Meglepő számok láttak napvilágot: mégis, mi folyik a műtrágyapiacon itthon?

Meglepő számok láttak napvilágot: mégis, mi folyik a műtrágyapiacon itthon?

agrarszektor.hu
Mintegy egyötödével kevesebb műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére Magyarországon az idei év első három negyedévében, mint egy évvel korábban. A műtrágyák ára átlagosan közel egyharmadával csökkent, az értékesítés nettó árbevétele pedig több mint 33 százalékkal volt alacsonyabb 2022. első három negyedévi értéknél. Az összetett műtrágyák körében 2023 első három negyedévében a legnagyobb kereslet az NPK 15-15-15 iránt volt, a második legnépszerűbb termék az NPK 10-26-26 összetétel volt, a harmadik pedig az NPK 8-24-24 volt. A szakértők szerint a magyar gazdák a következő szezonban meg fogják vásárolni a szükséges műtrágya-mennyiséget, de nem fognak előre készleteket felhalmozni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A műtrágya-forgalmazók 2023 első három negyedévében 817 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére Magyarországon. Ez több mint egyötödével, 20,5%-kal kisebb mennyiség az egy évvel korábbinál. A műtrágyák ára is csökkent, átlagosan 29%-kal, így a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele, amely 185 milliárd forintot tett ki, 34,7%-kal volt alacsonyabb a 2022. első három negyedévi értéknél - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb kiadványából. Mint írták, a mezőgazdasági termelők által a vizsgált időszakban vásárolt összes műtrágya nitrogén-foszforkálium (NPK) hatóanyag-tartalma 278 ezer tonna volt, 78 ezer tonnával, vagyis 21,9%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A nitrogénhatóanyag-tartalom 17%-kal, a káliumhatóanyag- és a foszforhatóanyag-tartalom 36%-kal, illetve 31%-kal volt alacsonyabb, mint a bázisidőszakban.

Az egyszerű műtrágyák közül a nitrogénalapúak hatóanyagtartalma 15%-kal, a foszforé 37%-kal, míg a káliumé 33%-kal csökkent 2023 első három negyedévében. Az NPK-hatóanyagok aránya 2022 első három negyedévében 69:16:15 volt, 2023 azonos időszakában pedig 73:14:13, azaz a nitrogénfelhasználás nőtt. A növekedés a három negyedévet külön vizsgálva a második negyedévben volt a legszámottevőbb, amikor 16%-tal emelkedett a nitrogén-hatóanyag aránya az előző év azonos időszakához képest.

Természetes súlyban vizsgálva 2023 első három negyedévében közvetlenül a mezőgazdasági termelőknek 817 ezer tonna műtrágyát értékesítettek, amelyből 652 ezer tonna egykomponensű, 165 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt. Az egykomponensű, illetve az összetett műtrágyák aránya 2023 első három negyedévében 80:20, egy évvel korábban 76:24 volt, vagyis az egyszerű műtrágyák aránya nőtt. Foszforműtrágyából 36%-kal, káliumból 32%-kal, míg nitrogénből 16%-kal adtak el kevesebbet a forgalmazók végfelhasználóknak 2023 első három negyedévében az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Összetett műtrágyákból pedig 87 ezer tonnával kevesebb fogyott. Ugyanakkor az értékesített műtrágya teljes mennyisége július, augusztus és szeptember hónapokban közel 10%-kal nőtt 2022 hasonló időszakához mérten. Az első három negyedévi műtrágya-értékesítés 2023-ban értékben 34,7%-kal, több mint harmadával csökkent 2022 azonos időszakához képest. Ezen belül az egykomponensű nitrogénműtrágyák forgalma 29%-kal, az egykomponensű foszfor értékesítése 43%-kal, az egykomponensű káliumműtrágyáké pedig 59%-kal volt alacsonyabb. Az összetett műtrágyák forgalma értékben 2023 első három negyedévében kevesebb mint fele volt az egy évvel korábbinak.

