Óriási biznisz lehet ez a növény Magyarországon: most sokat hozhat a konyhára

Óriási biznisz lehet ez a növény Magyarországon: most sokat hozhat a konyhára

agrarszektor.hu
2022. szeptember 9-e és 11-e között rendezték meg Kalocsán a XXXI. Csíplek Kalocsa! Paprika és Gasztrofesztivált, Kalocsa legjobban várt és legrégebbi hagyományokkal rendelkező eseményét, amelyen idén több, mint 15 ezer ember vett részt. A tavalyi évben útjára indított szakmai fórum idén is megrendezésre került, Agrár Hungarikum címmel: a kerekasztal-beszélgetés fő témaköre az aszály-élelmezési helyzet, valamint a vidékfejlesztési támogatási lehetőségeken túl a fűszerpaprika termesztés és feldolgozás jövője volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kalocsai paprika jövőjének fenntartása érdekében megtartott kerekasztal-beszélgetésen dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a nagyobb termésmennyiség eléréséhez és a gazdaságos termeléshez korszerű fajtákra, kutatásra, technológiaváltásra van szükség, de meg is kell küzdeni a piaci versenyben a fogyasztókért. Az államtitkár az érdeklődő helyi és környékbeli gazdálkodóknak jelezte: több speciális, a fűszerpaprika termelést segítő támogatás is elindult az utóbbi években.

Feldman Zsolt példaként a fűszerpaprikához kapcsolódó vetőmag- és a szárítási költségeket enyhítő támogatást említette, valamint azt, hogy 2015 óta a termeléshez kötött támogatásból is részesedhetnek a fűszerpaprika-termesztők. Ennél nagyobb jelentőségűnek tekinthetőek a kertészeti ágazatok számára kiírt fejlesztési pályázatok lehetőségei - melyekben mintegy 150 milliárd forintnyi támogató döntés született az elmúlt másfél évben -, hiszen ezek révén valósulhat meg a termelés technológiai megújítása. Feldman Zsolt a legfontosabbnak ugyanakkor azt tartotta, hogy a megváltozott értékesítési lehetőségeknek és vásárlói szokásoknak meg tudjanak felelni a fűszerpaprika ágazat szereplői.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a fűszerpaprika ágazatnak fajtanemesítésre, kutatásra, technológiaváltásra van szüksége, ahogy abban is, hogy az ágazat szereplőinek időről időre meg kell küzdeniük a munkaerőhiánnyal és az importtal. Prof. dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora szerint a versenyképesség alapja ebben az ágazatban is a technológiai váltás, a technológiai megújulás, amelyet a generációváltás fog megoldani. A rektor szerint az utánpótlás biztosított, a MATE évről évre kétezer, piacképes tudással rendelkező végzett agrárszakembert bocsát ki.

Szigeti Tamás a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség vezetője arról beszélt, hogy a termelőknek a pályázati lehetőségeket maximálisan ki kell használnia. A szakember jelezte, hogy a napokban megkapták az első évre jutó támogatás összegét a 3 évre 180 millió forintban megítélt fenntartási-üzemeltetési támogatásnak, valamint folyamatban van egy 130 millió forintos beruházásuk, amihez az Agrárminisztérium 70%-os, mintegy 90 millió forintnyi támogatást biztosít.

A pályázati lehetőségek kihasználásának fontosságáról beszélt Szabadi Árpád termelő is, akinek családja évtizedek óta foglalkozik paprikatermesztéssel közel 80 hektáron. Az elmúlt évek, évtizedek viszontagságai őket is érintette. Ha kevesebb területen is, de még mindig foglalkoznak paprikatermesztéssel, a hagyományos kézi szedést helyezve előtérbe. Hangsúlyozta, hogy a mostani pályázati lehetőségek nagyon fontosak a gazdák számára, és mindenki megtalálja a számára megfelelő támogatási formát.

A fűszerpaprika, mint hungarikum különösen fontos a kalocsaiak számára, nem véletlen van speciális vetőmag- és szárítási költségtámogatás hozzá. A növény és termesztői számára az elmúlt években kiírt kertészeti pályázatok jelenthetik a legnagyobb segítséget a technológiai megújulásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02