Fontos részletek derültek ki az agrártámogatásokról: ez minden gazdát érint

Fontos részletek derültek ki az agrártámogatásokról: ez minden gazdát érint

agrarszektor.hu
Több fontos változás is várható 2023-ban az egységes kérelmekkel kapcsolatban, az egyik ilyen, hogy kötelezővé válik a teljesen elektronikus kapcsolattartás egészen a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések és kifogások benyújtásáig - mondta el Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. Hozzátette, emellett előzetesen be kell jelenteni a 2023-ban tervezett másodvetéseket is. Az egységes kérelmek benyújtásának elektronikus beadó felülete várhatóan 2023 áprilisában fog megnyílni, idén szeptember-30-ig lesz mód szankciómentesen pontosítani azokat. A MobilGazda alkalmazással kapcsolatban az elnökhelyettes közölte, habár gyelőre nem, de 2025-től kezdődően a fotó készítése kötelező lesz a gazdálkodók számára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2022-es év eredményeiről el lehet mondani, hogy minden idők legnagyobb agrártámogatását tudtuk a gazdálkodóknak kifizetni, ez meghaladta az 1000 milliárd forintot, és idén március közepére is elértük már a 217 milliárd forintot. A kifizetéseket négy részre lehet osztani, a Vidékfejlesztési Program támogatásai egyre nagyobb szerepet kapnak, lassan el fogják érni a közvetlen támogatások szintjét is

- közölte a Portfolio Agrárium 2023 konferenciát Detre Miklós. Kiemelte, az előlegfizetésről el kell mondani, hogy a legtöbb tagállamban vagy nincs, vagy csak néhány jogcímen, Magyarországon ezzel szemben 12 jogcímben van előlegfizetés. Hangsúlyozta 2023-ban 2,5-3 hónappal a határidő előtt teljesíteni fogják a kifizetéseket. 

A szakember beszélt arról is, hogy 2022-ben összesen 113 milliárd forintot fizettek ki a bepiaci intézkedések és nemzetközi támogatások címén. A kárenyhítési kérelmeket november 1-től november 30-ig lehetett beadni, több, mint 30.800 kérelem érkezett a Kincstárhoz, 28.300 darab kapott pozitív elbírálást, a kifizetések március 31-ig fognak megtörténni. 

Egységes támogatási kérelmek

Az egységes kérelmek benyújtásának elektronikus beadó felülete várhatóan 2023 áprilisában fog megnyílni, idén szeptember-30-ig lesz mód szankciómentesen pontosítani azokat. A szakember elmondta, lesz néhány fontos változás 2023-ban az egységes kérelmekkel kapcsolatban, az egyik ilyen, hogy az egységes kérelmek és a jogcímek esetén kötelezővé válik a teljesen elektronikus kapcsolattartás a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések, kifogások benyújtásáig. Emellett a 2023-ban tervezett másodvetéseket előzetesen bekell jelenteni, és 2023 január 1-től kezdődően felhasználásra kerülnek az Európai Ügynökség által finanszírozott a Sentinel műholdcsalád által készített nagyfelbontású műhold felvételek is. Szintén változás, hogy a szarvasmarha, juh, kecske állatlétszám alapú támgaotsáok estén a tagállami hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az egységesk kérelem az aktuáéis ENAR adatbázis alapján megszemélyesítésre kerüljön a potenciálisan támgoatható állat-egyedek adataival.

A Vidékfejlesztési Program kapcsán Detre Miklós közölte, a VP irányító hatósága összesen 106 felhívást jelentetett meg, ebből 70 intézkedés beruházási típusú. A beruházási típusú támogatásoknál 2023-ban a tervezett kifizetés 350 milliárd forint.

MobilGazda

A MobilGazda a gazdálkodókat segíti a támogatásokkal összefüggő ügyintézési feladatok elvégzésében. Lehetővé teszi a termelők számára, hogy hitelesített és geo-referált fényképeket küldhessenek a Kincstár számára a támogatások alapját képező földterületekről, állataikról, gépeikről vagy mezőgazdasági épületekről. Az alkalmazás rögzíti a fényképkészítés helyét és irányát, majd továbbítja az adatokat a Kincstár szerverének. Egyelőre nem, de 2025-től kezdődően a fotó készítése kötelező lesz a gazdálkodók számára - hívta fel a figyelmet Detre Miklós. Hozzátette továbbá, hogy az alkalmazásban többek között ügyfélszolgálati és tájékoztatási funkciók is találhatók, emellett lehetővé teszi a mezőgazdasági parcellaadatok megtekintését, egyes elektronikus bizonylatok beküldését, valamint földterületmérési funkcióval is rendelkezik.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?