Mi lesz a sorsa a zöld agrártámogatásoknak? - Megtudhatja az Agrofuture Konferencián
Május 23-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrofuture Konferenciát Kecskeméten.
Az édesburgonya vagy batáta a neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Az édesburgonya jellemzői és felhasználása
Az édesburgonyát főként gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Közép-Amerikában őshonos, de már az őslakosok Dél-Amerika szerte betelepítették, Európába maga Kolumbusz Kristóf hozta be. Spanyolországból terjedt el, eleinte, mint kerti dísznövény, később, mint haszonnövény. Az édesburgonyát ehetjük sütve, főve, köretként, levesként desszertként és chipsként, ráadásul nagyon finom és egészséges is. Térdhódítása többek között annak is köszönhető, hogy egyrészt újdonság, másrészt sokan kezdtek el figyelni az egészségesebb táplálkozásra, az édesburgonya pedig remekül beilleszthető az étrendekbe. Több antioxidánst tartalmaz, illetve a szénhidrát is olyan formában található meg benne, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják.
A legtöbb növényfaj érzékeny, főleg az aszályra, a batáta viszont nem tartozik ezek közé a zöldségek közé. A csapadékra érzékeny a legjobban, de még ennek ellenére is lehet jó a termés. A hideget nem kedveli, a kritikus időszak tavasz végére esik, hiszen a május végi fagyok veszélyeztetik a leginkább. De a tartósan hűvösebb napokat - 10 fok alatt - sem viseli túl jól. A meleg időjárást jól tűri, olyannyira, hogy 35 fokig lényegében nem esik semmi baja, de az ennél melegebb napoknak is jól ellenáll.
Az édesburgonya jótékony hatása
Az édesburgonyában lévő szénhidrátok másképp szívódnak fel, mint például a hagyományos burgonyában lévők. Közepes glikémiás értéke mellett tápanyagai olyan kombinációban vannak jelen, melyek ellensúlyozzák a szénhidrátok gyors felszívódását. Az emésztőrendszer fertőzése esetén való fogyasztása jótékony hatással van annak gyógyulására. Az édesburgonya a szemre is jó hatással lehet, hiszen a szemorvosok állítása szerint minden élelmiszer, ami béta-karotint tartalmaz, kedves a szemnek. A béta-karotin az A-vitamin (retinol) előanyaga. Az A-vitamin hiányakor a foto receptorok külső szegmense romlik, aminek hatására a látás károsul. Az édesburgonya kiemelkedő antioxidáns tartalma mellett a C- és E-vitamin tartalma is segít a szem degeneratív károsodásának megakadályozásában. Továbbá csökkenti a gyulladást és egyes kutatás szerint bizonyos rákos megbetegedések is megelőzhetőek a segítségével.
Május 23-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrofuture Konferenciát Kecskeméten.
Nagyon változóak a zöldségárak a Budapesti Nagybani Piacon, ráadásul sok az import áru is.
Az októbertől márciusig terjedő időszakban érkezik a 20 ezer tonna import paradicsom java Magyarországra.
Oroszország több régiójában is szükségállapotot hirdettek az árvizek veszélye miatt.
Az északi ország vállalta, hogy 2030-ig 70%-kal csökkenti a kibocsátását az 1990-es szinthez képest.
Az erre hivatott készítmények kijuttatását rugalmasan igazíthatjuk a gyomflórához a napraforgó különböző fenológiai stádiumában. A megoldásokért kattintson!
SMART DENSITY technológia mindenféle bálázási körülmények mellett CLAAS VARIANT bálázóval
A JDLink™ már több mint 10 éve biztosítja a John Deere gépek adatainak elérhetőségét.