2023. március 25. szombat Irén, Írisz

Változtatna az EU a szabályokon: ez az egész unió gabonatermelésére hatással lehet

MTI
Az Európai Bizottság ideiglenes, rövid távú eltérést javasol egyes agrárpolitikai szabályoktól a gabonatermelés növelése érdekében, az intézkedés 1,5 millió hektárral gyarapíthatja a termőterületet - közölte a brüsszeli testület. Az uniós bizottság javaslata a szántóföldi vetésforgóval és a szántóföldeken található nem termelési célú jellegzetességek fenntartásával kapcsolatos szabályoktól való ideiglenes, rövid távú eltérésre vonatkozik.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az eltérés a 2023-as igénylési évre korlátozódik, és az Ukrajna elleni orosz háború miatt felvetődő globális élelmezésbiztonsági aggályok kezeléséhez feltétlenül szükséges mértékre szorítkozik. Ez azt jelenti, hogy nem terjed ki a jellemzően állatok takarmányozására használt növények, köztük a kukorica és a szója termesztésére.

Közleményében a brüsszeli testület közölte, a szóban forgó intézkedés hatása a tagállamok és a mezőgazdasági termelők döntésétől függ, de a tervek szerint maximalizálni fogja az élelmiszeripart kiszolgáló uniós gabonatermelési kapacitást. A becslések szerint az intézkedés 1,5 millió hektárral gyarapíthatja a termőterületet.

Az Európai Bizottság emlékeztetett: az EU az ukrajnai mezőgazdasági termelőknek is támogatást nyújt a termelés folytatásához és a gabonaexport újraindításához. Ezenkívül nemrégiben elindította az európai élelmezésbiztonsági válságmechanizmust (EFSCM), hogy a tagállamokkal és az élelmiszer-ellátási lánc szereplőivel együtt javítsa Európa kollektív felkészültséget az élelmezésbiztonsági kockázatokra. Az Európai Unióban megtermelt gabona hozzá fog járulni az élelmezésbiztonság növeléséhez világszerte - tette hozzá a brüsszeli testület.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?