Véget értek a békeévek a magyar agráriumban: nehéz idők várnak a gazdákra

Véget értek a békeévek a magyar agráriumban: nehéz idők várnak a gazdákra

agrarszektor.hu
Gond van a magyar mezőgazdaságban (is), ez kétségtelen. Számtalanszor hallhattunk már az aszályról, a klímaváltozásról és más problémákról is, arról azonban kevés szó esik, hogy vajon valóban csak az éghajlat-e a felelős problémákért? Az említett tényezők kedvezőtleh hatása vitathatalan, de itt az ideje kicsit átfogóbb képet kapni arról, hogy miben kell még fejlődnie a hazai agarárium szereplőinek. Annyit elöljáróban elárulhatnunk, hogy a talajnál kell elkezdeni az "alapozást".

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gyuricza Csaba, a MATE rektora a Kukorica Kör Egyesület szakmai rendezvényén, Gödöllőn elmondta, hogy a mezőgazdaságban az élelmiszer-termelés, az állattenyésztés vagy éppen a növénytermesztés mind-mind a talajtól indul - az idei év is ezt mutatta meg. Ha a talajhasználattal gondok vannak, az az egész termelésre hatással van. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy óriási a lemaradásunk az öntözésfejlesztésben. Kiemelte, tény, hogy az aszály egyedülálló volt idén, hiszen importra eddig sosem volt szükség kukoricából.

EZ IS ÉRDEKELHET

Remélem, ez egyedi eset lesz, és a következő években ez nem fordul elő. Aszály biztosan lesz, ezt tollba is merem mondani. Nagyon keveset beszélünk arról a felelősségről, amik a földhasználatot vagy a gazdálkodót érintik. Valóban sok nehézséggel kellett/kell megküzdenie idén az ágazat szereplőinek, de nem kerülhető meg a gazda szerepe és felelőssége sem

- emelte ki Gyuricza Csaba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem állunk jól öntözésfronton sem

Gyuricza Csaba, mint mondta, messze vagyunk a jótól az öntözést illetően, hiszen továbbra is 100 ezer hektár alatt van a tényleges öntözött területek száma.

Túl sokan és túl sokat remélnek az öntözéstől. Nagyon fontos, hogy ne akarjunk mindenhol öntözni, hiszen kezdjük ott, hogy nem is tudnánk. Nekünk azokra a területekre kell koncentrálni, ahol sosem lehet öntözni, de termelni szeretnénk vagy éppen termelés folyik. A vetésforgó, vetésváltás, a vetőmagválasztás, a technológia, a megfelelő szaktudás, ezek mind-mind szerepet játszanak a termelésben

- fogalmazott.

A lehullott csapadék helyben tartása pedig szintén elengedhetetlen, mivel, ahol vízpazarló gazdálkodást folytatnak, nem figyelnek oda a talajra, ott nem lesz ilyen éghajlati körülmények mellett eredményes a gazdálkodás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dr. Futó Zoltán, egyetemi docens (MATE Szent István Campus, Szarvasi képzési hely - Környezettudományi Intézet Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszék) is egyetértett azzal, hogy van hova fejlődnünk az öntözést illetően.

Ki merem jelenti, hogy az öntözés és a talaj vízgazdálkodása a legbonyolultabb agrotechnikai műveletek egyike. A szakmai háttér jelenleg a vízgazdálkodás szempontjából igen gyenge, emellett nagyon nagy a korszerűtlen öntözési berendezések aránya is. Az is lényeges, hogyha öntözünk, akkor öntözzünk megfelelően! Hogy egy példát mondjak: a vízágyúzás nagyon rossz a hatással van a talajra, egy jó talajszerkezetet is könnyedén tönkre tudunk tenni vele. Még egy elengedhetetlen dolog: csak akkor lesz jó a növénynek, ha a talajban lévő mikroorganizmusoknak is jó. Az öntözést és a talajt nem lehet elkülöníteni egymástól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?