Az összetett műtrágyák körében 2023 első három negyedévében a legnagyobb kereslet az NPK 15-15-15 iránt volt, 23,6 ezer tonnát adtak el belőle, és az összetett műtrágyák mennyiségének 14,3%-át tette ki. A második legnépszerűbb termék az NPK 10-26-26 összetétel volt, amelyből 16,1 ezer tonna fogyott, és a három negyedév összetett műtrágya-értékesítésének 9,8%-át fedte le. A harmadik helyre az NPK 8-24-24 került, amelyből 15,5 ezer tonnát értékesítettek, ez 9,4%-os részesedést jelentett az összetett műtrágyák teljes mennyiségéből.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi történt a mezőgazdasági termelői árakkal 2023 első kilenc hónapjában?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 7,3%-kal volt alacsonyabb, míg a termelés ráfordításainak árszintje 5,4%-kal volt magasabb 2023 első három negyedévében 2022 azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek termelői ára 19%-kal csökkent, az élő állatok és állati termékek ára pedig közel ugyanennyivel, 20,9%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz mérten. A gabonafélék ára csaknem negyedével, az ipari növényeké 37,2%-kal esett. A növényi termékek körében a zöldségfélékért 16,1%-kal kellett többet fizetni a bázisidőszak szintjéhez képest, ezen belül a burgonya ára 45,7%-kal emelkedett. A vizsgált kategóriák közül a gyümölcsfélék 14%-kal kerültek többe. A mezőgazdasági termelés során közvetlenül használt anyagok körében egyedül a műtrágyák átlagos ára csökkent, közel 30%-kal. A növényvédő szerek ára 2023 első három negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest 24%-kal, az állatgyógyászati készítményeké 14,7%-kal drágult. A takarmányok áremelkedése 2%-os, míg a vetőmagé megközelítőleg 18%-os volt.

A műtrágyák közül 2023 harmadik negyedévében (július-szeptember) a MAS ára esett a legjelentősebben, közel kétharmadával az előző év azonos időszakához képest. Az ammónium-nitrátot és a nitrosolt (30% hatóanyag-tartalmú) feleáron tudták a termelők megvásárolni a bázisidőszakhoz képest. A kálium-klorid ára 54%-kal, a MAP-é 58%-kal csökkent, az NPK 8-21-21, a 8-20-30 és a 15-15-15 összetételű műtrágyáké pedig 45-49% közötti mértékben esett vissza az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A második negyedévhez viszonyítva 2023 harmadik negyedévében a vizsgált egykomponensű műtrágyák körében a MAS ára csökkent a legnagyobb mértékben, közel 15%-kal. Az ammónium-nitrát és a karbamid ára 13%-kal, míg a nitrosolé - a legkisebb mértékben - 6%-kal mérséklődött. Az öszszetettek közül az NPK 8-20-30 összetelű műtrágya ára 37%-kal volt alacsonyabb. A kálium-klorid 39%-kal került kevesebbe a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest.

Ami a következő időszakot illeti, sok még a kérdőjel. Az alacsony terményárak, a várttól elmaradó eredmények és a megemelkedett előállítási költségek miatt előfordulhat, hogy a magyar gazdák megpróbálják majd csökkenteni a kiadásaikat a következő szezonra. Ez megtörténhet a műtrágya-vásárlások volumenének visszafogásával, bár az Agrárszektor által korábban kérdezett szakértők ezt nem tartják valószínűnek. Ők úgy vélték, hogy a gazdák várhatóan meg fogják vásárolni a szükséges mennyiséget a műtrágyákból, de nem fognak előre nagyobb készleteket felhalmozni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett nem szabad megfeledkezni az utóbbi hetek egyik legfontosabb, a kedélyeket a leginkább felkavaró történéséről. Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa november elején jelentette be, hogy a pétfürdői gyárban egy hónapra leáll a termelés. Ezt követően azonban olyan hírek is fellebbentek, amely szerint a 93 éve működő üzem végképp be fog zárni a termelési költségek elszállása miatt. Bár azóta kiderült, hogy erről szó sincs, a termelőkben és a műtrágya-ágazat szereplőiben azonban megjelent egyfajta óvatosság a jövőt illetően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01