Döcög a támogatási rendszer, de javulás várható

Döcög a támogatási rendszer, de javulás várható

agrarszektor.hu
Az idei tanulóév tapasztalatai, a magyar stratégiai terv módosítási elképzelései, az uniós Green Deal jövője annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amely a támogatási rendszer változását, és annak hatásait elemezte. A fórumon elhangzott: a rendszer jelenleg még bizonytalanságokat él meg a végrehajtás terén, a hozzá elektronikus eszközök használata még gyerekbetegségekkel küzd. Várható ugyanakkor, hogy ezek a jövőben zökkenőmentesebben zajlanak majd - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián Siófokon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tanulóév volt az idei a januártól hatályba lépett új uniós Közös Agrárpolitikában (KAP), amely - elsősorban az első pilléres közvetlen kifizetéseknél - sok lényeges változást hozott. Az Agrárszektor konferencia második napján a támogatási környezetet elemző szekció azt vizsgálta, hogyan alakult a gazdálkodók támogatási pozíciója 2024-ben, és mit kell tenniük a termelőknek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb támogatáshoz jussanak az új rendszerben. Az idei tapasztalatok alapján arról esett szó, hogy milyen azonnali módosításokra van szükség az uniós támogatások megszerzését biztosító magyar stratégiai tervben, illetve hogyan alakítja ki jövő évi ellenőrzési és kifizetési gyakorlatát a Magyar Államkincstár. A szekció emellett áttekintette a KAP-ról, illetve az Európai Zöld Megállapodásról (Green Deal) folyó uniós vitákat, amelyek kimenetele döntően meghatározhatja, milyen szabályozási és támogatási feltételek, illetve szigorítások mellett kell gazdálkodniuk a hazai agrárágazat szereplőinek a következő években.

Voltak bizonytalanságok

– fejtette ki a kerekasztal-beszélgetés során Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A falugazdászokon keresztül megszenvedtük az idei évet, a következőnek több erőforrással, több falugazdásszal kell nekikezdeni – tette hozzá.

- mondta el Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Hangsúlyozta, hogy amennyiben elvárják a gazdáktól, hogy elektronikus úton nyújtsa be a kérelmeket, akkor gondoskodni kell arról, hogy az informatikai háttér megfelelő időben készen álljon, mert minden rossz lépés a termelőknek veszteséget okozhat.

Még alakul a rendszer

A legfontosabb, hogy a KAP, a támogatási keret rendelkezésre áll – hangsúlyozta Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, aki szerint az új támogatási formákban nem ellenséget, hanem lehetőséget lehet látni.

Az új támogatási rendszer komolyabb felkészültséget igényel – szögezte le Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője, amely kétségkívül nehézséget jelentett a termelőknek. A legnagyobb feladat jelenleg az információáramlás fenntartása, a gazdák segítése.

– mondta el Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. Ez a kilencvenes években gazdálkodni kezdett korosztálynak – akik a magyar mezőgazdaság derékhadát adják – kétségkívül nehézségeket jelentett. A mostani változások ténylegesen belenyúlnak a termelési gyakorlatba – tette hozzá.

– fogalmazott.

Felhasználóbarát kommunikáció kell

– mondta el Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese. Ennek javításában számítanak a falugazdászokra, a termelők edukációjában pedig minden olyan fórumra, mint amilyen az Agrárszektor konferencia is – tette hozzá.

- hangzott el az eseményen.

A Portfolio Agrárszektor 2023 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?