Teljesen átalakult a szabályozás: sokat bukhat az a gazda, aki erre nem figyel oda

Teljesen átalakult a szabályozás: sokat bukhat az a gazda, aki erre nem figyel oda

agrarszektor.hu
2023. január elsejétől hatályba lépett az Európai Unió új Közös Agrárpolitikája (KAP), amely jelentősen módosítja a hazai gazdálkodók támogatási pozícióit és lehetőségeit is. Éppen ezért különösen fontos, hogy a magyar gazdatársadalom idén a szokottnál is jobban figyeljen oda a támogatási kérelmek benyújtásánál, és ne a megszokások alapján intézze ezt - hangzott el a Portfolio Agrárium 2023 konferencián.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az új Közös Agrárpolitikával jelentős változások léptek életbe a támogatásoknál, amelyek talán jobban érintik az I. pillért, mint a II-at. Korábban bármikor merültek fel reformtervek, mindig fontos elemük volt, hogy a piaci szereplők támogatáshoz jutási feltételei egyszerűbbé váljanak. Ez azonban nem sikerült maradéktalanul az új Közös Agrárpolitikánál, mutatott rá Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Most már látszik, hogy az első év a közös tanulásé lesz, most fogja megtanulni mindenki, hogyan lehet ebből kihozni a maximumot. A szakpolitikus azt tanácsolta az ágazat szereplőinek, hogy nézzenek olvassanak utána a változásoknak, az új feltételeknek, és ha kell, beszéljenek tanácsadóval, falugazdásszal, vagy akivel szükséges. Aki most alaposan végiggondolja, mit akar, az hosszú távon jobban fog járni. Hasonlóképpen látta a helyzetet Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben minden döntésen komoly pénzek múlhatnak, ezért a szokottnál is alaposabban kell átgondolni ezeket. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint az új rendszert képtelenség elsőre felmérni, ez pedig óriási bizonytalanságot okozott a termelők között, amint arra Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője és tulajdonosa is felhívta a figyelmet. A szakember szerint a termelői körökben az okozza a legfőbb problémát, hogy hamarosan elindulnak a talajmunkák, aztán pedig a vetések, ám az ágazat szereplői nem tudják, hogyan induljanak el a támogatások igénylését illetően.

A lényeg az, hogy a termelők a következő időszakban ne megszokásból hozzanak a döntéseket. Ez pedig nemcsak a támogatásokra vonatkozik, de például a műtrágyák, inputanyagok beszerzésére is

- emelte ki Vajda Péter.

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese is egyetértett azzal, hogy a megfelelő információk birtokában kell majd támogatásokat igényelni. A szakember hozzátette, hogy a Magyar Államkincstár igyekszik ezt az egyre bonyolultabb folyamatot minél jobban leegyszerűsíteni, és ezt a célt szolgálják a gazdákkal való kommunikáció erősítése, valamint az, hogy idén a támogatási kérelmekhez szeptember 30-ig lehet pontosításokat benyújtani.

Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője és tulajdonosa
Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője és tulajdonosa

Az új Közös Agrárpolitkában egyre hangsúlyosabb lesz a környezetvédelem

Az új KAP szabályozásában nagyobb figyelmet fordít a környezetvédelemre, amihez saját rendszer alakult ki, három jogszabállyal. A szabályrendszer már elérhető kiadványként - mondta el Juhász Anikó, aki beszélt arról is, hogy a környezetvédelmi szempontok már nemcsak egy alaptípushoz kötődnek, hanem minden támogatás alapjává váltak. A zöld alapfeltételekből erősödtek, és a tapasztalatok szerint az érintettek körében az szokta a legnagyobb zavart kiváltani, hogy úgy kell megfelelni ezeknek, hogy az egyéni körülmények ezt nem mindig teszik lehetővé. A helyettes államtitkár szerint a tanulási folyamat végén erősödni fog a mezőgazdaság megítélése is, ami később még hasznos lehet az ágazat számára. Jakab István szerint az új helyzetben időben kell lépni, és nem lehet megúszni a tanulási folyamatot. A szakember szerint most még mindenki a Green Deal-ről beszél, de jönni fog majd a Blue Deal is, a vízgazdálkodási szabályokkal. Egyre nehezebb, egyre bonyolultabb előírások lesznek, amiket meg kell majd tanulni.

