Döbbenetes hírek érkeztek a magyar műtrágyapiacról: mégis, mi történik itt?

Döbbenetes hírek érkeztek a magyar műtrágyapiacról: mégis, mi történik itt?

agrarszektor.hu
2023 IV-VI. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 20 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. Az értékesítési átlagárak 2023 második negyedévében tovább mérséklődtek az első negyedévhez hasonlóan, így a műtrágyák iránti kereslet valamelyest javult. A második negyedévben mintegy 6 százalékkal kevesebbet vásároltak a magyar gazdák a növényvédő szerekből, a gombaölők értékesítési volumene nőtt, a gyomirtóké csökkent.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023 áprilisában, az egy hónappal korábbihoz képest, 15%-kal kevesebb műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből. Ugyanakkor, az elmúlt év április havi értékesítésével összevetve az látható, hogy a tárgyhónapban mintegy 30%-kal több műtrágyát vásároltak a gazdák. Az értékesítési árak mérséklődése a kereslet irányába mozdította el a műtrágyapiacot - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) legfrissebb adatai alapján készült kiadványában. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a mészammon-salétrom (MAS) volt, ezt követte a Nitrosol, DAM. A teljes havi értékesítés 88,5%-át a MAS és a Nitrosol, DAM forgalma adta. Az előző év azonos időszakához hasonlítva a MAS eladott mennyisége 35,6%-kal, míg a Nitrosol, DAM-é 21,8%-kal emelkedett. Az ammónium-nitrát (AN) iránti kereslet az elmúlt 1-2 évben folyamatosan csökkent, helyette a karbamidot használják szívesebben a gazdák. Az AN aránya a tárgyhónapban a karbamidhoz mérten közel az egyhuszadára zsugorodott. A vizsgált termékek értékesítési átlagárai, a kálium-klorid kivételével, a vizsgált hónapban jelentős mértékben csökkentek. A legnagyobb árcsökkenést az AN könyvelhette el 30%-kal, míg legkevésbé a karbamid ára csökkent, 10,2%-kal. Az értékesítési árak az elmúlt év áprilisához viszonyítva, a szuperfoszfát és a kálisó kivételével, 10-35%-kal voltak alacsonyabbak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Májusban az egy hónappal korábbihoz képest mintegy 60%-kal kevesebb műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből, a 2022-es május értékesítéséhez viszonyítva 10%-kal volt kisebb a műtrágyák forgalma. 2023 első negyedévéhez hasonlítva a műtrágya-értékesítés volumene 40%-kal maradt el az egy évvel korábbi mennyiségtől. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya továbbra is a MAS volt, ezt követte a Nitrosol, DAM. A teljes havi értékesítés 88%-át a MAS és a Nitrosol, DAM forgalma adta. Az előző év azonos időszakához mérten a MAS és a Nitrosol, DAM eladott mennyisége 10-15%-kal csökkent. Az AN aránya a tárgyhónapban 1:13 volt a karbamidhoz képest. Az előző év azonos időszakában még 1:2 volt ez az arány. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban vegyesen mozogtak. Volt olyan termék, amely ára tovább mérséklődött, és volt olyan, amelyiké valamelyest emelkedett, de a kálium-kloridé erőteljesen, 22%-kal nőtt. Az értékesítési árak az elmúlt év májusához viszonyítva, a kálisó kivételével, 15-50%-kal csökkentek.

EZ IS ÉRDEKELHET

2023 júniusában az egy hónappal korábbihoz képest 14%-kal kevesebb műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből. Az elmúlt év június havi értékesítéséhez viszonyítva a tárgyhónapban ellenben mintegy 40%-kal fogyott több a vizsgált műtrágyákból. 2023 első fél évében közel negyedével kevesebb volt a műtrágya-értékesítés volumene az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágyák - nem meglepő módon - továbbra is a MAS, illetve a Nitrosol, DAM voltak, amelyek értékesítése a teljes havi forgalom 93%-át adta. Az előző év azonos időszakához mérten a MAS és a Nitrosol, DAM eladott mennyisége 55%-kal növekedett. Az AN aránya a tárgyhónapban 1:3 volt a karbamidhoz képest. Az előző év azonos időszakában ez az arány 1:4 volt. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban egyöntetűen csökkentek 2023 májusához mérten. A legnagyobb árcsökkenés, 24%-kal a karbamid esetében történt, az NPK 15-15-15 ára pedig a legkisebb mértékben, 6%-kal mérséklődött. A legtöbb termék értékesítési ára közel a felére csökkent az elmúlt év júniusához viszonyítva a közölhető adatok alapján, a Nitrosol, DAM ára pedig 40%-kal, míg a NPK 15-15-15-é 22%-kal esett vissza.

