Óriási fejlesztés Kaposváron: ez a teljes magyar állattartásra hatással lehet

Óriási fejlesztés Kaposváron: ez a teljes magyar állattartásra hatással lehet

agrarszektor.hu
Speciális állatállomással bővült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. A fejlesztés a napi kezeléshez és az embrió-átültetés előkészítéséhez biztosít nagy biztonságú, stresszmentes, elkülönített környezetet. Mindez nélkülözhetetlen az ott tartott magas genetikai értékű donorállatok csúcsgenetikai képességeinek továbbörökítéséhez - derült ki a MATE közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az élelmiszerbiztonság, az élelmezés-egészségügy, valamint a nemzetstratégiai jelentőségű élelmiszer-ellátás szempontjából is különösen fontos a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. A létesítményben jelenleg elsősorban szarvasmarhaembrió-átültetések zajlanak, de a tervek szerint a jövőben lóval, gím- és dámszarvassal, valamint egyéb kisállatokkal is dolgoznának, ami a génmegőrzés szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Az újonnan átadott állatállomáson jelenleg hat rendkívül értékes Holstein-fríz szarvasmarha található. A legfőbb cél az, hogy ezek csúcsgenetikai képességeit továbbörökítsék, ehhez pedig egy különleges technológiát alkalmaznak a szakemberek.

Egy hormonális programot hajtunk végre, amelynek az utolsó mozzanata az embriómosás, ezt követően pedig a laborban szelektáljuk és minősítjük az embriókat. Azokat akár azonnal át tudjuk ültetni a fogadó állatba, de lehetőség nyílik a fagyasztásra is, így az embriókat akár később is fel tudjuk használni

- mondta el Dr. Zomborszky Zoltán, az Embrió-átültető Központ vezetője.

A nemrégiben kialakított állatállomás egyik rendkívüli előnye, hogy nyugodt környezetben, biztonságosan és az állatok számára stresszmentesen lehet elvégezni a beavatkozásokat. Az így megszületett magas genetikai értékű egyedek pedig adott esetben több tejet vagy húst tudnak termelni. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kiemelte, hogy az egyetem számára alapvetően fontos, hogy minden területen, így az állattenyésztésben is csúcstechnológiát alkalmazzon. Az Embrió-átültető Központban zajló munka az élelmezésbiztonság, az élelmiszerellátás szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír, amely hosszútávon a magyar állattenyésztés teljesítményét, versenyképességét növeli.

A MATE legfontosabb céljai között szerepel, hogy az intézményben zajló kutatások, eredmények beépüljenek a napi gyakorlatba, hiszen az élelmiszer-előállítás, a növényi, állati és feldolgozott termékek előállításánál ez nemzetgazdasági érdek

- hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba

A központban zajló munka arra is alkalmas, hogy tovább népszerűsítse a modern agráriumot és az agrárpályát. A tervek szerint a jövőben középiskolás diákok is meglátogathatják majd az intézményt, biológia óra keretében.

(Címlapkép forrása: MATE/Andrássy Zoltán)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?