Enélkül tényleg nem megy? Így maradhatnak életben az agrárcégek itthon

Enélkül tényleg nem megy? Így maradhatnak életben az agrárcégek itthon

agrarszektor.hu
A változásoknak elébe kell menni, fenntarthatóan kell tudni gazdálkodni, és kiemelten fontos, hogy az adott szereplő bankképes legyen - mondta a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián, Siófokon Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgatója, a Magyar Bankszövetség agrár munkabizottságának elnöke. Az orosz-ukrán háború gazdasági következményei felforgatták a magyar makrogazdasági viszonyokat, és a negatív hatások az agrárfinanszírozás feltételeit is kedvezőtlenül érintették. A hitelkamatok emelkedtek, a finanszírozási igény nőtt, miközben az agrárvállalkozások költség- és jövedelmezőségi viszonyai romlottak. De vajon az utóbbi időszak kedvezőtlen tendenciái után milyen irányt vehet a magyar gazdaság?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdaság volatilisebb ágazat, mint a nemzetgazdaság egésze. 2014 és 2020 között mondhatni, hogy békeidők voltak az agráriumban. Azok a gazdálkodók, akik akkor beruháztak, fejlesztettek, ma is sokkal stabilabban működnek

- fogalmazott Hollósi Dávid. Hozzátette, beruházásigényes és nagyon támogatástól függő ágazat a mezőgazdaság. Akkor vannak kiemelkedések, ha vannak beruházási ciklusok és kedvező kamatok is. 2023-ban viszont szinte nem voltak beruházások, ilyenre nagyon rég volt példa. A magas kamatok és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt pedig sokaknak a jövőbe vetett hite is romlott.

Mit várható 2024-től?

Az elemzők szerint a szárazföldi növénytermesztésben jó év várható. A készletek magasak, az exportlehetőségek viszont szűkösek.

Ki tudom jelenteni, hogy van olyan piacunk, amit jóformán teljesen elveszítettünk. Ilyen például az Észak-olaszországi piac, ahová a tésztáinkat exportáltuk. A minőségi gabonatermésünk is hagy maga után kívánnivalót, ezt is be kell vallani. Jobb és több kell. Nem beszélve arról, hogy a hazai termelés nagyban függ a szállítási költségektől is, ám ezek drasztikusan megugrottak.

A szakember elmondása szerint azonban vannak jó hírek is, ilyen például az, hogy az állattenyésztés kezd magához találni. Ugyanakkor a fogyasztók elfordultak a rosszabb minőségi tömegtermékek felé, aminek nagy része import, olasz, német, lengyel stb. Ez szintén probléma. A mostani agrárpolitikában főleg a fenntarthatóság van jelen, ami szintén nehézségeket okozhat a jövőben az ágazat szereplőinek. Hollósi Dávid, mint fogalmazott, fontos lenne, hogy a gazdálkodók megtanuljanak boldogulni támogatások nélkül. Az már csak a hab legyen a tortán, mert, aki nem tud enélkül érvényesülni, nem fog tudni talpon maradni.

A magyar agrárgazdasági kitörési pontja

Az már világossá vált, hogy változásokra van szükség a hazai agrárgazdaságban. A kérdés az, hogy mik lehetnek ezek?

A kontrollált termelési módszerek, a hazai erőforrások kihasználása, több agribusiness és a kevesebb agrárpolitika mind-mind hozzájárulhatnak az említett kitöréshez. Emellett fontos lenne egy új agrárgazdasági modell és az is, hogy ne csak Nyugat, hanem Kelet-Európa felé is nyissunk, és ne csak nagyok, hanem okosak is legyünk. Mindezt pedig az tudja majd megvalósítani, aki együttműködő, gyorsan tud alkalmazkodni, tájékozott és képes az agráriumot képviselni. Úgy gondolom, elengedhetetlen az is, hogy a szereplők higgyék el azt, hogy klímaváltozás van. A változásoknak elébe kell menni, fenntarthatóan kell tudni gazdálkodni, és kiemelten fontos, hogy az adott szereplő bankképes legyen.

A Portfolio Agrárszektor 2023 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?