Itt a háború váratlan hatása: ez óriási változásokat hozhat Magyarországon

Itt a háború váratlan hatása: ez óriási változásokat hozhat Magyarországon

agrarszektor.hu
Óriási változásokat hozhat az orosz-ukrán háború, és annak kimenetele az európai takarmánygyártásban és hústermelésben, könnyen lehet, hogy 2-5-10 év múlva egy új világrend részei leszünk - mondta el Varga Ákos, az UBM Csoport igazgatósági elnöke a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián Kecskeméten. A szakember beszélt arról, hogy szerinte most zajlik Közép- és Közép-Kelet Európa „újra szerkesztése”, és egy olyan lengyel-ukrán szövetség jöhet létre, ami a francia-német tengely „ellensúlya” lehet, és ez nagy gazdasági hatással lesz a magyar és környező piacokra is. 

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Merre tart a világ állattenyésztése és takarmányipara?

- tette fel a kérdést előadásában Varga Ákos, majd elmondta 2022 és 2050 között előreláthatólag 120 millió tonnával növekszik majd az olyan termékek kibocsátása, mint a baromfi-, a marha-, a sertés-, a bivaly-, a juh- és a kecskehús, valamint a tojás. Mindez azt mutatja, hogy az élelmiszeripar továbbra is stratégiai ágazat. A növekedés zöme egyébként Ázsiába, Latin-Amerikába és Észak-Amerikába datálható, az adatok szerint Európa stagnálásra, csökkenésre ítéltetett. A szakember arról is beszélt, hogy a változásokhoz, valamint a jelenlegi helyzethez erősen hozzátartozik az is, hogy egy, a mezőgazdaságban gyártói és kereskedelmi tevékenységgel foglalkozó cégnek ma már olyan dolgokkal is kell napi szinten foglalkoznia, amelyek 30 éve egyáltalán nem voltak ennyire hangsúlyosak, ilyen akár az állatjólét, a nyomonkövethetőség, vagy akár az ESG-jelentés. Jól látszik tehát, hogy a szakma évről évre bonyolódik és rendkívüli nagy kihívásokkal teli. 

A takarmánygyártás alakulása Európa keleti és nyugati országaiban

Az európai hústermelés és takarmánygyártás elemzése során fontos, hogy helyesen értsük a most zajló gazdaságpolitikai és gazdasági folyamatokat. Ma már a gyakorlatból levont következtetések mentén kell haladnunk, és nem fordítva, hiszen a régi mintázatok nem biztos, hogy rárakhatók az újakra. A nyitottság, a befogadóképesség, az információ és a fejlődőképesség most még inkább középpontba kerülnek, és elengedhetetlenek egy, a következő 5-10 évben is profitot képző cég működéséhez.

Varga Ákos elmondta, látszik, hogy Nyugat-Európában erős csökkenés van a takarmánygyártásban, míg keleten a stagnálás, enyhe növekedés a jellemző, ugyanakkor tudjuk, hogy az állatitermék-előállítás egy jelentős része nyugatról áramlik keletre. Hangsúlyozta, a globális (Kína) és regionális (orosz-ukrán háború) gazdasági változások jelentősek, és habár a háború kimenetelét nem lehet tudni, most zajlik Közép- és Közép-Kelet Európa „újra szerkesztése” - az USA aktív támogatásával, egy olyan lengyel-ukrán szövetség jöhet létre, ami a francia-német tengely „ellensúlya” lehet. Közölte, a lengyel-ukrán mezőgazdasági potenciál erősebb, mint bármely más európai erőközponté, ez nagy gazdasági hatással lesz a magyar és környező piacokra.

Ukrajnából rengeteg áru jött már be az EU-ba, Lengyelországon keresztül is. Ha 2-5-10 év múlva kialakul az új fúzió, egy új világrendnek leszünk a részei, és ha ez bekövetkezik, Magyarországon már nem nagyon tehetünk majd semmit az ellen, hogy nyugatról keletre jön a takarmánygyártás. Ezért is kell most azonnal cselekednünk, és versenyeznünk azért, hogy az állattartók Magyarországot válasszák.

Az európai takarmányalapanyag-termelés

A klímaváltozás egyre nagyobb kihívást jelent a takarmányiparnak is, érzékelhető, hogy az európai takarmányalapanyag-termelés (kukorica, szója) egyre jobban tolódik északra - figyelmeztetett Varga Ákos. A következő időszakban jelentős termelésszerkezeti változások jöhetnek a magyar és régiós növénytermesztésben, emellett alkalmazkodnia kell a termelőknek, és a gazdasági szereplőknek is a csökkentett kukoricafelhasználáshoz, a termelési eredmények megtartásával.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?