Ha 2024-ben sem nőnek a terményárak, akkor marad a spórolás

Ha 2024-ben sem nőnek a terményárak, akkor marad a spórolás

agrarszektor.hu
Hiába volt kedvezőbb az időjárás 2023-ban, mint egy évvel korábban, az alacsony terményárak miatt több növénynél is veszteségesek voltak a magyar gazdák. Ez pedig az inputanyag-vásárlásokban is megmutatkozott - mondta el Kulik Tamás, a Chemical-Seed Kft. cégvezetője az AGROmashEXPO-n az Agrárszektornak. A szakember szerint ha nem emelkednek 15-20 százalékkal a terményárak, akkor a gazdák idén is spórolni fognak az inputanyagokkal. A Chemical-Seed Kft. egyébként 2024-ben bővült egy új műszaki üzletággal, és az idei évtől ők a JCB magyarországi forgalmazói is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt időszakot értékelve Kulik Tamás, a Chemical-Seed Kft. cégvezetője elmondta, hogy a 2022-es egy nagyon száraz év volt, és nagyon gyengék voltak a termések, viszont a magas árak ezeket kompenzálták a termelők esetében. A tavalyi év során már sokkal jobb termést takaríthattak be a magyar gazdák, de a terményárak nagyot zuhantak, aminek következtében csak nagyon nyomott árakon tudták eladni a termelők a terményeiket, és több növénynél is veszteséget realizáltak - magyarázta a szakember. Ez pedig az inputanyag-vásárlásokban is megmutatkozott, a termelők már a szezon közben is csökkentették a ráfordításaikat: mind a növényvédő szerekből, mind pedig a műtrágyákból is egyre kevesebbet vásároltak, és csak a legszükségesebbeket. Ez a tendencia pedig még most is megfigyelhető.

Ami a 2024-et illeti, ez a bizonytalanság továbbra is tart, továbbra is nyomottak a terményárak, és ez megmutatkozik a vetőmag-forgalom tekintetében. Sokkal kevesebb vetőmagot vesznek a termelők, mint amennyit általában ilyenkor szoktak venni. Időarányosan 20-40%-kal el vagyunk maradva az értékesítéstől

- mondta Kulik Tamás.

A szakember szerint jelenleg szinte egyáltalán nincs műtrágyavásárlás, csak a legszükségesebbeket veszik a termelők, és ez nem fog változni, ha a terményárak érdemben nem fognak növekedni. Ha a búza, kukorica és napraforgó árai nem emelkednek 15-20%-kal, akkor ez a takarékoskodás a 2024-es évre is jellemző lesz.

A Chemical-Seed Kft. idén januárban indította el műszaki üzletágát. Ezzel kapcsolatban Gelencsér Milán, az XTRAtech by Chemical-Seed műszaki üzletágának vezetője elmondta, hogy a döntést egy lehetőség szülte, ugyanis a JCB új magyarországi forgalmazót keresett a gépeinek, ők pedig kapva kaptak a lehetőségen. A szakember beszélt arról is, hogy az új üzletágnál a hangsúly a szervizen van, nem a gépkereskedelmen. Nem a pályázatra indítottak egy gépkereskedelmi üzletágat, hanem a már meglevő JCB tulajdonosok minél jobb kiszolgálására. A vállalat egyébként az AGROmashEXPO-n írt alá egy megállapodást a KUHN-nal, aminek értelmében a csoport hivatalos viszonteladóivá váltak.

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?