Bige nem adja fel: ezzel támad vissza a Nitrogénművek

Bige nem adja fel: ezzel támad vissza a Nitrogénművek

Minden jogi lehetőséget ki szeretne használni Bige László, a Nitrogénművek elnök-vezérigazgatója és tulajdonosa annak érdekében, hogy bebizonyítsa: a céget lehetetlen helyzetbe hozó, széndioxid-kvótákra kivetett adóterhek jogellenesek. Az üzletember az Agrárszektornak azt mondta: mindent megtesz azért, hogy csaknem ezer dolgozóját ne kelljen elbocsátania.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy port kavart az Agrárszektor kedden megjelent cikke, amelyben Bige László elismerte: a 320/2023-as kormányrendelet révén a széndioxid-kvóták kiosztására és azok értékesítésére kivetett terhek lehetetlen helyzetbe hozták a Nitrogénműveket, Magyarország egyetlen műtrágya-gyárát. Bige László portálunknak újabb nyilatkozatott tett, amelyben kifejti: a leállás oka kizárólag a kvótákra kivetett terhekben keresendő.

EZ IS ÉRDEKELHET

„A Nitrogénművek Európa legkorszerűbb és legzöldebb, legújabb technológiával rendelkező műtrágyagyára, amely átláthatóan gazdálkodik, magyar tulajdonban van. Jó gazdasági helyzetben működő, kiszámítható, stabil, egészséges vállalatról van szó.

A széndioxid-kvótára kivetett adó viszont kizárólagosan arra szolgál, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket és bizonyos körök hozzájussanak Magyarország magántulajdonban lévő egyik legértékesebb ipari vállalatához

– mondta el az Agrárszektornak Bige László, a cég elnök-vezérigazgatója, aki kérdésünkre nem volt hajlandó közelebbről körülírni, kiket takar ez a kör.

Jogellenesnek tartják és perelnek

A jogászaink véleménye szerint az uniós széndioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerének megadóztatása jogellenes. Azért, hogy ezt bebizonyítsuk, ki fogunk használni minden jog által biztosított lehetőséget. Mindez azt jelenti, hogy minden magyarországi és uniós jogorvoslati fórumot igénybe veszünk. Ki fogunk használni minden törvény adta lehetőséget arra, hogy az igazunkat bizonyítsuk. Meggyőződésünk, hogy a vonatkozó kormányrendelet sérti az arányos közteherviselést és a tulajdonhoz való jogot, mivel az adó aránytalan és konfiskáló jellegű, sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmának elvét. Ráadásul sérti az Európai Unió 2003/87 EK irányelv alapelveit és célkitűzéseit is

- mondta el az üzletember.

A 2003/87-es EK rendelet osztotta ki az Európai Unióban a széndioxid-kvótákat. A rendelet célja az ingyenes kiosztással az, hogy fenntartsa a nemzetközi versenyt, ennek megfelelően Európában minden műtrágyagyár kap ingyenes széndioxid-kiosztási kvótát. Ennek megadóztatása ugyanakkor aláássa az ingyenes kvóták kiosztásának az elvét és a Nitrogénműveket „óriási versenyhátrányba” hozza Bige László szerint, mivel ilyen adó más uniós tagállamokban nincs.

Nyerni készülnek

Az üzletember elmondta: ilyen adó bevezetésére – lényegesen kisebb mértékben – volt már kísérlet három tagállamban, azonban ezek a próbálkozások minden esetben kudarcot vallottak, mert az Európai Bizottság jogellenesnek minősítette és eltörölte ezeket.

Az üzletember elmondása szerint két nagyon jelentős jogi irodát, egy Magyarországon és egy Londonban működő jogi csapatot bíztak meg a részletek kidolgozásával, akik részletes állásfoglalást állítottak össze az ügyben. Hozzátette:

Semmi kétségem nincs afelől, hogy ezt az ügyet a bíróságon meg fogjuk nyerni.

Arra a kérdésünkre, hogy addig termelhet-e még a gyár, úgy felelt: „nem szándékozom elbocsátani azt a közel ezer embert, aki itt dolgozott és itt élte le az életét, de nem tudjuk, hogy mikor tudjuk újraindítani a termelést és milyen feltételek mellett. Mindent el fogunk követni azért, hogy újra műtrágyagyártásba fogjunk, addig pedig nem fogjuk szélnek ereszteni az embereinket, különben sosem tudjuk újrakezdeni.”

Végkiárusítás lesz

Bige László kijelentette azt is, hogy tudomása van arról, hogy bizonyos cégek mentességet kértek és kaptak a kvótát terhelő adók alól. Erre ők is tettek kísérletet, részben a lapunk által közölt levél is ezt célozta. Ez mindezidáig eredménytelen volt.

Arra a kérdésünkre, hogy a leállásról szóló bejelentése esetleg nyomásgyakorlás volt-e, az üzletember leszögezte: neki ilyesmire nincs lehetősége.

Az Európai Unióban ilyen rendelet csak rám vonatkozik, egyetlen más műtrágyagyárra sem. Akkor ki mellett lobbiznék én? Az biztos, hogy nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra. Nem hagyjuk magunkat, és megteszünk minden olyan jogi lépést amire lehetőségünk van. Aztán ha elfogyott, hát akkor így jártunk.

Nem eladó a Nitrogénművek

Kérdésünkre, hogy a Nitrogénművek műtrágya-kereskedővé alakul-e át, Bige László nem zárta ki ezt az eshetőséget sem. „A Nitrogénművek mindenkit ismer Európában és Európán kívül is, minden egyes gyártót személyesen. Úgyhogy akár ez is szóba jöhet.”

Arra a kérdésre, hogy jelentkezett-e esetleg a Nitrogénművekre vevő az elmúlt egy-két évben, úgy felelt: a céget bármikor el lehetne adni, mert jól felépített vállalatról van szó.

De nem fogom eladni, régóta mondom, hogy eszem ágában sincs. Marad magyar, családi tulajdonban.

Fotó: Balázs Attila MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?