Változtatna az EU a szabályokon: ez az egész unió gabonatermelésére hatással lehet

Változtatna az EU a szabályokon: ez az egész unió gabonatermelésére hatással lehet

MTI
Az Európai Bizottság ideiglenes, rövid távú eltérést javasol egyes agrárpolitikai szabályoktól a gabonatermelés növelése érdekében, az intézkedés 1,5 millió hektárral gyarapíthatja a termőterületet - közölte a brüsszeli testület. Az uniós bizottság javaslata a szántóföldi vetésforgóval és a szántóföldeken található nem termelési célú jellegzetességek fenntartásával kapcsolatos szabályoktól való ideiglenes, rövid távú eltérésre vonatkozik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az eltérés a 2023-as igénylési évre korlátozódik, és az Ukrajna elleni orosz háború miatt felvetődő globális élelmezésbiztonsági aggályok kezeléséhez feltétlenül szükséges mértékre szorítkozik. Ez azt jelenti, hogy nem terjed ki a jellemzően állatok takarmányozására használt növények, köztük a kukorica és a szója termesztésére.

Közleményében a brüsszeli testület közölte, a szóban forgó intézkedés hatása a tagállamok és a mezőgazdasági termelők döntésétől függ, de a tervek szerint maximalizálni fogja az élelmiszeripart kiszolgáló uniós gabonatermelési kapacitást. A becslések szerint az intézkedés 1,5 millió hektárral gyarapíthatja a termőterületet.

Az Európai Bizottság emlékeztetett: az EU az ukrajnai mezőgazdasági termelőknek is támogatást nyújt a termelés folytatásához és a gabonaexport újraindításához. Ezenkívül nemrégiben elindította az európai élelmezésbiztonsági válságmechanizmust (EFSCM), hogy a tagállamokkal és az élelmiszer-ellátási lánc szereplőivel együtt javítsa Európa kollektív felkészültséget az élelmezésbiztonsági kockázatokra. Az Európai Unióban megtermelt gabona hozzá fog járulni az élelmezésbiztonság növeléséhez világszerte - tette hozzá a brüsszeli testület.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?