Itt a megoldás a méregdrága műtrágya helyett? Sokan már ezt használják a földeken

Itt a megoldás a méregdrága műtrágya helyett? Sokan már ezt használják a földeken

agrarszektor.hu
A 2021/22-es szántóföldi szezonban a kalászosok termelésének önköltsége hektáronként 430-470 ezer forint körül alakult, ugyanakkor ez a mostani szezonban már a 660-700 ezer forintot is elérheti. Ez a drasztikus drágulás rá fogja kényszeríteni a gazdákat arra, hogy a költségeiket erőteljesebben ellenőrizzék. Nem meglepő módon a termelők annak keresnek alternatívákat, ami drága - ide tartozik például a műtrágya is, éppen ezért sokan törik a fejüket, hogy hogyan is lehetne helyettesíteni.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint már vannak olyan megoldások, amelyek a növényeknek is jót tesznek, ráadásul javítják is a talajok minőségét. A termelőkre ránehezedik a környezetvédelemmel kapcsolatos elvárások súlya, de tudni kell, hogy a mezőgazdászok eddig környezettudatosak voltak, csak most ezt már le is kell papírozni, hogy megkapják a támogatást. Csicsor János, a Magyar Huminsav Társaság elnöke elmondta, hogy az elmúlt 50-100 évben a talajaink szervesanyag- és mikroelem-tartalma drámaian csökkent, ami pedig már az élelmiszerekben is megjelenik. A zöldségek és gyümölcsök tápértéke a 30 évvel ezelőttinek már a töredéke, és mivel a nemesítési eljárások is a nagyobb termésmennyiséget célozzák, csak tovább fog csökkenni - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

2022 első kilenc havi adatok komoly mennyiségi visszaesést mutattak a műtrágyapiacon: a forgalmazók által az agrártermelőknek értékesített mennyiség 31,4%-kal kevesebb volt az egy évvel korábbinál, amikor már szintén volt némi visszaesés. A műtrágyaárak átlagosan több mint megtriplázódtak, így hát nem csoda, ha sokan a kiváltásukon gondolkodnak. A talajok tápanyagtartalma tovább csökkenhet egyébként a "szimpla" műtrágyahasználattal, ráadásul a precíziós műtrágya-kijuttatás is zsákutca ebből a szempontból, hiszen költséghatékonyabb ugyan a hagyományos eljárásnál, de nem szolgálja a talajok termőképességének visszaállítását, valamint a talajvízszint további süllyedését sem akadályozza meg.

Futó Zoltán, a MATE szarvasi Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszékének vezetője​​​​​ kitért a baktériumkészítményekre, melyek a tápanyag-feltárással a kijuttatott műtrágya hasznosulását is javítják. Erre pedig nagy szükség is van, hiszen például egy foszfor-műtrágya hatóanyagának 50-70%-a tartósan megkötődik a talajban. Az élő kultúrákat tartalmazó készítmények alkalmazása, több év alatt javítják a talajszerkezetet és növelik a humusztartalmat. Arról nem beszélve, hogy ha a talaj szerkezetének javulása üzemanyag-megtakarítás révén olcsóbbá is teszi a gazdálkodást, mivel a műveléshez 10-15%-kal kisebb vonóerőre van szükség. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?