Hivatalos: új tulajdonosa van Horvátország egyetlen műtrágyagyárának

Hivatalos: új tulajdonosa van Horvátország egyetlen műtrágyagyárának

MTI
A kutinai Petrokemija, Horvátország egyetlen műtrágyagyára a török YILDIRIM-csoport többségi tulajdonába került, miután az adásvételi szerződésben foglalt valamennyi feltétel teljesítésével a cég többségi részvénycsomagját megszerezték az INA horvát olajipari vállalatól és a PPD horvát földgáz-értékesítő vállalattól - közölte az INA a zágrábi tőzsde oldalán.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az INA és a PPD közel két év tárgyalás után tavaly novemberben írt alá szerződést a török YILDIRIM-csoporttal a horvát Terra Mineralna Gnojiva nevű cég eladásáról, amely 54,52%-os részesedéssel rendelkezik a Petrokemijában. Az akvizíciót április elején hagyta jóvá a horvát kormány. A Terra Mineralna Gnojiva vállalatot az INA és a PPD közösen alapította 2018-ban. Ezt követően fele-fele arányban 600 millió kunával (29,6 milliárd forint) tőkésítették fel a műtrágyagyárat, elkerülve ezzel annak csődbe jutását. A vállalat stratégiai fontosságú volt, a bruttó hazai össztermék (GDP) 0,9%-át adta akkor, és több állami vállalat jövője is függött tőle.

A Terra Mineralna Gnojiva vállalaton kívül 17,9%-os részesedéssel rendelkezik a Petrokemijában a horvát állami vagyonkezelő vállalat, a CERP, továbbá 12,73%-kal az egyetlen horvát tulajdonban lévő bank, a Horvát Postabank, 6,09%-kal az Adria-kőolajvezetéket kezelő Janaf horvát vállalat, 5,45%-kal a horvát Privredna Banka, és 0,08%-kal a kisrészvényesek. A YILDIRIM-csoport öt kontinens 54 országában tevékenykedik, és több mint 18 ezer embert foglalkoztat. Tevékenysége szerteágazó, egyebek között kohászattal, bányászattal, műtrágyagyártással, energiahordozók kereskedelmével és kikötői szolgáltatásokkal foglalkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?