Kegyetlen áremelkedés sújtja a magyar gazdákat: meddig tarthat még a drágulás?

Kegyetlen áremelkedés sújtja a magyar gazdákat: meddig tarthat még a drágulás?

agrarszektor.hu
Nincsen hatékony mezőgazdasági termelés inputanyagok nélkül, így a műtrágyák és a növényvédő szerek elengedhetetlenek a legtöbb termelő számára. Ugyanakkor sem a válság, sem az időjárás nem kegyelmezett ezen a fronton sem. Csökkenő kereslet, növekvő árak, röviden ez jellemezte leginkább ezt az ágazatot is. Az okok nem lehetnek meglepőek, alábbi cikkünkben pedig kiderül, mi, miért és mennyire drágult és, hogy miért zuhant vissza a kereslet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén júliusban a nyári szezonnak köszönhetően a műtrágya értékesített mennyisége még az elmúlt év júliusi forgalmától is több mint 40 százalékkal maradt el. A legkisebb kereslet a megfigyelt termékek közül a szuperfoszfát iránt volt, 2021 júliusához viszonyítva 60 százalékkal lett alacsonyabb. A legtöbbet pedig nem másból, mint mészammon-salétromból adtak el a forgalmazók a tárgyhónapban, a második helyen az NPK 15:15:15 végzett. A teljes havi értékesítés 63 százalékát az előbbi két termék adta. A drágulás ezt az ágazatot sem kerülte el, a megfigyelt termékek értékesítési árai 2021 júniusához viszonyítva körülbelül 2,4-3,5-szer lettek magasabbak - írja az AKI.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legnagyobb mértékben egyébként a Nitrosol, DAM és a kálisó ára emelkedett. Korábban lapunk is megírta, hogy komoly nehézségekkel kell szembenéznie a szektor szereplőinek, ráadásul a minden mindenre hat alapon ez komolyan rányomta a bélyegét más ágazatokra is. Az általunk megkérdezett szakértő a nyár folyamán elmondta, hogy a gyártók a súlyos alapanyag-drágulás miatt már gyártani sem mertek igazán akkoriban. Ha pedig az elszállt gázárakkal kell gyártani, akkor az abból készült termékek árai is ezt fogják tükrözni - ez pedig nyilván kihat az élelmiszeriparra is, természetesen nem kedvező irányba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet növényvédelmi fronton?

Idén történelmi mértékű aszály söpört végig Magyarországon, óriási károkat okozva ezzel a termelőknek. Egyre inkább úgy tűnik, hogy hozzá kell szoknunk a szélsőséges időjáráshoz, és nem túlzás azt mondani, hogy ilyen mértékű aszály a jövőben sem lesz kizárt. A kialakult helyzet a növényvédő szerek piacát is nagyban befolyásolta: 2022 júliusában a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben a szezonalitásnak megfelelően visszaesett, mintegy 55 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák az egy hónappal korábbihoz mérten. A tárgyhavi forgalom tavaly júliushoz viszonyítva is jócskán elmaradt, 44 százalékkal kevesebb fogyott a növényvédő szerekből. Ez nagyon valószínű, hogy a már aszályos időjárásnak is köszönhető, hiszen a nagy hőségben rengeteg kórokozó és kártevő meg sem jelenik a növénykultúrákban, vagy csak nagyon kis egyedszámban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem fest jól az értékesítési mérleg sem

Idén augusztusban műtrágyából 67 százalékkal többet értékesítettek ugyan júliushoz képest, azonban ennek ellenére a forgalom az elmúlt év azonos időszakához mérten a felére esett vissza. Ugyanez elmondható a növényvédő szerekről is, hiszen az irántuk való kereslet volumenben 7,5 százalékkal volt alacsonyabb az egy hónappal korábbihoz mérten. A tárgyhavi forgalom tavaly augusztushoz viszonyítva pedig 60 százalékkal maradt el az aszálynak köszönhetően. A tárgyhavi értékesítési árak csökkentek a legtöbb termék esetében az egy hónappal korábbihoz képest. A termékek árai 0,2-18 százalékkal mérséklődtek.

Változást hozott szeptember

2022 szeptemberében augusztushoz képest 40 százalékkal többet értékesítettek a megfigyelt műtrágyákból, azonban a forgalom 40 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz hasonlítva. A megfigyelt műtrágyák értékesítési árai az elmúlt év szeptemberéhez viszonyítva mintegy 2,3-3,8-szer lettek magasabbak. A legnagyobb mértékben a MAS, a Nitrosol, a DAM, és a szuperfoszfát ára emelkedett. A növényvédő szerek iránti kereslet volumenben 44 százalékkal volt magasabb az egy hónappal korábbihoz mérten. A gombaölők forgalma a kétszeresére, a rovarölőké a négyszeresére nőtt, míg a gyomirtóké harmadával csökkent. A tárgyhavi eladások az előző év szeptemberéhez viszonyítva 21 százalékkal voltak kevesebbek. Ebben az összehasonlításban a gombaölők értékesített volumene 14 százalékkal, míg a rovarölőké közel az ötszörösére nőtt, a gyomirtóké a harmadára esett vissza. A tárgyhavi értékesítési árak vegyesen mozogtak az egy hónappal korábbihoz képest. A legnagyobb áremelkedést a Pulsar 40 könyvelhette el (+18,2 százalék), míg a Pictor SC ára mérséklődött a leginkább (-4,4 százalék) - írja az AKI.

A little soil inoculation goes a long way

A növényvédő szerek esetében a 2022. VII-IX. havi adatok alapján elmondható, hogy a megfigyelt termékekből 40 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Még annak ellenére is, hogy a megfigyelt szerek száma a múlt évben jóval kevesebb volt, mint a tárgyidőszakban. A műtrágya értékesítése ugyanerre az időszakra vonatkozóan szintén nem festett jól, 2022 VII-IX. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 44 százalékkal csökkent. Szeptember végén az Agrárszektor, mint írta a megnövekedett árak határozzák meg az európai műtrágyagyártást: nemcsak a földgáz kerül az egy évvel ezelőtti árszint többszörösébe, de az előállítási költségek is jócskán megemelkedtek. És ha ez önmagában nem lenne elég probléma, folyamatosan állnak le az európai nitrogénműtrágya-gyárak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyarországi műtrágyakészleteket illetően Balássy Ákos kifejtette, hogy a piacon akkor alakul ki hiány, amikor a kereslet nagyobb, mint a kínálat, de Magyarországon most mindkettőben egyaránt egy nagyon erős csökkenő tendenciát lehet tapasztalni. A drasztikusan megemelkedett árak és a jelentős terméskiesések miatt ugyanis a mezőgazdasági ágazat szereplői is visszafogták a vásárlásaikat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58