó lenne eljutni egy olyan szintre, mint például, ahol a dánok vannak

- vélekedett Bustyaházai László.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Portfolio Agrárszektor 2023 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?