Ha 2024-ben sem nőnek a terményárak, akkor marad a spórolás

Ha 2024-ben sem nőnek a terményárak, akkor marad a spórolás

agrarszektor.hu
Hiába volt kedvezőbb az időjárás 2023-ban, mint egy évvel korábban, az alacsony terményárak miatt több növénynél is veszteségesek voltak a magyar gazdák. Ez pedig az inputanyag-vásárlásokban is megmutatkozott - mondta el Kulik Tamás, a Chemical-Seed Kft. cégvezetője az AGROmashEXPO-n az Agrárszektornak. A szakember szerint ha nem emelkednek 15-20 százalékkal a terményárak, akkor a gazdák idén is spórolni fognak az inputanyagokkal. A Chemical-Seed Kft. egyébként 2024-ben bővült egy új műszaki üzletággal, és az idei évtől ők a JCB magyarországi forgalmazói is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt időszakot értékelve Kulik Tamás, a Chemical-Seed Kft. cégvezetője elmondta, hogy a 2022-es egy nagyon száraz év volt, és nagyon gyengék voltak a termések, viszont a magas árak ezeket kompenzálták a termelők esetében. A tavalyi év során már sokkal jobb termést takaríthattak be a magyar gazdák, de a terményárak nagyot zuhantak, aminek következtében csak nagyon nyomott árakon tudták eladni a termelők a terményeiket, és több növénynél is veszteséget realizáltak - magyarázta a szakember. Ez pedig az inputanyag-vásárlásokban is megmutatkozott, a termelők már a szezon közben is csökkentették a ráfordításaikat: mind a növényvédő szerekből, mind pedig a műtrágyákból is egyre kevesebbet vásároltak, és csak a legszükségesebbeket. Ez a tendencia pedig még most is megfigyelhető.

Ami a 2024-et illeti, ez a bizonytalanság továbbra is tart, továbbra is nyomottak a terményárak, és ez megmutatkozik a vetőmag-forgalom tekintetében. Sokkal kevesebb vetőmagot vesznek a termelők, mint amennyit általában ilyenkor szoktak venni. Időarányosan 20-40%-kal el vagyunk maradva az értékesítéstől

- mondta Kulik Tamás.

A szakember szerint jelenleg szinte egyáltalán nincs műtrágyavásárlás, csak a legszükségesebbeket veszik a termelők, és ez nem fog változni, ha a terményárak érdemben nem fognak növekedni. Ha a búza, kukorica és napraforgó árai nem emelkednek 15-20%-kal, akkor ez a takarékoskodás a 2024-es évre is jellemző lesz.

A Chemical-Seed Kft. idén januárban indította el műszaki üzletágát. Ezzel kapcsolatban Gelencsér Milán, az XTRAtech by Chemical-Seed műszaki üzletágának vezetője elmondta, hogy a döntést egy lehetőség szülte, ugyanis a JCB új magyarországi forgalmazót keresett a gépeinek, ők pedig kapva kaptak a lehetőségen. A szakember beszélt arról is, hogy az új üzletágnál a hangsúly a szervizen van, nem a gépkereskedelmen. Nem a pályázatra indítottak egy gépkereskedelmi üzletágat, hanem a már meglevő JCB tulajdonosok minél jobb kiszolgálására. A vállalat egyébként az AGROmashEXPO-n írt alá egy megállapodást a KUHN-nal, aminek értelmében a csoport hivatalos viszonteladóivá váltak.

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?