Hiába olcsóbb, mégse veszik a műtrágyát a magyar gazdák: mi történik itt?

Hiába olcsóbb, mégse veszik a műtrágyát a magyar gazdák: mi történik itt?

agrarszektor.hu
2023 utolsó negyedévében az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 13 százalékkal kevesebb műtrágya került a gazdákhoz annak ellenére, hogy az értékesítési árak időközben közel a felére csökkentek. A statisztikák szerint ugyanakkor ezekben a hónapokban egyes műtrágyák forgalma 3,5-4-szeresére növekedett 2022 utolsó negyedévéhez képest. Növényvédő szerekből ugyanakkor jelentősen, mintegy 70 százalékkal többet vásároltak a termelők ugyanebben az időszakban. A gombaölők és a gyomirtók forgalma iránti kereslet emelkedett, de a legnagyobb növekedés rovarölő szereknél volt megfigyelhető, amelyek forgalma háromszorosára emelkedett 2022 azonos időszakához képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023 októberében az egy hónappal korábbihoz képest 6%-kal kevesebb műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből, az előző év októberi értékesítéséhez képest ugyanakkor mintegy 12%-kal több fogyott a vizsgált műtrágyákból. Bár az előző 2-3 évben 2022 szeptembere és decembere között érték el a csúcsukat az átlagárak, az elmúlt egy év során ezek fokozatosan mérséklődtek - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss jelentésében. Mint írták, a tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a mészammon-salétrom (MAS), illetve az NPK 15-15-15 voltak, amelyek a teljes havi értékesítés 63%-át adták. Az előző év októberéhez viszonyítva pedig a MAS iránti kereslet 46%-kal, míg a NPK 15-15-15-é 3,2-szeresére emelkedett. Az ammónium-nitrát (AN) aránya a tárgyhónapban 1:8 volt a karbamidhoz képest. A karbamid értékesített volumene 2023 első 10 hónapjában 23%-kal maradt el az előző év ugyanazon időszakáétól. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban 3 termék (AN, szuperfoszfát, Nitrosol, DAM) esetében tovább csökkentek, jellemzően 2-5%-kal, míg a többi termék ára átlagosan 1-7%-kal emelkedett. A megfigyelt termékek értékesítési ára a múlt év októberéhez mérten legalább a felére vagy az alá esett, a szuperfoszfát kivételével, amely 33%-kal lett olcsóbb, de a legnagyobb mértékben, 65%-kal a MAS ára csökkent.

Novemberben némileg nőtt a műtrágyák forgalma, az egy hónappal korábbihoz képest 17%-kal többet értékesítettek a megfigyelt termékekből, de az elmúlt év novemberével összehasonlítva 40%-kal kevesebb fogyott a vizsgált műtrágyákból. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a mészammon-salétrom (MAS), illetve a Nitrosol, DAM voltak: ezek tették ki a teljes havi értékesítés 83%-át. Ugyanakkor az előző év novemberéhez viszonyítva a MAS iránti kereslet 32%-kal, addig a Nitrosol, DAM-é a felére csökkent. A kálium-klorid forgalma az augusztus-novemberi időszakban erősödést mutatott 2022 azonos időszakához képest, azonban 2021-es 1-11. havi értékesítésnek még mindig csak a felét érte el ugyanabban az időintervallumban. Az ammónium-nitrát (AN) aránya a tárgyhónapban továbbra is 1:8 volt a karbamidhoz képest. A karbamid értékesített volumene 2023 első 11 hónapjában 33%-kal maradt el az előző év ugyanazon időszakáétól, az egy hónappal korábban vizsgált időszakhoz mérten tovább nőtt a különbség. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban 3 termék (AN, MAS, karbamid) esetében 1-4%-kal tovább csökkentek, míg a többié 1-13%-kal emelkedett. A megfigyelt termékek értékesítési ára a múlt év novemberéhez viszonyítva legalább a felére vagy az alá esett, a szuperfoszfát kivételével, amely esetében növekedés volt tapasztalható, a legnagyobb mértékben, 57%-kal továbbra is a MAS ára csökkent.

