Műtrágya-krízis szélén táncol Magyarország? A szankciók padlóra küldtek mindenkit

Műtrágya-krízis szélén táncol Magyarország? A szankciók padlóra küldtek mindenkit

Ez az év kétségtelenül nem a nyugalomról és a fennakadások nélküli termelésről szól, hiszen tulajdonképpen mindenkinek, köztük a mezőgazdaságban tevékenykedőknek is számos akadállyal kell szembenézniük. Beszéltünk már az állattartók és a növénytermesztők nehéz helyzetéről is, de nem szabad megfeledkezni a műtrágyagyártókról sem. Ezek a vállalatok is napról napra súlyos problémákkal küzdenek meg, köszönhetően többek között az EU-s szankcióknak. Ám nem ez az egyetlen gond, ami fennakadásokat tud okozni. Hogy mik ezek a problémák, miként érintheti a gazdákat a kialakult helyzet, és, hogy egyáltalán lesz-e elég műtrágya Magyarországon, alábbi cikkünkből kiderül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Alapanyagárak drasztikus növekedése, elszálló gázárak, tomboló aszály, átgondolatlan szankciók - ezek mind-mind sújtják a műtrágyaágazatot, ám ez még mindig nem minden. A szomszédban dúló háború ugyanis csak tovább fokozta a problémákat, Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője lapunknak elmondta, hogy tulajdonképpen egy ördögi körbe került ágazat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nehézség nehézség hátán

Balássy Ákos szerint tavaly is magasak voltak a gázárak már, ezzel együtt a nitrogén-műtrágyák is, de 2021 decemberhez képest a duplájára nőttek az árak. Jelenleg 200 euró körül mozog egy megawattóra - ez nagyon drágának számít. Arról nem beszélve, hogy a jelentős áremelkedések mellett gázhiány is felléphet, így az is kérdéses, hogy az európai gyártóknak lesz-e egyáltalán elegendő földgázuk. A környékbeli gyártók működését sem kerüli el ezek a hatások:

Csak itt, a régiónknál maradva, a magyarországi nitrogén-műtrágyagyár üzemel, a horvátországi gyár hónapok óta áll, és egy darabig nagy valószínűséggel nem is fog újraindulni ilyen árak mellett. A romániai szintén áll, és nem is láthatóak az újraindulás jelei  

- fogalmazott a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sőt, a vállalatot olyannyira nem kerülik el a nehézségek, hogy a fennálló kihívások mellett a szankciók következményeivel is meg kell birkózniuk. Az EU, az ENSZ és az Egyesült Államok is bejelentette azt, hogy az élelmiszerbiztonságot garantálni kell, ezzel elkerülve az élelmiszerválságot. Igen ám, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy rengeteg műtrágyagyártó vállalat, köztük az EuroChem is napi működési nehézségekkel küzd, amelyeket az EU által hozott szankciók megsértésétől félő, az előírásokat túlzottan betartó partnerek okoznak. Ezek a partnerek ugyanis nem kaptak egyértelmű tájékoztatást arról, a szankciók pontosan melyik vállalatokra vonatkoznak, félnek a megsértéstől, emiatt nagyon óvatosak. 

A vállalat ezért az Európai Bizottságot is felszólította arra, hogy részletesebben tájékoztassa az EU tagállamait arról, hogy az élelmiszer- és műtrágyaágazat valamennyi szereplője, beleértve az EuroChem Group AG-t is, mentes az uniós szankciók alól. Kiemelték azt is, hogy például a beszállítók, a bankok vagy éppen a nemzeti hatóságok és minden más szerződő fél egyaránt szabadon üzletelhessen az ágazaton belüli bármely személlyel és szervezettel. Mindezt anélkül, hogy attól kellene félniük, hogy megsértik a vonatkozó rendeletet és törvényeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ördögi kör

A fent említettek mellett komoly kérdéseket vet fel az is, hogy az áru egyáltalán el tud-e jutni Magyarországra. A Konstancai kikötő a gabonaszállítások miatt csak többhetes késéssel tudná átrakni az érkező műtrágya szállítmányokat, amennyiben lenne egyáltalán megfelelő mennyiségű folyami szállítóeszköz. Egy esetleges sikeres átrakás után kérdéses az áru továbbszállítása, mivel a Duna az aszály okozta alacsony vízszint miatt szinte hajózhatatlan. Az adriai kikötők (Koper/Ravenna) is megnövekedett szállítási igénnyel szembesülnek, illetve onnan a közúti szállítás is a korábbihoz képest magasabb áron történhet limitált kapacitás mellett. Hasonlóan nehezíti a megemelkedett szállítási költség és csökkenő fuvarkapacitás az északi irányból (Szczecin/Gdanks) történő szállítási lehetőségeket

- vélekedett Balássy Ákos.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezekhez hozzácsapódik az, hogy a gyártók a súlyos alapanyag-drágulás miatt már gyártani sem mernek igazán. Ha pedig ezekkel az elszállt gázárakkal kell gyártaniuk, akkor brutálisan az abból készült termékek árai is ezt fogják tükrözni. Ez nyilván kihat az élelmiszeriparra is, ami még feljebb tolhatja az élelmiszerárakat. Az egyéb, Európán kívüli, saját gázforrással rendelkező gyártók nitrogén-műtrágyái így jóval olcsóbb árszintek kerülnek a piacra, de az idejuttatásuk a fent említett logisztikai szűk keresztmetszetek miatt limitált. A szakember, mint fogalmazott, könnyebb az ammóniát vagy a földgázt idehozni, mint a kész műtrágyákat. Ezért is vetette fel 2022.július 19-én az Európai Bizottság ezen termékekre vonatkozó importvám időleges felfüggesztését.

A változások kora jöhet

Az eddig taglaltak miatt számítani lehet arra, hogy a műtrágya-felhasználás erőteljesen visszaesik. A hosszú hetek óta tartó kegyetlen aszály is csak tovább ront a helyzeten, ugyanis óriási terméskieséseket okozott/okoz. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ország egyes részein kukoricából például 0 termést tudtak a gazdálkodók betakarítani a korábbi évek 5-8 tonna/hektárával szemben. Ezért számítunk a kálium - és a foszforműtrágyáknál is visszaesésre, de ezt reálisnak is tartjuk. Ami gondot okozhat, hogy ez rányomhatja a bélyegét a többi hangulatra is, hogy például a gazdák a többi növényükhöz sem szeretnék/tudják megvenni a műtrágyákat.  

Az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője elmondta azt is, hogy lehetett sejteni, hogy nem lesz könnyű év 2022, de ekkora gondokra nem számított senki. Nem egyedi az ő esetük, Európában tulajdonképpen a legtöbb vállalat, gyár hasonló problémákkal küzd. Gondot okoz az is, hogy a termelők kivárnak a vásárlással, a kereskedőknek pedig ugyanannyi műtrágya előállításához, készletezéséhez 3-4-szer annyi pénzre van szükségük, mint korábban. Balássy Ákos, mint mondta, a kereskedőktől sem lehet elvárni azt a "szociális segítséget", hogy rizikóra beleteszik a pénzüket, és várják, hogy vagy jönnek a termelők vagy nem, és utána egyszerűen benne marad a pénzük.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben lehet a megoldás?

A szakember úgy gondolja, hogy igazi segítség az lehetne, ha az EU nyíltan kijelentené, hogy az EuroChem, illetve az egyéb orosz műtrágyagyártók európai képviseletei nem szankcionálandó cégek. Persze, ettől a Dunában nem lenne több víz, a háború nem fejeződne be, nem esne több eső, de javíthatna a helyzeten. A működésekről, a gyártási kapacitásokról és a gáz áráról, illetve behozataláról is megfelelő döntéseket kellene hozni. Az elmúlt években többször elhangzott, hogy hiány lesz, ami csak részben valósult meg, most viszont egyre több tényező mutat ebbe az irányba, hogy kevesebb műtrágya lesz elérhető. Természetesen, ha a műtrágya iránti kereslet csökkenés nagyobb lesz, mint a kínálatcsökkenés, akkor nem fog hiány kialakulni, viszont kisebb tápanyagutánpótlás miatti a csökkenő termések következtében az élelmiszerkínálat bizonyosan csökkenni fog.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdaságban az elmúlt években, aki következetesen és jól végezte a munkáját, az tudott eredményesen termelni. Sajnos most ezeket a pénzeket vissza kell forgatni. Műtrágya nélkül nem lesz termés. Egy felelős gazdálkodónak minden tőle telhetőt meg kell tennie az eredményes gazdálkodásért. A talaj előkészítéstől a betakarításig egyetlen egy művelet sem hagyható figyelmen kívül. Ennek egyik fontos és elengedhetetlen része a tápanyagvisszapótlás! Az okos megoldások, a precíziós gazdálkodás is jobban az előtérbe kerülhet, hiszen például az inhibitoros műtrágyákból kevesebbet kell használni. A precíziós gazdálkodást segítő eszközök és rendszerek pedig számos lehetőséget nyújthatnak az agrárium minden területére, ez alól a műtrágyaágazat sem kivétel. 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?