Durva, ami a magyar műtrágyapiacon zajlik: elképesztő számok láttak napvilágot

Durva, ami a magyar műtrágyapiacon zajlik: elképesztő számok láttak napvilágot

agrarszektor.hu
2022 első három negyedévében közel egyharmadával csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb visszaesés a foszfor műtrágyák értékesítésében történt, ezt követte a kálium és a nitrogén iránti kereslet - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb elemzéséből. A vizsgált időszakban a műtrágyák árai több mint háromszorosukra emelkedtek 2021 harmadik negyedévéhez képest. Az értékesített műtrágyák csaknem háromnegyedét az egykomponensű inputanyagok tették ki.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A műtrágya-forgalmazók Magyarországon mintegy 1,03 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2022 első három negyedévében. Ez azonban mintegy 31,4%-kal kevesebb az előző év azonos időszakában rögzített mennyiségnél. Mivel a műtrágyaárak átlagosan több mint háromszorosára nőttek, a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 97,7%-kal volt magasabb (282 milliárd forint) a 2021. első három negyedévi értéknél. Foszfor műtrágyából 65%-kal, káliumból 49%-kal, míg nitrogénből 28%-kal adtak el kevesebbet a forgalmazók végfelhasználóknak a 2022 első három negyedévében az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A harmadik negyedévben jelentős mértékben csökkent az egykomponensű nitrogénműtrágyák mennyisége természetes súlyban 2021 azonos időszakához hasonlítva: mintegy 33 ezer tonnával, azaz 27%-kal értékesítettek kevesebbet a forgalmazók. Összességében 37%-kal csökkent az eladott műtrágya mennyisége július, augusztus és szeptember hónapokban 2021 hasonló időszakához mérten - olvasható az AKI Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) legfrissebb jelentésében.

A közvetlenül mezőgazdasági termelőknek értékesített teljes műtrágyamennyiség 81%-át a tíz legnagyobb műtrágya forgalmazó vállalat adta 2022 első három negyedévében. A mezőgazdasági termelők által a vizsgált időszakban vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 354 ezer tonna volt. Ez összesen 179 ezer tonnával, mintegy 33,5%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A nitrogénhatóanyag-tartalom 28%-kal, a káliumhatóanyag- és a foszforhatóanyagtartalom 43-43%-kal volt alacsonyabb, mint a bázisidőszakban. Az NPK hatóanyagok aránya 2021 első három negyedévében 65:18:17 volt, 2022 azonos időszakában pedig 69:16:15, azaz nőtt a nitrogénfelhasználás Magyarországon. A növekedés a három negyedévet külön vizsgálva a harmadik negyedévben volt a legszámottevőbb, amikor 7 százalékponttal emelkedett a nitrogénhatóanyag aránya az előző évhez képest.

Ha a közvetlenül a mezőgazdasági termelők számára értékesített műtrágyák természetes súlyát vizsgáljuk, akkor azt láthajuk, hogy a 2022 első három negyedévében értékesített 1 millió 25 ezer tonna műtrágyából 775 ezer tonna egykomponensű, 251 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt. Az egykomponensű, illetve az összetett műtrágyák aránya 2022 első három negyedévében 76:24 volt. Ez egy évvel korábban még 73:27 volt, vagyis nőtt az egyszerű műtrágyák aránya. Foszfor műtrágyából 65%-kal, káliumból 49%-kal, míg nitrogénből 28%-kal adtak el kevesebbet a forgalmazók végfelhasználóknak 2022 első három negyedévében az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. 2022 harmadik negyedévében jelentősen csökkent az egykomponensű nitrogénműtrágyák mennyisége természetes súlyban 2021 azonos időszakához hasonlítva: mintegy 33 ezer tonnával 27%-kal kevesebbet értékesítettek a forgalmazók. Az eladott műtrágya teljes mennyisége július, augusztus és szeptember hónapokban 37%-kal csökkent 2021 hasonló időszakához mérten.