Tavaly decemberben az egy hónappal korábbihoz képest 37%-kal több műtrágyát értékesítettek a megfigyelt termékekből, a 2022-es év decemberéhez viszonyítva pedig közel 10%-kal több fogyott a vizsgált műtrágyákból. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya az előző hónaphoz hasonlóan a mészammon-salétrom (MAS), illetve a Nitrosol, DAM voltak, amelyek forgalma adta a teljes havi értékesítés 87%-át. Ugyanakkor az előző év utolsó havához viszonyítva a MAS iránti kereslet 27%-kal nőtt, addig a Nitrosol, DAM-é mintegy a negyedével csökkent. A kálium-klorid forgalma 2023-ban 16%-kal meghaladta a 2022-est, ellenben a 2021. évi értékesítésének még mindig csak a 60%-át érte el. Az ammónium-nitrát (AN) aránya a tárgyhónapban 1:10 volt a karbamidhoz képest, egész évre nézve a karbamid értékesített volumene 33%-kal maradt el az előző évitől. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban 1-10%-kal tovább csökkentek, míg az NPK 15-15-15-é nem változott. A megfigyelt termékek értékesítési ára a múlt év decemberéhez viszonyítva legalább a felére vagy az alá esett, az NPK 15-15-15 esetében a mérséklődés 40%-os volt, a legnagyobb mértékben, 62%-kal azonban az AN ára csökkent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárszektor által megkérdezett szakértők elmondták, hogy a tavaly év végére gyakorlatilag leállt a műtrágyapiac Magyarországon. A gazdák kivártak a vásárlásokkal, és az előző év szomorú tapasztalataiból okult kereskedők sem halmoztak fel komolyabb készleteket. Emiatt azonban a gyártók se pörgették fel a termelésüket. A szakemberek szerint a forgalom az idei évben alacsony marad, amíg nem kezdenek el emelkedni a még mindig rendkívül nyomott terményárak.

Év végére felpörgött a növényvédő szerek forgalma

2023 októberében a megfigyelt szerek értékesített volumene mintegy felére esett vissza az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomhoz képest: noha a rovarölők iránti kereslet 13%-kal nőtt, a gyomirtókból a kereskedők az előző havi mennyiségnek a negyedét értékesítették, ugyanakkor a gombaölők forgalma ezzel szemben több mint a négyszeresére emelkedett. A tárgyhavi összes növényvédőszer-eladás viszont 6%-kal meghaladta az előző évi októberi volument. A tárgyhavi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak, volt olyan szer, aminek 29%-kal nőtt az ára, de olyan is, aminek 41%-kal csökkent. Az előző év októberéhez viszonyítva azonban jóval, 3-50%-kal magasabbak voltak az értékesítési árak néhány termék kivételével. Voltak olyan termékek, amelyeknek az ára a felére csökkent, de olyan is, amelyiké a másfélszeresére nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tavaly novemberben a megfigyelt szerek értékesített volumene 75%-kal nőtt az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomhoz képest. A rovarölők iránti kereslet 13-szorosára emelkedett, azon belül is a talajfertőtlenítőké nőtt a leginkább, míg gyomirtókból a kereskedők az előző havi mennyiségnek a 40%-át, gombaölőkből pedig a fele mennyiséget értékesítették. A tárgyhavi összes növényvédőszer-eladás közel 2,5-ször haladta meg a 2022. novemberi volument. A novemberi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak: volt olyan szer, ami 36%-kal lett drágább, más 44%-kal olcsóbb lett. Az egy évvel korábbihoz képest azonban jóval, 3-65%-kal magasabbak voltak az értékesítési árak, bár a megfigyelt termékek közel felénél árcsökkenés volt tapasztalható. Egyes termékek ára a felére esett, míg másoké a másfélszeresére nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Decemberben a megfigyelt növényvédő szerek értékesített volumene 56%-kal maradt el az egy hónappal korábbi forgalomhoz képest: a rovarölők iránti kereslet 57%-kal, a gyomirtóké 20%-kal lett kisebb, míg a gombaölők forgalma a hatodára esett vissza. A tárgyhavi összes növényvédőszer-eladás közel kétszer haladta meg a 2022. decemberi volument. A decemberi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak, egyes termékek ára 16,5%-kal nőtt, másoké 10-11%-kal csökkent. A 2023. decemberi értékesítési árak több termék esetében még mindig 3-43%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, a megfigyelt termékek valamivel kevesebb, mint a felénél azonban árcsökkenés volt tapasztalható. Több termék ára a felére esett, de volt olyan is, amié közel a másfélszeresére nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?