Megszólalt Nagy István a Bige-ügyben: kemény kijelentést tett az agrárminiszter

Megszólalt Nagy István a Bige-ügyben: kemény kijelentést tett az agrárminiszter

agrarszektor.hu
A kormányra akart nyomást gyakorolni Bige László, amikor bejelentette műtrágyagyárának bezárását, majd nem sokkal később visszakozott. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt, aki szerint Bige Lászlót nem lehet komolyan venni.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István sajnálja, hogy egy 93 éves gyár méltán híres péti sója Bige-showvá alakul. Emellett azt kérte a műtrágyakirálytól, hogy inkább a termeléssel foglalkozzon, mert méltatlan helyzetbe hozza a magyar gazdákat - írta meg a 444.hu a tárcavezető a Blikknek adott interjúja alapján. A Bige László cégére kivetett extraprofitadó az agrárminiszter szerint nem egyedi döntés volt, mert minden vállalatot érint az adóforma. Azt mondta, a Nitrogénműveknek monopóliumként olyan lehetősége van, amivel élnie kell. Az a feladata, hogy gyártson és forgalmazzon, tisztességes áron és körülmények között.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István ezek után úgy fogalmazott, hogy Bige Lászlót nem lehet komolyan venni, mert két-három órán belül változtatja az álláspontját. Jelentős áremeléstől viszont nem tart a miniszter, aki szerint a legtöbb gazda valószínűleg nem a Nitrogénművektől, hanem importőröktől szerzi majd be a műtrágyát. Az Agrárszektor által megkérdezett, és az ágazatra rálátó szakértők szerint ugyanakkor, ha valóban leállna a pétfürdői gyár, annak rendkívül komoly következményei lennének, úgy a magyar mezőgazdaságra, mint az ország GDP-jére.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bige Magyarország egyik leggazdagabb embere, az ország egyetlen műtrágyagyártó vállalatának a tulajdonosa. A nagyvállalkozó ellen két büntetőeljárás is folyik, hűtlen kezeléssel, valamint egy másik ügyben okirat-hamisítással és vesztegetéssel vádolták meg. Az utóbbi eljárásban első fokon felmentették, de az ügyészség fellebbezett, és letöltendő börtönbüntetést kért a vállalkozóra, aki pár hónapig házi őrizetben is volt.

(Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?