
Nehéz helyzetben sok magyar termelő: már tényleg csak ebben bízhatnak?
Nagy szükség lenne digitálisan képzett élelmiszeripari mérnökökre itthon, akik képesek egyszerre érteni a technológiához és a digitalizációhoz.
A kombájn a szántóföldi növények betakarítására, illetve a cséplés és a válogatás elvégzésére alkotott mezőgép. Az egyes növények betakarítására különféle vágófejek vannak.
A kombájn az egyik legjelentősebb, gazdaságilag legfontosabb munkaerő-megtakarító találmány, amelynek komoly hatása volt arra, hogy a modern korban az országok népességének mekkora hányadának kell a mezőgazdasággal foglalkoznia. A kombájn, eredeti nevén combine harvester (kombinált arató-cséplő gép) egy sokoldalú gép, amelyet különféle haszonnövények hatékony betakarítására terveztek. Az elnevezés abból ered, hogy a gép négy különálló betakarítási műveletet - aratás, cséplés, gyűjtés és szeletelés - egyetlen folyamatban egyesít. A kombájnnal betakarítható növények közül búza, rizs, zab, rozs, árpa, kukorica (kukorica), cirok, szójabab, len (lenmag), napraforgó és repce a legfontosabbak. A leválasztott, a táblán heverő szalma tartalmazza a termés szárát és a megmaradt leveleit, amelyekben korlátozott mennyiségű tápanyag maradt: a szalmát ezután felaprítják, szétterítik a táblán, és visszaszántják, vagy bálázzák almozáshoz és korlátozott takarmányozáshoz. az állatállomány számára.
A kombájnok cserélhető adapterekkel vannak felszerelve, amelyeket a különféle szántóföldi növények minél hatékonyabb betakarításához terveztek. Vannak olyan adapterek, amelyek kifejezetten egy növény betakarítására alkalmasak, de vannak multifunkciós megoldások is.
Nagy szükség lenne digitálisan képzett élelmiszeripari mérnökökre itthon, akik képesek egyszerre érteni a technológiához és a digitalizációhoz.
A rizs a világ egyik legfontosabb alapélelmiszere, sok érdekesség van vele kapcsolatban, kezdve a termesztésétől, a feldolgozási lehetőségekig.
Az elmúlt évek tapasztalatai világosan mutatják, hogy a klímaváltozás gyökeresen alakítja át a magyar mezőgazdaság mindennapjait.
A 2025-ös nyár rendkívül aszályos időjárása komoly hatással van az ország agráriumára.
A mesterséges hús egy olyan élelmiszeripari termék, amelyet állati sejtekből állítanak elő laboratóriumi körülmények között.
Kukorica vagy kalászos után vetett kalászosokban a Fuzárium fajok szaporító képletei a talajban felszaporodhatnak, elsősorban a talajban található növényi maradványokon telelnek át.
A KUHN Optimer rövidtárcsa nagy munkaszélességgel, stabil mélységtartással és alacsony vonóerőigénnyel kínál hatékony, gazdaságos tarlóhántást.