Gigaveszteség Bige László cégénél: nem alakult fényesen a Nitrogénművek 2021-es éve

Gigaveszteség Bige László cégénél: nem alakult fényesen a Nitrogénművek 2021-es éve

agrarszektor.hu
Míg 2020-ban még 3,5 milliárd forintos nyereséggel zárta az évet a Nitrogénművek Zrt., Bige László cége a 2021-es évben már 11,4 milliárd forintos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A cégcsoport gyártja a magyar gazdák által felhasznált műtrágyamennyiség közel kétharmadát, de jelentős szereplőnek számítanak az európai piacon is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kötelező határidő lejárta után három héttel adta le konszolidált beszámolóját a Nitrogénművek Zrt. A cégbeszámolóból kiderül, hogy a pétfürdői műtrágyagyártó cég az értékesítés nettó árbevételét a 2020-as 94,8 milliárd forintos szintről 152,2 milliárdra növelte 2021-re, a profitról ugyanakkor már nem mondható el hasonló mértékű növekedés, az adózás utáni eredménye 3,5 milliárdos nyereségből 11,4 milliárdos veszteségbe csapott át - olvasható a Forbes.hu oldalán. A beszámolóban ugyancsak kiugró adat a pénzügyi műveletek eredményének változása: míg 2020-ban 12,9 milliárd forintos mínusszal zártak, addig 2021-ben ez már 23,1 milliárd forintra nőtt. Ennek oka a földgáz árának megugrása, jelentősen nőtt ugyanis az az összeg, amit a határidős földgázügyletekre fordítanak: míg 2020-ban ez 2,4 milliárd forint volt, addig 2021-ben ennek nyolcszorosa (19,3 milliárd forint).

A hosszú lejáratú kötelezettségek soron nem történt nagy változás (98,5 milliárdról 93,9 milliárdra csökkent), a vállalat rövid lejáratú kötelezettségei azonban szintén nagyot ugrottak, 38,1 milliárdról 108,9 milliárdra. Ezen belül jelentősen nőtt a céltartalékokra elkülönített összeg, 9 milliárdról 29,8 milliárdra. Ennek hátterében alighanem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által tavaly ősszel kiszabott rekordösszegű, 11 milliárdos bírsága áll, melyről végül áprilisban derült ki, hogy a tulajdonosnak, Bige Lászlónak mindenképpen be kell fizetnie a Kúria jogerős döntése szerint. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nitrogénművek Zrt. Bige László milliárdos tulajdonában van, aki a Forbes legutóbbi becslése alapján a 11. leggazdagabb magyar 183,9 milliárd forintos becsült vagyonával. A cég rendszeresen szerepel a Forbes legértékesebb magyar cégéket összegző Magyar 100 listáján is, legutóbb 154,2 milliárd forintos becsült értékével a nyolcadik helyre került.

A Magyarországon felhasznált műtrágyák mintegy 60%-a származik a Nitrogénművektől, de a cégcsoport az európai piacon is meghatározó. A gázárak drasztikus emelkedése miatt a cég márciusban leállította az ammóniatermelését, amit végül áprilisban indítottak újra, egy hónapos állást követően.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?