Alig költenek már ezekre a magyar gazdák: megvan, mi áll a spórolás hátterében

Alig költenek már ezekre a magyar gazdák: megvan, mi áll a spórolás hátterében

agrarszektor.hu
Mintegy 40%-kal csökkent a műtrágya-értékesítés a 2022-es év negyedik negyedévében az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest. A legnagyobb visszaesés az ammónium-nitrát (AN), a kálisó és a MAP esetében történt. Az AN iránti kereslet az ötödére, a kálisóé és a MAP-é pedig összesen 70%-kal csökkent, ezzel szemben a karbamid forgalma közel a két és félszeresére nőtt, míg Nitrosol, DAM-ból 28%-kal többet adtak el a forgalmazók, mint 2021 azonos időszakában, de mészammon-salétromból (MAS) is 20%-kal kevesebbet vásároltak a gazdák. Az értékesítési árak a megfigyelt időszakban 1,6-2,7-szeresére emelkedtek 2021 negyedik negyedévéhez mérten, bár 2022 utolsó negyedévében a műtrágya értékesítési árai valamelyest csökkenni kezdtek. A növényvédő szerek iránti kereslet is jelentősen csökkent, ami összefüggésben lehet azzal, hogy ezeknek a termékeknek az ára 20-40%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az áremelkedések miatt a gazdák inkább kivárnak a szerek beszerzésével.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2022 októberében az egy hónappal korábbihoz képest közel hasonló mennyiséget értékesítettek a forgalmazók a megfigyelt műtrágyákból, azonban a forgalom volumenben tavaly októberhez mérten több mint a felére esett vissza. Az elmúlt két év tekintetében most először fordult elő, hogy karbamidból vásároltak a legtöbbet a gazdák októberben. Ez annak is a következménye, hogy ammónium-nitrátból nagyon lecsökkent a kínálat, így a termelők a hasonló, de mégis kedvezőbb tulajdonságú karbamidból készleteztek be - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb elemzéséből. A másik ok pedig nemcsak az AN tovább növekedő ára volt, hanem az is, hogy míg korábban (2021 év elején) a karbamid ára akár 30%-kal is meghaladta az AN-ét, addig a megfigyelt hónapban már 10%-kal elmaradt attól. Értékesítési volumen tekintetében a MAS végzett a második helyen, így elmondható, hogy a teljes havi értékesítés 80%-át a ennek a két műtrágyának a forgalma adta. Az elemzésből kiderült, hogy a 2021 októberi kereslethez viszonyítva a MAS eladott mennyisége az ötödére esett vissza, míg a karbamidé a 3,5-szörösére nőtt. A vizsgált termékek értékesítési átlagárai hosszú hónapok óta most először csökkentek valamelyest, az ammónium-nitrát és a kálium-klorid kivételével. Az átlagárak az egy hónappal korábbihoz viszonyítva 0,1-4,7%-kal mérséklődtek októberben, a legnagyobb mértékben a szuperfoszfáté esett (36%-kal). A megfigyelt műtrágyák értékesítési árai az elmúlt év októberéhez viszonyítva, mintegy 2,1-2,9-szer lettek magasabbak. A legnagyobb mértékben a kálisó és a MAS ára emelkedett.

Az AKI adatai alapján a tavalyi év novemberében az egy hónappal korábbihoz képest 2,2-szeresére bővült az értékesített műtrágya mennyisége a megfigyelt termékekből. A 2021. január-november hónapokban forgalmazott volument összehasonlítva 2022 azonos időszakáéval, az látható, hogy a forgalom mintegy 30%-kal lett kevesebb. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a MAS volt, a második helyen a karbamid végzett, és a teljes havi értékesítés 82%-át ennek a kettőnek a forgalma adta. A 2021. novemberi kereslethez viszonyítva a műtrágyaforgalom 30%-kal maradt el a vizsgált hónapban. A MAS eladott mennyisége a felére esett vissza, míg a karbamidé a 2,5-szörösére nőtt, az ammónium-nitráté ezzel szemben 60%-kal csökkent. A vizsgált termékek értékesítési átlagárai - az NPK 15:15:15 és a karbamid kivételével - tovább csökkentek novemberben. Az átlagárak az egy hónappal korábbit 5,4-21,2%-kal múlták alul, a legnagyobb mértékben az ammónium-nitráté és a MAS-é lett kevesebb. A megfigyelt műtrágyák értékesítési árai az elmúlt év novemberéhez viszonyítva, mintegy 1,2-2,6-szor lettek magasabbak. A legnagyobb mértékben a kálisó és az NPK 15:15:15 ára emelkedett.

2022 decemberében az egy hónappal korábbihoz képest közel 26%-kal esett vissza az értékesített műtrágya mennyisége a megfigyelt termékekből. Ekkor a legkeresettebb műtrágya a MAS volt, a második helyen a Nitrosol, DAM végzett. A teljes havi értékesítés 82%-át ennek a két műtrágyának a forgalma adta. Az előző évi decemberi kereslethez viszonyítva, a műtrágyaforgalom mintegy 40%-kal maradt el a vizsgált hónapban. A MAS eladott mennyisége 52%-kal esett vissza, míg a Nitrosol, DAM-é 20%-kal nőtt, ugyanakkor az ammónium-nitráté az egytizedére csökkent. A vizsgált termékek értékesítési átlagárai tovább csökkentek a tárgyhónapban, az ammónium-nitrát kivételével. Az átlagárak az egy hónappal korábbinál 1,2-10,9%-kal alacsonyabbak voltak, a legnagyobb mértékben az NPK 15:15:15-é esett vissza. Az ammónium-nitrát ára visszakúszott az októberi árszintre. A megfigyelt műtrágyák értékesítési árai az elmúlt év decemberéhez viszonyítva mintegy 1,4-2,8-szer lettek magasabbak. A legnagyobb mértékben a kálisó és a MAP ára nőtt.

