Súlyos gondok vannak az európai műtrágyagyártóknál: nincs mese, azonnal lépni kell

Súlyos gondok vannak az európai műtrágyagyártóknál: nincs mese, azonnal lépni kell

agrarszektor.hu
Számos műtrágyagyártó vállalat, köztük az EuroChem Group is, komoly működési nehézségekkel néz szembe napi szinten az Európai Unió által hozott szankciók miatt. A cégekkel szerződött partnerek ugyanis nincsenek egyértelműen tájékoztatva arról, hogy ezek a szankciók pontosan mely vállalatokra vonatkoznak, ezért óvatosak, és félnek azok megsértésétől. Mindezek miatt az EuroChem felszólítja az Európai Bizottságot, hogy informálja az EU tagállamait arról, hogy az élelmiszer- és műtrágyaágazat valamennyi szereplője, beleértve az EuroChem Group AG-t is, mentes az uniós szankciók alól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Miközben az EU, az ENSZ és az Egyesült Államok egyaránt bejelentette, hogy a közelgő élelmiszerválsággal szemben garantálni kell az élelmiszerbiztonságot, a valóság az, hogy számos műtrágyagyártó vállalat, köztük az EuroChem is napi működési nehézségekkel küzd, amelyeket az EU által hozott szankciók megsértésétől félő, az előírásokat túlzottan betartó partnerek okoznak - írja közleményében az EuroChem Group.

Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy tájékoztassa az EU tagállamait arról, hogy az élelmiszer- és műtrágyaágazat valamennyi szereplője, beleértve az EuroChem Group AG-t is, mentes az uniós szankciók alól; és hogy a nemzeti hatóságok, bankok, beszállítók és minden más szerződő fél szabadon üzletelhessenek az ágazaton belüli bármely személlyel és szervezettel anélkül, hogy tartaniuk kellene a törvény megsértésétől, akárcsak a szankciók bejelentése előtt

 - mondta Samir Brikho, az EuroChem ügyvezető elnöke. ​

A július 19-én bejelentett, a nitrogén-műtrágyákra kivetett vámok felfüggesztésére vonatkozó javaslatokat követően az Európai Bizottság július 21-i közleményében megfogadta, hogy

az EU szankciói semmilyen módon nem akadályozzák a mezőgazdasági termékek harmadik országok és Oroszország közötti kereskedelmét.

Samir Brikho az EU kijelentésével kapcsolatban elmondta, tudomásul vették azt, ugyanakkor egyelőre még nem tapasztaltak semmilyen fokú változást, illetve védelmet. Hozzátette, az EU hivatalos szankciós jegyzékében az "EuroChem" szó szerepel, miközben a vállalat ellen nem alkalmaztak szankciókat. Annak ellenére, hogy az EuroChem megerősítette, hogy nem szerepel a szankciós listákon, üzleti tevékenysége előtt továbbra is komoly akadályok állnak bizonyos régiókban, leginkább az EU-ban, ahol a műtrágyagyártást korlátozzák, és a helyi hatóságok se sokat tesznek annak érdekében, hogy enyhítsék a korábban bevezetett korlátozásokat. Mindezek viszont ellentmondanak a kinyilvánított élelmezésbiztonsági céloknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?