Az első három negyedévi műtrágya-értékesítés 2022-ben értékben 97,7%-kal, közel kétszeresére nőtt 2021 azonos időszakához képest. Ezen belül az egykomponensű nitrogénműtrágyák forgalma több mint másfélszeresére, az egykomponensű káliumműtrágyáké pedig 51%-kal emelkedett, az egykomponensű foszfor értékesítése ugyanakkor 31%-kal csökkent. Az összetett műtrágyák forgalma értékben 40%-kal nőtt 2022 első három negyedévében az egy évvel korábbihoz hasonlítva. Az összetett műtrágyák körében 2022 első három negyedévében a legnagyobb kereslet az NPK 15-15-15 iránt volt, ebből 38,9 ezer tonnát adtak el belőle, és az összetett műtrágyák mennyiségének 15,5%-át tette ki. A második legnépszerűbb termék az NPK 8-24-24 összetétel volt, amelyből 34,6 ezer tonna fogyott, és a három negyedév összetett műtrágya-értékesítésének 13,8%-át fedte le. A harmadik helyre a NPK 10-26-26 került, amelyből 17,6 tonnát értékesítettek, ez 7%-os részesedést jelentett az összetett műtrágyák teljes mennyiségéből.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi mondható el az árak alakulásáról 2022 első három negyedévében?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 49%-kal, a termelés ráfordításainak árszintje 45,5%-kal volt magasabb 2022 első három negyedévében 2021 azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek termelői ára 53,7%-kal, az élő állatok és állati termékek ára pedig 38,7%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz mérten. A gabonafélék ára csaknem 75%-kal, az ipari növényeké 60%-kal nőtt. A növényi termékek körében a zöldségfélékért 30,1%-kal kellett többet fizetni a bázisidőszak szintjéhez képest, ezen belül a burgonya ára 26,8%-kal emelkedett. A vizsgált kategóriák közül egyedül a gyümölcsfélék kerültek kevesebbe, közel 1%-kal.

A mezőgazdasági termelés során közvetlenül használt anyagok körében a műtrágyaárak több mint háromszorosára nőttek. A növényvédő szerek ára 19,4%-kal, az állatgyógyászati készítményeké 11,3%-kal drágult. A takarmányok áremelkedése 44,7%-os, míg a vetőmagé megközelítőleg 19%-os volt. 2022 harmadik negyedévében, a július-szeptemberi időszakban a Nitrosol 30% és a MAS ára nőtt a legjelentősebben, több mint 4,5-szeresére, illetve 3,5-szeresére az előző év azonos időszakához képest. A kálium-klorid ára több mint háromszorosára emelkedett, az NPK 15-15-15, NPK 8-20-30 és az NPK 8-21-21 összetételű műtrágyáké pedig 130-162% közötti mértékben haladta meg az egy évvel korábbi időszakét. A második negyedévhez viszonyítva 2022 harmadik negyedévében a MAP ára 39%-kal, MAS-é 32%-kal, az NPK 15-15-15 összetelű műtrágyáé 11%-kal nőtt. A kálium-klorid 22%-kal került többe a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest.

Az év során komoly aggodalom lehetett számos termelőnek, hogy lesz-e elegendő műtrágya, és ha igen, milyen áron. Az energiaárak elszállásának hatására számos európai műtrágyagyártó döntött úgy, hogy visszafogja a termelését, vagy teljesen le is állítja azt. Noha magyar termelők 2022-ben még kevésbé szembesültek az elszálló árak következményeivel, lévén sokan még a tavaly megvásárolták előre a következő szezonhoz során felhasználni tervezett műtrágyákat, ám ez az opció most már nem áll rendelkezésre. Akik arra számítottak, hogy csökkenni fog a műtrágyák ára, azoknak csalódniuk kellett, az árak ugyanis továbbra is egyre emelkednek. Noha a Nitrogénművek november elején bejelentette, hogy újraindítja a termelést, még rengeteg a bizonytalanság a következő szezon körül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01