Érik a műtrágya-krízis Európában: erre jobb, ha minden magyar gazda felkészül

Érik a műtrágya-krízis Európában: erre jobb, ha minden magyar gazda felkészül

Nem rendeződött az európai műtrágyagyártás helyzete az elmúlt hetekben: a magas földgáz- és energiaárak továbbra is súlyos döntések meghozatalára kényszerítik a gyártókat. Vannak, akik teljesen leállították a termelésüket, mások csak a gyártási kapacitást csökkentették, megint mások külföldi műtrágyákkal próbálnak kereskedni, hogy legalább a forgalmazást fenntartsák. Mindeközben nyitott kérdés, hogy lesz-e hiány az egyes műtrágyákból - mondta el az Agrárszektornak Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője. A szakember azt is hozzátette, hogy jelentős visszaesés figyelhető meg mind a kereslet, mind pedig a kínálat oldaláról, ami előbb-utóbb az árakban is megmutatkozhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még mindig a megnövekedett árak határozzák meg az európai műtrágyagyártást: nemcsak a földgáz kerül az egy évvel ezelőtti árszint többszörösébe, de az előállítási költségek is jócskán megemelkedtek. És ha ez önmagában nem lenne elég probléma, folyamatosan állnak le az európai nitrogénműtrágya-gyárak - fejtette ki az Agrárszektornak Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője. A szakember elmondta, hogy vannak olyan üzemek, amelyek már régóta zárva vannak, ahogy olyanok is, amelyek csak a közelmúltban álltak le, illetve akadnak olyanok is, amelyek ugyan nem álltak le, de csökkentett kapacitással dolgoznak. Az első csoportba tartozik Horvátország, ahol több műtrágyagyár már hónapok óta áll, de hasonló a helyzet a romániai, a litván és a lengyel üzemeknél is. A magyar gyártó kereskedő cégei is külföldről szereznek be műtrágyát, hogy ha már az előállítás szünetel is, legalább kereskedni tudjanak. A szlovákiai gyár karbantartás miatt áll éppen, de csökkentett üzemmel fog újraindulni, azt pedig nem lehet tudni, hogy az ukránok mennyi gázt fognak tudni beszerezni a műtrágya gyártásukhoz.

Akik Európában nitrogénműtrágyát állítanak elő, azok jó része áll

- mutatott rá Balássy Ákos.

A szakember beszélt arról is, mivel a gyártóknak sokba kerül finanszírozni a gyártást, olcsóbb opció számukra behozni a kész terméket olyan országokból, ahol a gyártáshoz a saját forrásaikból tudnak földgázt felhasználni. Ilyen például Oroszország, Észak-Afrika, a Közel-Kelet, de már Kínából és az USA-ból is érkeztek műtrágya-szállítmányok Európába.

A magyarországi műtrágyakészleteket illetően Balássy Ákos kifejtette, hogy a piacon akkor alakul ki hiány, amikor a kereslet nagyobb, mint a kínálat, de Magyarországon most mindkettőben egyaránt egy nagyon erős csökkenő tendenciát lehet tapasztalni. A drasztikusan megemelkedett árak és a jelentős terméskiesések miatt ugyanis a mezőgazdasági ágazat szereplői is visszafogták a vásárlásaikat. EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője beszélt arról is, hogy a kálium- és a foszforműtrágyák esetében a nagyobb visszaesés figyelhető meg a keresleti oldalon, mint a kínálati oldalon, ami viszont a nitrogénműtrágyákat illeti, ott óriási a bizonytalanság.

A nitrogénműtrágya egy sötét ló. Papírforma szerint hiánynak kellene lennie, hiszen olyan erős gyártási kapacitások estek és esnek ki, hogy a keresleti oldalon egy nagyon erős csökkenésnek kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy ne alakuljon ki hiány ebből a termékből

- magyarázta Balássy Ákos.

A szakember azt prognosztizálta, hogy a következő időszakban vagy nagyon a határon lesznek a nitrogénműtrágya-készletek, vagy hiány fog kialakulni. Erre pedig komoly hatással vannak a fentebb már említett európai gyárleállások. Ami az EuroChem-et illeti, a cégcsoport a foszforgyárát volt kénytelen leállítani, mert a gyár menedzsmentje nem tud versenyképes áron ammóniát beszerezni a gyártáshoz. Ezen kívül számolni kell azzal is, hogy lassan jönnek be külföldről az importált műtrágyák. Ezek a tendenciák viszont a vásárlói magatartásokra is hatással vannak, ami végső soron az árakat is befolyásolhatja.

Ha ugyanis jelentősebb mértékben csökken a vásárlásra való hajlandóság, a gyártók és forgalmazók előbb-utóbb kénytelenek lesznek reagálni a csökkenő igényekre, a kérdés csak az, hogy ez milyen mértékű lehet

- tette hozzá Balássy Ákos.

Az európai műtrágyahelyzet kapcsán a szakember rámutatott a cégcsoport felemás helyzetére, hiszen az EuroChem-et egyes bankok és piaci szereplők még mindig szankcionált cégnek tekintik Európában, pedig az európai szabályozás szerint nem kellene annak lennie. Ez pedig jelentősen megnehezíti a mindennapi működést, mert bár a logisztikában és a kereskedelemben nem okoz gondokat, a pénzáramlásban viszont igen - tette hozzá Balássy Ákos. Az EuroChem álláspontja szerint a cégcsoport nem esik az uniós szankció hatálya alá, így most azon dolgoznak, hogy erről meggyőzzék az egyes bíróságokat, nemzeti bankokat.

Balássy Ákos rámutatott arra is, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódása megnehezíti az orosz áruk érkezését Európába, mivel jelentős logisztikai kapacitásokat csoportosítottak át az ukrán gabona fogadására, csak éppen - egyebek mellett - az import műtrágyák rovására, amikre viszont nagy szükség lenne az európai készletek és a gyártás helyzete miatt. A szállításokat nehezíti, hogy a Duna alacsony vízállása miatt a folyami szállítás nehézzé vált, a vasúti vagy közúti szállításoknak pedig a magas energia- és üzemanyagárak szabnak gátat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?