
Kivárnak a magyar gazdák: erre inkább nem költenek, pedig megérné
Bár a kertészeti traktorok kínálata soha nem volt ilyen sokszínű és technológiailag fejlett, a gazdák vásárlási kedve továbbra is visszafogott.
Az egyik legfontosabb zöldségünk a sárgarépa, amely rengeteg vitamint tartalmaz, és igen régóta ismerjük, fogyasztjuk. Itt van minden, amit a termesztéséről tudni kell!
A sárgarépa a vadon előforduló, Európában, illetve Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok háziasított alfaja. Már 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották, mára pedig mondhatni, hogy az egész világot meghódította. Bár a narancssárga színnel azonosítjuk, de létezik még sárga, lila, piros és fehér színű is belőle, a narancsszínű a XVII. században jelent meg.
A sárgarépa vetése és betakarítása
A sárgarépa vetésének ideje tavasszal, a fagyok elmúltát követően van, a magvetéshez pedig sorokat kell készíteni egymástól 20-25 cm-es sortávolságra, a vetőbarázdát be kell öntözni. A magokat be kell takarni földdel, majd óvatosan tömöríteni. Azt szem előtt kell tartani, hogy a csírázás lassú, akár még 3-4 hétig is eltarthat. Ha a kikelt répák rendelkeznek már 2-3 levéllel, akkor körülbelül 5 centis távolságra kell őket egyelni - drazsírozott magok esetében erre nincsen szükség. A betakarított répákat érdemes frissen felhasználni vagy tárolni, szárítani. A sárgarépa répateste 15 ºC -18 ºC-on fejlődik a leggyorsabban, a zöld növényi rész számára magasabb hőmérséklet az ideális. A sárgarépa mag már alacsony hőmérsékleten csírázni kezd, de megfelelő fejlődéséhez legalább 10 ºC-t igényel. A talajhőmérséklet kulcsjelentőségű a répák számára. 5 ºC alatt a csírázás nehezen indul be, azonban 10 ºC talajhőmérséklet felett már néhány nap múlva megjelennek a csíranövények. Érdemes bevetni a kezeket is, ha hidegnek érzik a talajt, akkor a csírázás beindulására egy hónapig várni kell. Jó tipp lehet a talajba előzőleg bedolgozott lótrágya, mivel hőt termel, ami segíti a csírázás megindulását.
A sárgarépa betegségei
Bár nem a legbetegesebb fajta, ettől függetlenül nem kerülik el teljesen a bajok a sárgarépát sem. Sztemfíliumos betegség: az egyik legjelentősebb gombás fertőzésről van szó, ami a sárgarépákat veszélyeztetheti, és elsősorban fertőzött vetőmag okozza. Előfordulhat, hogy a répánk ki sem kel, de ha mégis, akkor bizony elpusztulhat a lombja, a gyökéren pedig fekete foltok jelennek meg, így fogyaszthatatlanná válik.
Sárgarépa lisztharmat: ebben az esetben normálisan fejlődhet a répa, majd egyszer csak fehér, ködszerű bevonat jelenik meg a lombozaton. Így a fertőzött szárat nem lehet hasznosítani, de már a gyökerek sem fejlődnek megfelelően később. Leginkább növényi maradványok által terjed.
Alternáriás levélfoltosság: jó ötletnek tűnhet a talajba forgatott levél, ám nem az, hiszen az említett betegséget is okozhatja, ugyanis gyakran a beteg, talajon maradt, vagy talajba forgatott levél a forrása. Rendszerint csak az idősebb növényeket támadja meg, és a leveleken apró, kerek foltokat eredményez, amik az idő előre haladtával sárgásbarnára színeződnek.
Ápolása
A betegségek mellett kártevők is megtámadhatják a sárgarépát, komoly ellenségnek számítanak a lótücskök, drótférgek és a cserebogár pajor is, melyek ellen talajfertőzéssel lehet védekezni. Rajtuk kívül a sárgarépalégy és a gyökérgubacs-fonálféreg szintén problémát okozhat. Érdemes lazítani a talajt, ősszel és tavasszal is a kártevők ellen. A gyomlálás is elengedhetetlen, ha megjelennek a répáknál, el kell őket távolítani. Plusz tipp: a hagyma és a répa egyébként rendkívül jó barátságban vannak, ezért érdemes lehet őket egyszerre termeszteni. A hagyma vagy a fokhagyma levelei a növekedési időszak első napjaiban megvédik a fiatal répahajtásokat a forró naptól – így a zöldségek képesek lesznek erősebbé válni.

Bár a kertészeti traktorok kínálata soha nem volt ilyen sokszínű és technológiailag fejlett, a gazdák vásárlási kedve továbbra is visszafogott.
A zöldségfélék termőterülete 2025-ben 44,2 ezer hektárra csökkent, ami 7,2 százalékos visszaesést jelentett egy év alatt, két év alatt pedig közel 50 százalékos csökkenést.
Mintha egy domboldalon futballoznánk, ahol az ellenfél lefelé támad, nekünk pedig mindig felfelé futva kellene támadni.
Míg Európa nagy almatermelő országai jó évet zártak idén, a magyar almatermés sose volt még olyan alacsony, mint 2025-ben.
2025 kihívásokkal teli időszak volt mind a bankszektor, mind pedig az agrárium számára, és egyelőre nem látszik, hogy a közeljövő egyszerűbb lenne.
A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban.Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.
A napraforgó kifejezetten az az olajipari növényünk, ahol határozottan elválik egymástól a vegetatív és generatív szakasz.
Mindig öröm számunkra, ha egy újonnan bevezetett hibridünkkel sikert és kiváló termést érnek el termelőink. Külön jutalom, ha ezt a független kísérleti eredmények is alátámasztják.
A kukoricatermesztés ma már egyre szélsőségesebb környezeti feltételek között zajlik, ezért a gazdálkodók számára felértékelődnek azok a hibridek, amelyek minden évjáratban stabil teljesítményt, jó stressztűrést és megbízható alkalmazkodóképességet nyújtanak.