El kell felejteni a korábbi szabályokat a műtrágya-piacon

El kell felejteni a korábbi szabályokat a műtrágya-piacon

agrarszektor.hu
Jelentősen csökkentek a műtrágyaárak, a jövő inkább stagnálást vagy drágulást hozhat, igaz, ez utóbbi várhatóan nem lesz jelentős. A felhasználás ugyanakkor várhatóan csökken a korábbi évekhez képest, mert a termelők a mostani terményárak miatt kénytelenek olyan megoldásokat választani, amelyek csökkentik a költségeiket.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ez a mezőgazdasági termelőknek kedvező változást jelentett, de továbbra is bizonytalanságot okoz, hogy a következő időszakban milyen ártendenciák érvényesülhetnek, illetve ismét jelentős növekedés elé néz-e a piac. A különböző műtrágyák felhasználása minden kategóriában esett, gyakorlatilag lefeleződött a műtrágyapiac a volumeneket tekintve - hangzott el az Agrárszektor konferencia második napján a témában megtartott szekcióban.

A kerekasztal-beszélgetésben a meghatározó műtrágyagyártók és -forgalmazók képviselőinek részvételével mutatta be, hogyan változhatnak a közeljövőben a műtrágyaárakat leginkább befolyásoló tényezők, milyen árviszonyok alakulhatnak ki 2024-ben, illetve milyen kínálattal találkozhatnak a termelők.

Csúcs után visszaesés

A kereslet visszaesett, a műtrágyát legyártották, ezért sem meglepő, hogy a gyárak időnként csökkentik vagy szüneteltetik a termelésüket - mondta el a piaci viszonyokat értékelve Suba Péter, a LogFert Kft regionális tanácsadója. Hozzátette:

A kereskedők megégették magukat a magas áron vásárolt, majd zuhanó árak mellett kényszerértékesített műtrágya miatt – mondta el Simon Péter, a Fertilia Trans Kft. ügyvezetője. A 350 ezer forintért megvásárolt műtrágyából még ma is vannak készletek, amelyeket közel harmadáron tudnak ma értékesíteni a szereplők.

Nyomott árak

A gázárak annak ellenére maradtak stabilak, hogy a tározók már augusztus környékén telítettek voltak, nem volt áresés, igaz, nem is volt erre már nagyon tér – idézte fel Fáy András, az IKR Agrár Kft. üzletágvezetője. Hozzátette:

Arra a kérdésre, hogy mi történne akkor, ha a hazai nitrogén-műtrágya gyártása leállna, Suba Péter felidézte, hogy volt már példa arra, hogy 2022-ben a névleges termelés 65-70 százaléka kiesett a régióban, több országot is ideértve. Ez mégsem okozott műtrágyahiányt - jegyezte meg.

Kőszegi László, a Hőgyészi Agrokémia Kft. tulajdonosa ezzel kapcsolatban elmondta: nem valószínű, hogy a kínálati piac keresleti piaccá változik a meglévő készletek miatt. Aki most bevásárolt, az ugyanakkor nem döntött rosszul, mert nem várható alacsonyabb műtrágya-ár – tette hozzá. Mint elmondta:

Rozsi József, az Agro-Sükösd Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: termelői oldalról különösen kellemetlen, hogy nagyon magas áron vásároltak műtrágyát 2022-ben. Ez rossz döntés volt, de abban a helyzetben kézenfekvőnek tűnt. A terményárak esése miatt azonban most a termelők rossz pozícióban vannak, emiatt várnak az értékesítéssel jobb piaci feltételekre.

Mit hoz a jövő?

A jövőről szólva Fáy András kijelentette: a jelenlegi árszinteknél inkább felfele van mozgástér. Kőszegi László szintén úgy vélte, ha lesz árváltozás, akkor az valószínűleg drágulás lehet. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy a készletek magasak, és a tározók töltöttsége miatt a gázár is alacsony szinten stabilizálódott. Rozsi József gazdálkodóként úgy látta, hogy a műtrágya-árak valószínűleg szinten maradnak, lefelé már nem nyílik mozgástér.

Simon Péter ehhez hozzátette: enyhe emelkedés várható, kisebb kiugrások lehetnek, de ez a tendencia fog érvényesülni. Suba Péter megjegyezte: a piac igényéből az következik, hogy a termelők sem várnak a tavaszi szezonban kiugró áremelkedést, inkább stagnálás lehetséges.

Spórolni kell, vagy a szemléletet váltani?

Rozsi József a beszélgetésben hangsúlyozta: termelőként a felhasználás tervezésekor a terményárak meghatározóak jelenleg, ezekből pedig az következik, hogy inkább műtrágyafelhasználás csökkentése a járható út.

Simon Péter szerint ugyanakkor a termelőknek nem azt kellene nézniük, hogy egy adott összegért mennyi műtrágyát kapnak, hanem azt, hogy egy adott adag műtrágyából mennyi termény lesz. Ebben szemléletváltásra van szükség - tette hozzá.

A Portfolio Agrárszektor 2023 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?