Jó informatikusokra, programkészítőkre, szervezőkre és tervezőkre lesz szükség majd ahhoz, hogy a gazdák számára jó programokat készítsenek. Helyzetbe kell hozni a termelőket, a fiatalabb és az idősebb generációkat egyaránt. Csak akkor tudjuk maximálisan igénybe venni a forrásokat, ha átlátjuk a rendszert

- jelentette ki Jakab István.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke

Győrffy Balázs szerint a mezőgazdaságnak ki kell jönnie a védekező helyzetből a zöldítés kapcsán, mert már most is azt láthatjuk, hogy a társadalom nem a szakmai alapok alapján ítéli meg az ágazatot, hanem a hangadók alapján. A NAK elnöke szerint épp ezért létfontosságú, hogy az agrárium láthatóvá tegye magát a társadalom számára. Vajda Péter úgy látja, hogy abban, ami most bonyolultnak és nehéznek tűnik, valójában óriási lehetőségek vannak. A magas műtrágyaárak és az aszály miatt az AÖP egy katalizátor program lesz, ami el fogja indítani a változást, mint korábban a precíziós gazdálkodásnál. A jövőben fel kell készülni az időjárási szélsőségekre is, de a mostani támogatások segítséget nyújtanak ebben.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke

Mikor kezdődhet el a támogatási kérelmek benyújtása?

Detre Miklós szerint a támogatási kérelmek benyújtására azután kerülhet csak sor, hogy létrejött a megfelelő jogszabályi háttér, vagyis hogy megjelenjenek a végrehajtási rendelet. Ha ez megtörténik, akkor néhány napon belül megkezdődhetnek a benyújtások. Juhász Anikó elmondta, hogy az Agrárminisztériumnál nagy erőkkel dolgoznak ezeknek a jogszabályoknak a megalkotásán, és nagyjából április közepére várható ezek megjelenése. A szakmai tartalmak azonban már véglegesek, ezek folyamatosan jelennek meg a hivatalos oldalakon. A kérelmek benyújtása azonban tényleg csak akkor tud elindulni, ha a vonatkozó jogszabályok is megjelentek.

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnöke
Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese

Mi várható az I. pillér támogatásai kapcsán?

Az új közös Agrárpolitikában a területalapú támogatások hektáronként nagyjából 147 eurót fognak kitenni. Ezeket az aktív gazdák használhatják majd, akiknek mindig be kell majd adniuk az egységes kérelmet. A feltételek nagyja sem változik, ám a 10 hektár alatt gazdálkodó, FELIR azonosítóval nem rendelkező gazdálkodóknál (ilyenek talán a szőlészek között lehetnek) lesznek vizsgálatok arra nézve, hogy valóban aktívan gazdálkodnak-e. Győrffy Balázs kiemelte, hogy ezeknél a támogatásoknál bővült a támogatható területek köre, és az új rendszerben az alaptámogatáshoz lényegében azt is meg kell majd csinálni, amit korábban a zöldítésnél kellett. A NAK elnöke a termeléshez kötött támogatások kapcsán elmondta, hogy 2023-ban le fog járni a moratórium az öntözés vonatkozásában, ami azért nagyon fontos, mert Magyarországon a kutak nagy része nem rendelkezik vízjogi engedéllyel, vagy nincs is bejelentve. Ezeknek az ellenőrzése már a tavaszi időszakban el fog kezdődni. Jakab István szerint fontos, hogy a termelőknek ki kell lépniük a megszokásból, és pontosan tudniuk kell, mekkora is a gazdaságuk, és hogy mire igényelhetnek támogatást. A szakember szerint a vízkérdés a jövőben kiemelt fontosságot fog kapni, ahogy az is, hogy hogyan bánunk a talajokkal. Juhász Anikó az újraelosztó támogatás kapcsán kiemelte, hogy ezeket 1200 hektárig bárki igénybe veheti, és van minimum és maximum összegük. De általában elmondható ezekkel kapcsolatban, hogy aki az alaptámogatást igényli, az meg fogja kapni ezt is.

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára
Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31