Leállította termelését a marosvásárhelyi műtrágyagyár

Leállította termelését a marosvásárhelyi műtrágyagyár

agrarszektor.hu
Felfüggesztette a műtrágyagyártást a marosvásárhelyi Azomureş. A cég egy előző leállást követően októberben újraindította a termelést, ám azóta a földgázköltségek csaknem 40 százalékkel megemelkedtek, amely komoly nehézségeket okoz a cégnek. A vállalat tájékoztatása szerint emellett a versenyellenes gyakorlatok és a stratégiai támogatás hiánya Romániában áll a döntésük hátterében.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Marosvásárhelyen található Azomureş felfüggesztette a műtrágyagyártást, az "infláció, a versenyellenes gyakorlatok és a bevételekre vonatkozó jövőbeni 1%-os adó" miatt. Josh Zacharias, a cég vezérigazgató elmondta, a termelés leállását egy sor politika és hatósági intézkedés hiánya okozta, amelyek mind nagyon negatívan érintik a helyi ipart - írja a zf.ro.

Az Azomureş közleménye szerint Romániában az ipart és a mezőgazdaságot érő negatív hatások komoly aggodalomra adnak okot a hosszú távú kilátásokat illetően, ezért a cég a helyi műtrágyaipar támogatását kéri a hatóságoktól. A vállalat egy előző leállást követően októberben indította újra a termelést, ám azóta a földgázköltségek csaknem 40 százalékkel megemelkedtek, amely komoly nehézségeket okoz a cégnek. A régió nagy gázkészletei ellenére az európai gázpiac továbbra is lényegesen drágább (majdnem 5-10-szer magasabb), mint a világ más iparosodott részein.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?