Gigaveszteség Bige László cégénél: nem alakult fényesen a Nitrogénművek 2021-es éve

Gigaveszteség Bige László cégénél: nem alakult fényesen a Nitrogénművek 2021-es éve

agrarszektor.hu
Míg 2020-ban még 3,5 milliárd forintos nyereséggel zárta az évet a Nitrogénművek Zrt., Bige László cége a 2021-es évben már 11,4 milliárd forintos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A cégcsoport gyártja a magyar gazdák által felhasznált műtrágyamennyiség közel kétharmadát, de jelentős szereplőnek számítanak az európai piacon is.

A kötelező határidő lejárta után három héttel adta le konszolidált beszámolóját a Nitrogénművek Zrt. A cégbeszámolóból kiderül, hogy a pétfürdői műtrágyagyártó cég az értékesítés nettó árbevételét a 2020-as 94,8 milliárd forintos szintről 152,2 milliárdra növelte 2021-re, a profitról ugyanakkor már nem mondható el hasonló mértékű növekedés, az adózás utáni eredménye 3,5 milliárdos nyereségből 11,4 milliárdos veszteségbe csapott át - olvasható a Forbes.hu oldalán. A beszámolóban ugyancsak kiugró adat a pénzügyi műveletek eredményének változása: míg 2020-ban 12,9 milliárd forintos mínusszal zártak, addig 2021-ben ez már 23,1 milliárd forintra nőtt. Ennek oka a földgáz árának megugrása, jelentősen nőtt ugyanis az az összeg, amit a határidős földgázügyletekre fordítanak: míg 2020-ban ez 2,4 milliárd forint volt, addig 2021-ben ennek nyolcszorosa (19,3 milliárd forint).

A hosszú lejáratú kötelezettségek soron nem történt nagy változás (98,5 milliárdról 93,9 milliárdra csökkent), a vállalat rövid lejáratú kötelezettségei azonban szintén nagyot ugrottak, 38,1 milliárdról 108,9 milliárdra. Ezen belül jelentősen nőtt a céltartalékokra elkülönített összeg, 9 milliárdról 29,8 milliárdra. Ennek hátterében alighanem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által tavaly ősszel kiszabott rekordösszegű, 11 milliárdos bírsága áll, melyről végül áprilisban derült ki, hogy a tulajdonosnak, Bige Lászlónak mindenképpen be kell fizetnie a Kúria jogerős döntése szerint. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nitrogénművek Zrt. Bige László milliárdos tulajdonában van, aki a Forbes legutóbbi becslése alapján a 11. leggazdagabb magyar 183,9 milliárd forintos becsült vagyonával. A cég rendszeresen szerepel a Forbes legértékesebb magyar cégéket összegző Magyar 100 listáján is, legutóbb 154,2 milliárd forintos becsült értékével a nyolcadik helyre került.

A Magyarországon felhasznált műtrágyák mintegy 60%-a származik a Nitrogénművektől, de a cégcsoport az európai piacon is meghatározó. A gázárak drasztikus emelkedése miatt a cég márciusban leállította az ammóniatermelését, amit végül áprilisban indítottak újra, egy hónapos állást követően.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03