Leállította termelését a marosvásárhelyi műtrágyagyár

Leállította termelését a marosvásárhelyi műtrágyagyár

agrarszektor.hu
Felfüggesztette a műtrágyagyártást a marosvásárhelyi Azomureş. A cég egy előző leállást követően októberben újraindította a termelést, ám azóta a földgázköltségek csaknem 40 százalékkel megemelkedtek, amely komoly nehézségeket okoz a cégnek. A vállalat tájékoztatása szerint emellett a versenyellenes gyakorlatok és a stratégiai támogatás hiánya Romániában áll a döntésük hátterében.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Marosvásárhelyen található Azomureş felfüggesztette a műtrágyagyártást, az "infláció, a versenyellenes gyakorlatok és a bevételekre vonatkozó jövőbeni 1%-os adó" miatt. Josh Zacharias, a cég vezérigazgató elmondta, a termelés leállását egy sor politika és hatósági intézkedés hiánya okozta, amelyek mind nagyon negatívan érintik a helyi ipart - írja a zf.ro.

Az Azomureş közleménye szerint Romániában az ipart és a mezőgazdaságot érő negatív hatások komoly aggodalomra adnak okot a hosszú távú kilátásokat illetően, ezért a cég a helyi műtrágyaipar támogatását kéri a hatóságoktól. A vállalat egy előző leállást követően októberben indította újra a termelést, ám azóta a földgázköltségek csaknem 40 százalékkel megemelkedtek, amely komoly nehézségeket okoz a cégnek. A régió nagy gázkészletei ellenére az európai gázpiac továbbra is lényegesen drágább (majdnem 5-10-szer magasabb), mint a világ más iparosodott részein.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58