Súlyosabb hatása lehet a háborúnak, mint eddig gondoltuk

Súlyosabb hatása lehet a háborúnak, mint eddig gondoltuk

agrarszektor.hu
Az oroszok és az ukránok török közvetítéssel megállapodást kötöttek a múlt héten, miszerint biztosítják Odessza fekete-tengeri kikötőjének működését. Így állítólag az ukrán gabonaszállítmányok indulása elől elhárult az akadály, valamint az élelmiszerválsággal kapcsolatos félelmek is csökkentek, a problémák azonban nem oldódtak meg: mindenki azt figyeli, hogy a felek betartják-e az egyezséget. Sokak úgy gondolják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem is a gázszállításokkal akarja sakkban tartani, hanem az élelmiszerárak manipulálásával.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta az egekbe szöktek az élelmiszerárak világszerte, Európában szinte mindenhol az élelmiszerek drágulnak a legnagyobb mértékben a fogyasztói kosáron belül. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete (FAO) élelmiszer-árindexén is az látszik, hogy ugyan volt egy kis megtorpanás, de még mindig nagyon magasan van a mutató. A grafikonon látszik, hogy a növényi olaj világpiaci ára a legmagasabb a korábbi évekhez képest, emellett a gabona ára van a teljes index felett. Ennek pedig igen egyszerű oka van: Oroszország és Ukrajna a világ legfontosabb exportőrei között vannak gabonából és napraforgó étolajból - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az amerikai mezőgazdasági szolgálat adataiból kiderült, hogy a háború előtt a világ étolajexportjának mintegy 73%-át ez a két ország adta, de búzából is 33% volt a súlyuk. A konfliktus viszont igen komolyan fennakadásokat okozott az exportban, többek között azért, mert Ukrajna egyetlen fekete-tengeri kikötője, Odessza orosz blokád alá került.  Másrészről pedig az ukrán gabonatermelés jelentős része is veszélybe került, mivel a termőterületekben is károk keletkeztek, megugrott a műtrágya ára is a munkaerő is kiesett. Ez viszont azzal fenyeget a hozzáértők szerint, hogy a már eddigieknél is komolyabb élelmiszerválság törhet a világra, illetve további jelentős mértékű áremelkedésekre kell számítani, és az idei árrobbanás még csak a kezdet. 

Mint ahogyan lapunk is megírta, Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével megállapodott a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Az egyezmények aláírását az ENSZ-főtitkára jelentette be Isztambulban. António Guterres szerint a megállapodás lehetővé teszi jelentős mennyiségű élelmiszer exportját Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőkből. A főtitkár felszólította Oroszországot és Ukrajnát a megállapodás maradéktalan betartására. Ám úgy tűnt, hogy nem sokáig tartott a megállapodás, hiszen másnap Ukrán közlés szerint orosz rakétatámadás érte másnap Odessza kikötőjét a Fekete-tengeren, Oleh Nikolenko külügyi szóvivő szerint ezzel Moszkva máris megsértette az ENSZ és Törökország közvetítésével az ukrán gabona exportjának biztosításáról előző nap kötött megállapodást. Oroszország tagad, az ENSZ és az Európai Unió elítélte a támadást.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az napokon belül kiderülhet, mennyire gondolják komolyan a hajózási útvonalak megnyitását a felek. Pénteken ugyanis elkezdődött az első 16 ukrán gabonaszállító hajó feltöltése áruval Odesszában, ezek célba érkezése lesz az első igazi teszt. Nehézségek már most látszanak, a Washington Post beszámolója szerint például a világ biztosítótársaságai vonakodnak biztosítást kötni olyan hajókra, melyek gabonát szállítanak a Fekete-tengeren, mivel akár egy eltévedt rakéta is elsüllyesztheti őket. A megegyezés hírére egyébként a világpiacon jelentősen csökkentek a gabonaárak, ez azonban csak átmeneti volt. Az amerikai búza határidős jegyzések például a múlt héten 750 dollár környékére estek, pénteken pedig ismét 840 dolláron álltak. De hasonló a tendencia a kukorica és más gabonák piacán is: az utóbbi egy hónapban még mindig érezhető árcsökkenés volt, de egyhetes időtávon már visszapattanás látszott a korábbi mélypontokhoz képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezekből az következik, látszólag megoldódtak a szállítási gondok és elindulhatnak az ukrán és orosz gabonával teli hajók Odesszából. Az viszont még kérdéses, hogy vajon lesz-e mit szállítaniuk. A szakértők úgy véli, hogy az utóbbi években felhalmozott készletek hamarosan kifogynak, és egyáltalán nem biztos, hogy a háborús körülmények között sikerül elvetni és learatni a korábbi mennyiségeket a gazdáknak. Tehát a legnagyobb probléma, az export ellehetetlenülése elhárult, így már "csak" a lebombázott földek, a munkaerőhiány, valamint az emelkedő vetőmag- és műtrágyaárak problémáival kell megküzdeniük az ukrán gazdáknak. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a termőföldek mindössze háromnegyedén vetettek idén, így még akkor is csökkenhet a betakarított gabona, ha a korábbinál jobbnak ígérkezik a termés. Becslések először 55 millió tonnáról szóltak, amit legutóbb 60 millióra emeltek. Ugyanakkor az idei 25%-os kiesés után erősen kérdéses, hogy ha elhúzódik a háború, akkor mekkora területre tudnak legközelebb vetni a gazdák.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindezek mellett nem csak a vetés és a betakarítás okoz nehézségeket az ukrán gazdáknak, mivel az emelkedő árak miatt egyre nehezebben tudják megszerezni a műtrágyát is, illetve a termény szállítása a legközelebbi silóba vagy kikötőbe is gondot okoz. Mikolaj Horbacsov, az ukrán gabonaszövetség vezetője nemrégiben azt mondta, hogy a legtöbb ukrán farmert hamarosan a csőd fenyegeti. Az amerikai űrkutatási ügynökség elemzése szerint jelenleg az ukrán termőterületek 22 százaléka - a téli vetésterület 28%-a és a nyári 18%-a - van orosz ellenőrzés alatt. Inbar Becker-Reshef, a NASA betakarítást vizsgáló programjának igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy egy komoly élelmiszerválság kezdetén vagyunk, ami minden országot és a Föld minden lakóját érinteni fogja valamilyen módon. Hozzátette, hogy néhány embernek ez emelkedő árakat, valamint bizonyos termékek eltűnését jelenti majd a boltok polcairól, mások viszont komoly élelmiszerhiánnyal szembesülhetnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha hiány lesz gabonából a háború miatt, az elsősorban a szegényebb afrikai és ázsiai országokat érintheti, melyek jelentős részben Oroszországból és Ukrajnából szerzik be az élelmiszert. A fejlett országok valószínűleg nehezen ugyan, de a magasabb árat is kifizetik érte, ha viszont csökken a kínálat, akkor azzal épp a fenti országok elől vásárolhatják fel a gabonát. A Financial Times nemrég arról írt, hogy tavaly, a háború előtt Ukrajna 33 millió tonna gabonát exportált, az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslései szerint ez 2022-ben 24 millió tonnára eshet vissza. Olyan szegény országok vannak Ukrajna kivitelére utalva, mint Libanon, Szomália, Szíria vagy Líbia, melyek gabonájuk többségét eddig ebből a forrásból fedezték  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?