A növényvédő szerek forgalma jobbára az időjárásnak megfelelően alakult

2023 áprilisában az egy hónappal korábbihoz mérten 30%-kal esett vissza a megfigyelt növényvédő szerek forgalma. A gombaölők iránti kereslet 28,5%-kal, a rovarölőké 44%-kal mérséklődött, míg a gyomirtóké nem változott a tárgyhónapban. A tárgyhavi eladások volumenben, az előző év áprilisához viszonyítva, 13,5%-kal voltak alacsonyabbak, ezen belül a gombaölőké nem változott, a rovarölőké 2-3%-kal, míg a gyomirtóké 27,5%-kal maradt el az egy évvel korábbi mennyiségtől. A visszaesés oka nagy valószínűséggel az, hogy a tavalyi év rendkívül száraz időjárása miatt bizonyos készletek bennragadtak, illetve az adott gazdasági évben más növénykultúrákat vetettek a termésbiztonság érdekében. A tárgyhavi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak. Egyes termékeknél 2-6%-kal emelkedtek az értékesítési árak, ezzel szemben volt olyan termék, amelynek az ára 13,5%-kal csökkent. A 2022. áprilisi árakhoz képest a megfigyelt termékek értékesítési átlagárai nagymértékben emelkedtek, a legjelentősebb drágulás 43%-os, a legkisebb mértékű pedig 4,7%-os volt, a többi termék árnövekedése e két szélső érték között mozgott.

Májusban a megfigyelt szerek értékesített volumene az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomnak közel 60%-ára esett vissza. A gombaölők iránti kereslet, a májusi esőknek köszönhetően, a másfélszeresére nőtt, a rovarölők értékesítése a harmadára csökkent, míg a gyomirtóké 20%-kal mérséklődött a tárgyhónapban. A tárgyhavi eladások volumenben nagyságrendileg megegyeztek az előző év májusi forgalommal. A megfigyelt gombaölőkből és a rovarölőkből mintegy 20-20%-kal többet adtak el, míg a gyomirtókból 12%-kal kevesebbet. A tárgyhavi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak, átlagosan 2-3%-kal nőttek, illetve csökkentek, de volt olyan termék is, amelynek az ára 14,3%-kal mérséklődött. Az előző év azonos havi áraihoz képest a megfigyelt termékek értékesítési árai átlagosan 20-30%-kal emelkedtek, néhány termék kivételével. A legnagyobb mértékű drágulás 61%-os volt, de volt olyan termék is, amelynek 13%-kal csökkent az ára.

EZ IS ÉRDEKELHET

2023 júniusában a megfigyelt szerek értékesített volumene az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomnak közel a felére esett vissza. A gombaölők és a gyomirtók iránti kereslet szintén a felére apadt, míg a rovarölőké a harmadára csökkent. A tárgyhavi növényvédőszer-eladások volumenben 16%-kal haladták meg az előző évi júniusi forgalmat. Ezen belül a múlt év júniusában a megfigyelt gombaölőkből és a rovarölőkből 40%-kal, illetve 20%-kal adtak el többet, míg a gyomirtók forgalma a negyedével lett kisebb. A tárgyhavi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak. A legnagyobb áremelkedés 54%-os volt, ám volt olyan termék, amelynél 11%-os árcsökkenést regisztrált az AKI. A 2022. júniusi árakhoz képest a megfigyelt termékek értékesítési árai jellemzően emelkedtek, néhány termék kivételével. Volt olyan termék, amelynek az ára 20%-kal, egy másik pedig 50%-kal csökkent, de egy esetben 86%-os drágulást is regisztráltak.

A második negyedévben a korábbinál több műtrágyát, de kevesebb növényvédő szert vettek a magyar gazdák

2023 második negyedévében az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 20%-kal több műtrágya került a gazdákhoz. Az értékesítési átlagárak 2023 második negyedévében tovább mérséklődtek az első negyedévhez hasonlóan, így a műtrágyák iránti kereslet valamelyest javult. Az elmúlt három évben a műtrágyapiacon komoly ellátási problémák merültek fel a világjárvány, a gyártás bizonyos ideig való felfüggesztése, az energiahordozók (elsősorban a földgáz világpiaci árának) nagymértékű befolyása, illetve egyes termékek esetében az importfüggőség miatt. Az azonban mindenképpen jó hír volt, hogy idén újraindult Románia legnagyobb műtrágyagyára, és hogy idén már nem merültek fel olyan ellátásbéli kérdések, amelyek az előző évet meghatározták.

Az előbb említett okok, illetve az EU szabályozása miatt a növényi és állati eredetű tápanyagok jelentős alternatívát fognak képezni a talajélet fenntartásában, valamint a különböző biostimulátorok, talajoltó készítmények. Ezek a készítmények nagyobb biztonsággal állnak a gazdák rendelkezésére. A tárgyidőszaki árak az előző év ugyanazon időszakához képest a kálium-klorid kivételével jóval alacsonyabbak voltak, akadt olyan termék, amelynek az ára a tavalyi szintnek közel a felére mérséklődött. A legnagyobb volumenvisszaesést a szuperfoszfát könyvelhette el, amelynek a tizedére esett vissza a kereslete. Ezzel szemben a mészammon-salétrom forgalma 25%-kal, a Nitrosol, DAM-é 10%-kal, míg a karbamidé majdnem a két és félszeresére emelkedett. A legnagyobb kereslet volumenben továbbra is a mészammon-salétrom (MAS) és a Nitrosol, DAM iránt volt a megfigyelt időszakban. Az idei év második negyedéves értékesítésének 89%-át ez a két termék adta.

A növényvédő szerek esetében a 2023. IV-VI. havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékekből 6%-kal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 14%-kal nőtt 2022 második negyedévéhez mérten a csapadékosabb tavaszi időjárásnak köszönhetően. Ezzel szemben a rovarölők forgalma nem változott, míg a gyomirtóké 16%-kal csökkent. A vizsgált termékek értékesítési átlagára egykét termék kivételével egyhangúan nőtt, méghozzá 4-48%-kal a tárgyidőszakban az előző év második negyedévéhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?