Fontos hírek érkeztek a ketreces állattartás betiltásáról az EU-ban

Fontos hírek érkeztek a ketreces állattartás betiltásáról az EU-ban

agrarszektor.hu
Szeptember 13-án Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke az éves uniós helyzetértékelésében nem tett említést irreális állatjóléti elvárások jogszabályokba ültetéséről, illetve a ketreces állattartás betiltásáról. Ugyanakkor köszönetet mondott a termelőknek, amiért élelmiszerrel látnak el bennünket és az élelmezésbiztonság, valamint az élelmiszer önellátás fontosságát hangsúlyozta. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Forronganak a szélsőséges állatvédők és a sötétzöldek, mivel az EU Bizottsága levette napirendjéről a ketreces állattartás betiltását és úgy tűnik - egyelőre legalábbis - pragmatikusan gondolkodik a mezőgazdaság és élelmiszerfeldolgozás szerepéről - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Ursula von der Leyen hangsúlyozta, több párbeszédre és kevesebb polarizációra van szükség, majd hozzátette: stratégiai párbeszédet szeretnének indítani az EU mezőgazdaságának jövőjéről.

Meg vagyok győződve arról, hogy a mezőgazdaság és a természet védelme kéz a kézben járhat

- mondta a Bizottság elnöke. 

Úgy tűnik a Bizottság már a jövő év tavaszán esedékes Európai Parlamenti választásokra készül és az eddigieknél talán jobban figyel a szakmai szempontokra a mezőgazdaság, ezen belül pedig az állattenyésztés helyének és szerepének megítélésekor.  Európában a mezőgazdaság feladata az egészséges élelmiszerek előállítása, ez az agrárpolitikánk alapja, akárcsak az élelmiszer önellátás - hangsúlyozta a Bizottság elnöke.

Sokan dolgoznak már egy fenntarthatóbb mezőgazdasági modellen. Ezen együtt kell dolgoznunk a mezőgazdászokkal, hogy megbirkózzunk az új kihívásokkal, csak így biztosítható a jövő élelmiszerellátása

- jelentette ki Ursula von der Leyen.

Az értékelésben a 2023 végén esedékes új, átfogó állatjóléti jogszabálycsomagról sem esett szó, amelynek a célja a vonatkozó közösségi szabályok megújítása. Az ezzel kapcsolatban eddig nyilvánosságra került információk és a tudományos háttérvizsgálatokkal megbízott Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlásai aggasztó irányt vetítettek előre. Úgy tűnik ebben is változás várható. 

Arra a kérdésre, hogy a beszédben miért nem szerepelt az állatjólét, a Bizottság szóvivője azt mondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kérdéssel nem foglalkoznak, hiszen a Bizottság elkötelezett az EU állatjóléti jogszabályainak felülvizsgálata mellett, és dolgoznak is ezen. Ambiciózus napirendje van Brüsszelnek, de nincs határidő kitűzve arra, hogy mikor kell elkészülnie a jogszabályok felülvizsgálatán alapuló javaslatnak.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?