Óriási változás jöhet a boltokban itthon: ez várhat a magyarokra áprilistól

agrarszektor.hu
A 2022-es kisebb leállás után, tavaly novemberben újra elindult a gyártás a Nitrogénművek Zrt.-nél, elkezdett ugyanis csökkenni a gáz ára, és így a műtrágya is olcsóbb lett. Az elszállt árak komoly műtrágyahiányt is hoztak magukkal, ami az élelmiszerárak brutális emelkedésében is közrejátszottak. Úgy tűnik azonban, hogy hamarosan megáll a vágtató élelmiszerinfláció, aminek részben az az oka, hogy egyre több olyan jelzés érkezik, hogy visszaesett a kereslet, és csökken az élelmiszer eladások volumene Magyarországon.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Csökken a gáz ára és olcsóbb lett a műtrágya is. Mi tavaly novembertől, október végétől már a csúcson termelünk, telibe mennek a gyáraink, és el is tudjuk adni a terméket szerte Európában

- mondta az ATV Híradójának Bige László. 

A korábban tapasztalható műtrágyahiány az élelmiszerárak emelkedését is hozta magával, hiszen elképzelhetetlen magasságokba emelkedett az élelmiszerek ára. Raskó György agrárközgazdász szerint ugyanakkor már csak hetek kérdése, és megáll a vágtató élelmiszerinfláció, aminek éppen a drágaság, és az amiatt visszaesett kereslet az oka.

Egyre több jelzés jön, hogy az élelmiszer eladások volumene nagyon drasztikusan csökken januárban, a magyar tulajdonú vegyesboltoknál ez a csökkenés 20% fölött van, ami óriási visszaesés. Ennél nagyobb inflációfékező eszköz nincsen. A mostani árak is csökkeni fognak, április-május környékén elsősorban a tejtermékeknél 15-20%-os csökkenésre lehet számítani

- mondta a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?