Döbbenetes hírek érkeztek: leállítja termelését Európa nagy műtrágyagyára

Döbbenetes hírek érkeztek: leállítja termelését Európa nagy műtrágyagyára

agrarszektor.hu
Szeptembertől leáll Litvánia legnagyobb műtrágya gyára. A gyártó és forgalmazó Achema a döntést a megemelkedett gázárakkal magyarázza.

Leállítja a termelését szeptembertől a legnagyobb litván műtrágyagyár, az Achema. A cég vezetői szerint a megemelkedett gázárak miatt már nem tudnak versenyképes áron sem termelni, sem forgalmazni, ezért döntöttek így. Az Achema a leállás miatt több tízmillió eurós veszteségre számít - írta meg az Euronews.

Tavaly 60 eurót fizettünk megawattóránként. Ez már akkor is soknak számított. Jelenleg a gáz ára 280 euró, ami négyszerese a tavalyinak. A műtrágya ára pedig a duplájára nőtt, mert Európán kívülről érkezik

- mondta az Achema vezérigazgatója, Ramunas Milauskas.

Bár a műtrágyát most magasabb áron lehet eladni Európában, mint korábban, az előállítása is nagyobb mértékben drágult. A műtrágya ára a kétszeresére, önköltsége viszont a négyszeresére nőtt a gáz drágulása miatt.

Az Achema vezérigazgatója arra számít, hogy a költségek tovább növekednek, ezért a munkavállalóik 5%-ától nagy valószínűséggel meg kell válniuk. A litván gyárat csak átmenetileg zárták be, miután már tavaly szeptembertől csökkentett üzemmódban működtek. Az alkalmazottak az újranyitásig karbantartási és területőrzési feladatokat látnak el.

Az Achema szakszervezetének elnöke, Birutė Daškevičienė, elmondta: tárgyalnak a cégvezetéssel, hogyan biztosítsák az alkalmazottak jövedelmét a leállás ideje alatt. Mint mondta, a szakszervezet még dolgozik az álláspontján, de hamarosan nyilvánosságra hozza - írja az LRT, a litván nemzeti rádió és televízió honlapja.

Jonava polgármestere, Mindaugas Sinkevičius a leállást követően azt nyilatkozta, hogy a cég nem hagyhatja magára az alkalmazottait. A balti hírügynökségnek (Baltic News Services) adott interjújában arról beszél, legalább három hónapos leállásra számítanak.

A litván munkatörvény előírja a munkáltatóknak, így az Achemának is, hogy az átlagkereset 40%-át fizessék ki a leállás során. A város polgármestere szerint azonban a cég felajánlhatna a szakszervezetnek egy sokkal "előnyösebb díjazást", azért, hogy így is felelősséget vállaljon a társadalomért és dolgozóiért.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?