Ebbe most megéri belevágni: nagyot kaszálhat a földeken, aki ezt meglépi

Ebbe most megéri belevágni: nagyot kaszálhat a földeken, aki ezt meglépi

Bár még a mai napig akadnak olyanok, akik a mezőgazdaságot összekötik a kopott, rezgő traktorokkal, a vasvillával és a gumicsizmával, holott az egyik - ha nem a legnagyobb - technológiai fejlődésen keresztülmenő ágazatról van szó. A modernizáció és a precízió szinte már megkerülhetetlen lett, és nem túlzás azt mondani, hogy nagy versenyhátrányban lehet az a termelő, aki nem tud, vagy éppen nem akar nyitni a legújabb technológiák felé. A talaj pedig alapköve a mezőgazdaságnak is, amit szintén érdemes lenne összekötni az új technikákkal. Hogy pontosan miről is beszélünk, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A világban kétségtelenül új ipari-technológiai, és főként digitális forradalom zajlik, amelynek egyik jelentős terepe az agrárium. Ha visszatekintünk a mezőgazdasági ipari forradalom fontosabb mérföldköveire, akkor észrevehetjük, hogy a mezőgazdaság elég hamar ráállt a digitalizáció útjára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Előtérben a környezetvédelem

Kádár Zoltán, az Omya agrárágazatának magyarországi szakmai vezetője szerint komoly előnyre tehetnek szert azok a gazdák, akik merik, tudják alkalmazni a talaj esetében is a modern technológia adta lehetőségeket:

a precíziós gazdálkodás egy fantasztikus segítség lehet a talajok és a környezetünk megóvása szolgálatában. A fejlettebbnél fejlettebb eszközök, melyek real-time információt szolgáltatnak a talaj tömörödöttségéről, humusz-, tápanyag- illetve nedvességtartalmáról, fizikai és kémiai paramétereiről kiegészítve a telepített mérőállomások adataival, óriási lépéselőnyt jelentenek a termelőnek. Ehhez azonban nem csupán okos eszközökre és szoftverekre van szükség, hanem olyan agrár-informatikai szakemberekre, akik kiemelkedő agronómiai és informatikai tudással rendelkeznek. Továbbá fontos az is, hogy ezeket a technikákat egy jól felépített technológiai sorba beillesztve üzemeltetni tudják.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember kifejtette, hogy a piacon számtalan okos eszköz és rendszer beszerezhető a kezdetlegestől egészen az űrtechnológiáig, így mindenki megtalálhatja a saját igényeihez, tudásához a legjobban illeszkedőt. Mindez szép és jó, de felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért éri meg ezeket alkalmazni? Kádár Zoltán, mint fogalmazott, az ilyen rendszerek üzemeltetése csökkenti a termelő kitettségét és kockázatát, valamint jelentősen hozzájárul a termőföld minőségének és értékének a megőrzéséhez. A legkisebb lépés a precízebb munka irányában óriási eredményt hozhat a talaj, illetve a környezetvédelem területén is. Ami pedig szintén jó hírrel szolgálhat, hogy ennek a jövőben nemcsak ökológiai, hanem jelentős gazdasági előnyeit is élvezhetik a gazdák - például a legújabb támogatási irányzatokat.

Ideje tiszta vizet tenni a pohárba

A talajok felturbózásáról sokat olvashattunk már, nemrégiben lapunk is írt róla. Le kell szögezni, hogy tulajdonképpen egy létező jelenségről van szó, de nem minden úgy van, ahogyan azt sokan gondolnák.

EZ IS ÉRDEKELHET

A talajok felturbózásának eszköze az esetek nagy részében nem egy termék, hanem egy technológiai sor, a beavatkozások alapját pedig minden esetben egy részletes talajvizsgálati eredmény kiértékelése kell, hogy képezze. Csak és kizárólag ez alapján tudjuk felelősen meghatározni a célt, felállítani a technológiát és kiválasztani a megfelelő termékeket. A talaj „doppingolásának” első lépése a megfelelő, semleges közeli pH beállítása. Ezt követi a talajtípusnak megfelelő kalcium/magnézium-arány kialakítása

- hangsúlyozta Kádár Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A piacon egyébként számtalan termék elérhető, amik ezeknek a céloknak a megvalósítását szolgálják. Ezen kívül érdemes független szakember tanácsát kérni a tervezéshez. Ezek után jöhetnek a különböző kémiai és biológiai készítmények az úgynevezett finomhangolás érdekében. A szakember még egy fontos dologra felhívta a figyelmet:

Nincs olyan műtrágya, mely kompenzálni tudná az alacsony pH okozta tápanyaghasznosulási deficitet. A túl magas pH észszerű csökkentése, a szikesek nátriumtartalmának kicserélése kalcium-szulfát alkalmazásával, vagy a savanyú talajok meszezése az első lépés ebben az irányban.

A kedvezőtlen pH-viszonyok mellett a baktériumok, valamint a műtrágyák hatásfoka messze elmarad az optimálistól, és az ilyen talajok vízháztartása is kedvezőtlen. Az uralkodó talajviszonyoknak megfelelő műtrágya-kombinációk, valamint a talaj kémiai paramétereihez illeszkedő kijuttatási időpontok megválasztása a termőtalaj tulajdonságait is jelentősen befolyásolja.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?