Afrika első tevegazdaságának kialakítását segíti a MATE

Afrika első tevegazdaságának kialakítását segíti a MATE

agrarszektor.hu
Újabb szakmai képzésekkel, projekttervek és projekthelyszínek egyeztetésével, valamint termőterületek és állattartó telepek bejárásával folytatódik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közreműködésével zajló mezőgazdasági fejlesztési program a Csádi Köztársaságban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A MATE Szent István Biztonságkutató Központjához tartozó Trópusi és Szubtrópusi Fejlesztési Divízió szakemberei ismét Csádba utaztak, hogy a magyar humanitárius és diplomáciai szerepvállalás részeként megvalósuló mezőgazdasági fejlesztéshez kapcsolódva tovább folytassák a helyi szakmai partnerekkel megkezdett munkát - írja közleményében az egyetem. Az egyik legfőbb cél egy olyan tudásközvetítő központ kialakítása, amely nemcsak elméleti, hanem gyakorlati példák révén is szolgálja a tudásátadást.

2023 decemberében a csádi Nemzeti Állattenyésztési Kutatóintézettel (IRED) elkezdett együttműködés és szakember képzés eredményeként 28 fő vehette át a MATE rektorától a képzés teljesítését igazoló okleveleket. Az együttműködés folytatásaként idén februárban a helyi állatfajták genetikai fejlesztésére és génmegőrzésére fókuszáltak a MATE szakemberei. Az állattenyésztési fókuszú képzések mellett elkezdődött a takarmányozási lehetőségek felmérése is. Ezen a téren kulcsfontosságú a helyi növényfajták bevonása és a megfelelő termesztéstechnológia alkalmazása, melyet a MATE szakemberei a helyi partnerekkel együttműködve mérnek fel.

Mivel Csádban található a Szubszaharai Afrika legnagyobb, 10 milliós egyedszámúra becsült teveállománya, az együttműködés keretében kiemelt figyelmet fordítanak a tevetartásra, a tevetej hasznosítására, valamint a tevéket érintő betegségek felmérésére is. Ehhez kapcsolódóan az egyik fontos cél Afrika első tevegazdaságának kialakítása több ütemben, amely magyar know-how bevonásával a maga nemében egyedülálló lesz a kontinensen. A tevetej hasznosítása során kiemelten fontos a tejpor előállításának kérdése is, amely közép- és hosszútávú célként nemcsak belső felhasználásra lesz kiváló, hanem akár Csád exportterméke is lehet.

A szakmai egyeztetések során felmérik a funkcionális élelmiszerek előállításának lehetőségeit is, a helyi alapanyagok, zöldségek és gyümölcsök felhasználásának figyelembe vételével. Ez a kérdés egyfelől a lakosságot és az iskolákat, másfelől pedig a menekülttáborokat érinti. A MATE szakemberei a Csádi Élelmiszer-minőségellenőrzési Központ (CECOQDA) vezérigazgatójával és munkatársaival további képzési lehetőségeket, valamint a csádi fél számára fontos kutatási területeket is egyeztettek. A központtal való szoros együttműködés azért is kiemelten fontos, mert az élelmiszerek előállításakor a központ tanúsítványára is szükség van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?