Puli

A puli egyike a kilenc magyar kutyafajtának. Kis-közepes méretű, terelő- és jószágőrző fajta, amely hosszú, zsinóros szőrzetéről ismert.

A puli egy ősi magyar kutyafajta, amelyet eredetileg jószágok terelésére és őrzésére használtak. A puli szorgalmas, találékony és intelligens fajta, amelyet a zord körülmények, a kemény munka edzetté, ellenállóvá és igénytelenné tettek; ezek a vonások pedig a mai napig jellemzőek a pulira.

A puli megjelenése

A puli legfeltűnőbb sajátossága a páratlan szőrköntöse, amihez hasonló csak a szintén magyar puminak van. Szőrszíne lehet fekete, fehér, valamint fakó és a szürke különféle árnyalatai. A fajta szőre lehet szalagos, zsinóros jellegű, nemezes, gubancos, nyílt, sima, selymes. Dús szőrzettel borított gömbölyű feje alig különül el testétől, mert nyaka a hosszú szőrzet miatt szinte nem is látható. Szeme sötétbarna, értelmes tekintetű, lekerekedő és széles füle lelógó, ám szinte észre sem vehető.

A puli jelleme

A puli fennmaradása a szorgalmának, találékonyságának, intelligenciájának tudható be. A zord körülmények, a kemény munka edzetté, ellenállóvá és igénytelenné tették a fajtát, ezek a vonások pedig a mai napig jellemzőek a pulira. Megszokta az önálló munkavégzést, és azt, hogy gazdája minden szavát lesse. Minden puli ösztönösen tudja, hogyan kell terelni a juhnyájat vagy a jószágot, még akkor is, ha családi kutyaként nevelkedett, és soha nem képezték ki erre.

Egyéniségét tekintve a puliról elmondható, hogy kedveskedő, családszerető, különösen kedveli a gyerekeket, ezzel együtt önérzetes és sértődékeny. Kitűnő házőrző, ugatós, de kiegyensúlyozott kutya. Kertes házak őrzőjének, családi barátnak egyformán alkalmas jószág.

Munkakutyaként a puli nagyon engedelmes, ha feladatot kap, azt összeszedetten és határozottan hajtja végre. A fajta példányait néha rendőrkutyaként is használják. Jószágőrző és terelő munkakörben alkalmazva hevesen védi a területét és a nyáját, és viszonylag kis termete ellenére félelmet nem ismerve megpróbál minden betolakodót elijeszteni és elkergetni; azonban nagyon ritkán okoz valódi sérüléseket.

A puli általában jól megfér a többi kutyával, s a más háziállatokkal való kapcsolata is csak ritkán okoz gondokat. Rendszerint jól kijön a gyerekekkel is. Hajlamos arra, hogy különösen szoros kapcsolatot alakítson ki a család valamelyik tagjával, aki attól kezdve számíthat a kutya figyelmére és fokozott szeretetére. Erről a kutyáról el lehet mondani, hogy csak éppen beszélni nem tud. Szinte mindent megért. A jól nevelt puli nem csak gazdája szavait, de intését, sőt akár szemeivel kifejezett akaratát is parancsnak veszi, és feltétel nélkül teljesíti. A pulik képzését célszerű korán elkezdeni, különösen az engedelmesség terén, ugyanis nagyon függetlenek és erős akaratúak, ezért felnőttkorban nehezen képezhetők.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon