Kabasólyom

A kabasólyom egy Eurázsiában elterjedt ragadozómadár, amelyet korábban más madárfajok vadászatára használtak. Magyarországon állandó fészkelő, és védett fajnak számít.

A kabasólyom (Falco subbuteo) a madarak osztályának sólyomalakúak rendjéhez, azon belül a sólyomfélék családjához tartozó faj. Korábban vadászatra használták, ám ez a fajta hasznosítása mostanra jóformán megszűnt. Magyarországon védett fajnak számít, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A kabasólyom életmódja

A kabasólyom a mezőkkel tarkított erdőkben, facsoportokban és ártéri erdőkben él. A nyílt vidékek, például a szántóföldek, mocsarak, tajga és szavannák madara, de széles körben elterjedt az alföldeken is. Nagyon merész és bátor madár, korábban a sólyomászok az olyan madarak vadászatára idomították be és használták, mint például a fürjek, a pacsirtafélék, a búbos banka, vagy a drongófélék.

A kabasólyom előfordulása

A kabasólyom jellemzően Európában és Ázsiában fészkel, télre viszont délebbre vonul, eljut Afrikába is. Magyarországon rendszeres fészkelőnek számít, áprilistól szeptemberig tartózkodik hazánkban.

A kabasólyom táplálkozása

A kabasólyom nagy vadászterülettel rendelkezik. Táplálékát repülő énekesmadarak, rovarok (különösen szitakötők), illetve olykor denevérek alkotják. Nyáron gyakran zsákmányolja a füsti fecske és a molnárfecske fiatal, a fészekből frissen kirepült példányait.

A kabasólyom fajtái

A kabasólyomnak jelenleg két alfaját ismerik el: az egyik, egy névleges faj Afrikában, Európában, Közép- és Kelet-Ázsiában honos, valamint Közép- és Dél-Afrikában és Dél-Ázsiában telel. A másik alfaja kisebb méretű, élőhelye a fentebbi alfaj elterjedési területétől keletebbre található.

A kabasólyom szaporodása

A kabasólyom párzási időszaka május-júniusra tehető. A madarak többnyire a fák tetején lévő varjúfészkeket foglalják el, és amíg a fészek használható, nem keresnek másikat. Egy fészekalja 2-4 tojásból áll, melyeken 28-31 napig kotlik. Ebbe a hím is besegít, de a munka nagyobb részét a tojó végzi. A fiatal madarak 28 nap múlva repülnek ki.

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.