Megdöbbentő számok láttak napvilágot: brutális, ami a műtrágyapiacon folyik

Megdöbbentő számok láttak napvilágot: brutális, ami a műtrágyapiacon folyik

agrarszektor.hu
Csaknem felére csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon 2022 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzése alapján a legnagyobb visszaesés az ammónium-klorid és a kálium-klorid esetében történt, de a mészammon-salétrom (MAS) és Nitrosol, DAM iránti kereslet is csökkent. Az értékesítési árak ugyanakkor közel négyszeresére emelkedtek a vizsgált időszakban 2021 második negyedévéhez mérten. A növényvédő szerek esetében megállapítható, hogy az év második negyedévében a megfigyelt termékekből mintegy 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, az értékesítési árak viszont csaknem háromszorosára emelkedtek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Óriási mértékben, mintegy 44%-kal csökkent a műtrágya-értékesítés volumene 2022 IV-VI. hónapjaiban az előző év azonos időszakához képest. A folyamat legnagyobb "vesztesei" az ammónium-nitrát és a kálium-klorid voltak, az előző terméknél 70%-os, míg a másodiknál 76%-os volt a keresletcsökkenés. A szuperfoszfát iránt azonban nagyon megnőtt a kereslet, közel 60-szor többet adtak el a forgalmazók belőle, mint 2021 2. negyedévében, annak ellenére is, hogy az ára 3,6-szeresére nőtt. Ez nagy valószínűséggel a nagyon száraz idei tavasznak és júniusnak volt köszönhető. A vonatkozó időszakban a legnagyobb kereslet volumenben a mészammon-salétrom (MAS) és a Nitrosol, DAM iránt volt a tárgyidőszakban, de ennél a két műtrágyánál is 33%-os, illetve 54%-os visszaesés volt tapasztalható. A második negyedévben az értékesítésnek 89%-át adta ez a két termék, az értékesítési árak pedig 2,2-3,8-szeresére emelkedtek a megfigyelési időszakban 2021 második negyedévéhez mérten - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) legfrissebb jelentésében.

Ami a következő időszakot illeti, óriási a bizonytalanság. A földgáz és az elektromos áram árának elszállása nagyon nehéz helyzetbe hozta az európai műtrágyagyártókat, és ha még ez nem lenne elég, az Európai Unió által az orosz-ukrán háború miatt hozott szankciókból kifolyólag a vállalatok - a szankciók megsértésétől félő, az előírásokat túlzottan betartó partnerek miatt - már napi szinten működési nehézségekkel küzdenek. Az EuroChem Group éppen ezért már nyílt levélben fordult az Európai Bizottsághoz, és kérte, hogy tegyen határozott lépéseket a helyzet rendezése érdekében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A műtrágyaágazat mostanra egy ördögi körbe került. Az alapanyagárak drasztikus növekedése, az elszálló gázárak, a tomboló aszály, az európai műtrágyagyártókra visszaütő uniós szankciók és az orosz-ukrán háború külön-külön is óriási problémát jelentenek, ám ehhez még hozzáadódik az európai gyárak leállása is, valamint az a tudat, hogy a költségek megugrása miatt vannak olyan gyártók is, akik már nem is nagyon akarnak, vagy mernek gyártani, amint azt Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője elmondta az Agrárszektornak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A növényvédő szerek esetében a 2022. IV-VI. havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékekből 20%-kal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Még annak ellenére is, hogy a megfigyelt szerek száma a múlt évben jóval kevesebb volt, mint a tárgyidőszakban. A tavalyi év során ugyanis nagyon sok hatóanyagot vontak ki a piacról az Európai Unióban, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az értékesítés arányát tekintve Pulsar 40-ből 1,6-szer több fogyott a tárgyidőszakban, míg Eurokén 2000 80 WG-ből 85%-kal kevesebbet vásároltak a bázisidőszakhoz viszonyítva. A többi termék értékesített mennyisége az előző két érték között alakult. A Force 1,5 G-ből, a Laudisból és a Gardoprim Plus Goldból adták el a legtöbbet 2022 második negyedévében, ennek a három terméknek az eladása tette ki az összes értékesítés 52%-át. Általában elmondható, hogy az egy Agrokén kivételével valamennyi vizsgált termék értékesítési átlagára nőtt a tárgyidőszakban az előző év második negyedévéhez képest: a Fozát 480 ára például 3,2-szeresére, míg a Roundup Megáé 2,6-szeresére emelkedett. A legkisebb árnövekedést a Caramba Turbo esetében regisztrálta a hatóság.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?