Elképesztő számok láttak napvilágot: ennyi műtrágya fogy Európában

Elképesztő számok láttak napvilágot: ennyi műtrágya fogy Európában

agrarszektor.hu
Műtrágya nélkül még ma is nehéz lenne elképzelni a mezőgazdaságot, a szektorban azonban komoly ingadozások figyelhetők meg. Hol csökken, hol növekszik a felhasznált műtrágyák mennyisége az EU-s országokban, amihez a háború, az aszály és a zöld törekvések mind-mind hozzájárultak. Növekedést például Bulgáriában - ahol a felhasznált mennyiség több mint kétszeresére nőtt -, valamint Romániában és Magyarországon lehetett tapasztalni. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EU-ban a mezőgazdasági termelésben felhasznált ásványi műtrágyák - nitrogén és foszfor - mennyisége 10,9 millió tonna volt 2021-ben. Ez 2,2 %-os csökkenést jelent 2020-hoz képest, és 6,4 %-os kumulatív csökkenést a 2017-es csúcshoz képest - derül ki az Eurostat adataiból. A nitrogéntartalmú műtrágyák erősen kötődnek az olajárakhoz. Az EU nitrogénalapú műtrágyaipara pedig erősen függ az orosz eredetű gáztól. A foszfátokat főként az EU-n kívül bányásszák, ami magas szállítási költségeket eredményez. Oroszország és Fehéroroszország kulcsszerepet játszik a kőzetalapú műtrágyák (foszfátok és különösen a kálium) világszintű gyártásában. Az orosz-ukrán háború és az Oroszországgal szembeni szankciók pedig drasztikusan megemelkedett műtrágyaárakhoz vezettek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A növénytáplálás és hozamnövelés céljából vonzó alternatívája lehet a műtrágyáknak a mikrobiális készítmények alkalmazása, mivel ezekkel az egyébként kijuttatandó műtrágyák mennyiségének egy részét ki lehet váltani, továbbá a 2023-tól induló új KAP Agro-ökológiai Programjában (AÖP) is választható gyakorlatként szerepelnek. Azok az országok, amelyek az EU legnagyobb mezőgazdasági termelői közé tartoznak és a legnagyobb mezőgazdasági területtel rendelkeznek, általában a legtöbb nitrogénműtrágyát használják fel a mezőgazdasági termelésben, melyet az alábbi adatok is jól alátámasztanak:

  • Franciaország (2,0 millió tonna 2021-ben),
  • Németország (1,3 millió tonna 2021-ben),
  • Lengyelország (1,0 millió tonna 2020-ban)
  • és Spanyolország (1,0 millió tonna 2021-ben).

Összességében pedig elmondható, hogy 2012 és 2020 között az uniós országok többségében nőtt a nitrogénműtrágyák mezőgazdasági felhasználása.

EZ IS ÉRDEKELHET

Voltak olyan uniós országok, ahol jelentősen több nitrogénműtrágya kerül felhasználásra, mint más országokban, és ugyanez igaz fordítva is. Tekintettel a németországi mezőgazdasági ágazat méretére, a németországi csökkenés (-21,6 % 2012 és 2020 között) döntő szerepet játszott abban, hogy az EU teljes fogyasztása 2020-ban is hasonló legyen, mint 2012-ben. Az EU legnagyobb mezőgazdasági termelői között a 2021. évi teljes foszforfelhasználás az alábbiak szerint alakult:

  • Franciaország (189 000 tonna),
  • Spanyolország (173 000 tonna),
  • Lengyelország (157 000 tonna 2020-ban),
  • Románia (103 000 tonna),
  • Olaszország (100 000 tonna)
  • és Németország (84 000 tonna). 
EZ IS ÉRDEKELHET

2012 és 2020 között az uniós országok többségében nőtt a foszfortartalmú műtrágyák mezőgazdasági felhasználása. A legnagyobb mértékű növekedés Bulgáriában (ahol a felhasznált mennyiség több mint kétszeresére nőtt), valamint Romániában és Magyarországon volt tapasztalható. Voltak azonban olyan uniós országok is, amelyek kevesebb foszfortartalmú műtrágyát használtak a mezőgazdaságban, ilyen például Németország - ahol a felhasználás mintegy ötödével volt alacsonyabb -, valamint Luxemburg és Szlovénia is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01