Látható tehát, hogy a tavalyi év negyedik negyedévében jelentős mértékben csökkent a műtrágyaforgalom Magyarországon. A következő időszakban azonban komoly változások várhatóak ezen a téren, hiszen rendeződni látszik az európai műtrágyagyártás helyzete a tavaly nyári-őszi megtorpanás után, és a környékbeli gyárak is újra beindultak, amint arról Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője beszélt nekünk nemrégiben. A szakember szerint nem kell attól tartani, hogy a mostani szezonra nem lenne elég műtrágya, ugyanis az Európán kívülről érkező import pótolni fogja a kieső kapacitásokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Éri Ferenc, a Yara International értékesítési vezetője szerint is lesz elég műtrágya a következő szezonban Magyarországon, bár ennek az egyik oka az, hogy eléggé erősen lecsökkent a kereslet a termelők részéről. A szakember szerint a műtrágya-kereskedelemben a megnövekedett előállítási költségek már nem érvényesülnek a kész termékek áraiban, mi több, komoly csökkenés tapasztalható ezen a téren. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a tavaly nyári-őszi kényszerleállások és kapacitáscsökkentés után az európai műtrágyagyárak lassan újra elkezdik a termelést, bár a magas előállítási költségek miatt az Európai Unión kívülről importált műtrágyák még mindig konkurenciát jelentenek a helyi gyártók termékei számára.

Egyre kevesebbet költöttek a gazdák a növényvédő szerekre

2022 októberében a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben 28%-kal volt kisebb az egy hónappal korábbihoz mérten. A gombaölők forgalma harmadával nőtt, a rovarölőké a harmadára csökkent, míg a gyomirtóké 13%-kal maradt el a bázishónaphoz képest. A tárgyhavi eladások az előző év októberéhez viszonyítva a felére estek vissza, ezen belül is a gyomirtóké 62%-kal, a rovarölőké 58%-kal, míg a gombaölőké 8%-kal csökkent. A növényvédő szerek iránti kereslet visszaesésének főbb oka az input anyagok (elsősorban a műtrágya) költségeinek jelentős emelkedése volt, és nem elhanyagolható az sem, hogy a növényvédő szerek árai is átlagosan 20-30%-kal növekedtek a múlt év októberéhez viszonyítva. A tárgyhavi értékesítési árak vegyesen mozogtak az egy hónappal korábbihoz képest. A 2021. októberi árakhoz képest a tárgyhavi átlagárak a 20-30%-os emelkedés mellett egyes termékeknél elérte az 50%-ékot is, de volt olyan termék, amelynek az ára több mint a kétszeresére nőtt.

A tavalyi év novemberében az egy hónappal korábbihoz mérten a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben 22%-kal maradt el. A gombaölők forgalma 27%-kal csökkent, míg a rovarölőké 18%-kal nőtt, elsősorban a talajfertőtlenítő szereknek köszönhetően. Ezzel szemben a gyomirtók forgalma 37%-kal maradt el a bázishónaphoz képest. A tárgyhavi eladások az előző év novemberéhez viszonyítva valamivel több mint a felére estek vissza, ezen belül is a gyomirtóké 64%-kal, a rovarölőké 57%-kal, míg a gombaölőké 26%-kal csökkent. A 2021. novemberi árakhoz képest a tárgyhavi átlagárak 20-30 százalékos emelkedése mellett volt olyan termék, amelynek az ára 80%-kal, míg más növényvédő szereknél az ár több mint a kétszeresére nőtt. 2022 decemberében az egy hónappal korábbihoz mérten a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben 50%-kal maradt el. A gombaölők forgalma az ötödére esett vissza, a gyomirtóké 70%-kal csökkent, a rovarölőké ellenben 9%-kal nőtt a bázishónaphoz képest. A tárgyhavi eladások az előző év decemberéhez viszonyítva 60%-kal maradtak el, ezen belül is a gyomirtóké az ötödére, a rovarölőké a háromnegyedére, míg a gombaölőké a negyedére esett vissza. A növényvédő szerek iránti kereslet csökkenése nem csak az inputanyagok értékesítési árának és az időjárási körülményeknek köszönhető, hanem annak is, hogy a gazdák inkább kivárnak a növényvédő szerek beszerzésével, hiszen a 2022-es év teljesen megváltoztatta az évek óta tapasztalt kórokozók és kártevők mechanizmusait. Az egy hónappal korábbihoz képest a decemberi értékesítési árak ismét vegyesen mozogtak: elmondható, hogy 2021 azonos havához képest az idei decemberi árak átlagosan 30-40%-kal emelkedtek meg, de volt olyan termék is, amely 70%-kal drágult meg, míg egyes termékeknél az ár közel a két és félszeresére nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?