Nagy bajban vannak most ezek a termelők: lehet, hogy sokaknak már késő?

Nagy bajban vannak most ezek a termelők: lehet, hogy sokaknak már késő?

agrarszektor.hu
Komoly bajban van, aki nem árazta be eddig a termékeit. Most lefelé mennek az árak, már nem tudja beárazni őket az, aki eddig nem tette meg. Ezeknél a cégeknél nagyon komoly baj lehet és lesz is a jövőben - hangzott el a Potfolio Agrárium 2023 konferencián, Kecskeméten. A kerekasztal-beszélgetés során megtudhattuk, hogy hogyan védhetik ki a drasztikus energiadrágulás kedvezőtlen hatásait az agrárgazdasági vállalkozások, és azt, hogy mire kell egyre nyitottabbnak lenniük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bali Gábor, az ENERGIQ Kft. ügyvezetője elmondta, hogy elképesztő hullámvasútra „ültek fel” az energiaárak: egy évvel ezelőtt egy 50 euró/megawattórás árszintről lehet beszélni - megjegyzendő, hogy előtte 10 éven keresztül 10 és 20 euró között volt az árszint -, augusztusban viszont ez az ár elérte a 300 eurót, most pedig 48 euró környékén mozog. A termelők nem tudtak mit tenni, ha gáz kellett nekik, ezen az áron tudták csak megvásárolni.

Ez az a helyzet, amit mindenki sokként élt meg, mondhatni, piaci sokk alakult ki.

Bali Gábor, az ENERGIQ Kft. ügyvezetője
Bali Gábor, az ENERGIQ Kft. ügyvezetője

Mi két évre előre bevásároltunk, ez a válság kapcsán segített, ki tudtuk védeni a hatalmas ingadozást. Most viszont eljött az az időszak, amikor ebből az előre megvásárolt mennyiségből nagyon kevés maradt, tehát el kell gondolkodni, hogy a következő időszakban is elindítsuk-e ezt az átlagolást. Fel kell mérni a piaci ajánlatokat, azt azonban nem lehet tudni, milyen árak lesznek hónapokkal később, érdemes élni a piac adta jelenlegi lehetőségekkel

- mondta Ábrahám Péter, a Bonafarm Zrt. beszerzési és IT-igazgatója.

Ábrahám Péter, a Bonafarm Zrt. beszerzési és IT-igazgatója
Ábrahám Péter, a Bonafarm Zrt. beszerzési és IT-igazgatója

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, mint fogalmazott, mindenkinek nagyon nehéz volt az elmúlt egy év, ez nem újdonság. Ez az időszak arra volt „jó”, hogy teljesen át lehetett és kellett is gondolni a kereskedelmi és a beszerzési stratégiákat. Bali Gábor szerint nagyon kellett figyelni arra, hogy egyáltalán mi van a piacon. Mint említette, volt olyan időszak, mikor a vállalat kért ajánlatot, de egyszerűen nem kaptak semmit. A szakember ugyanakkor egy fontos dologra hívta fel a figyelmet:

Ha találunk egy kereskedőt, aki úgy kínál terméket, hogy az a piacot leköveti, akkor arra érdemes lehet lecsapni. Képletes áron futnak napról napra az ajánlatok, az előre fizetés viszont bevett dolog lett. Ha a piacon mennek fel az árak, akkor fixálással meg lehet „fogni”, ha viszont lemennek, ki is lehet várni - a döntés a mi kezünkben van. Napi szintű döntés lehet, hogy a képletes árat használjuk vagy fixáljunk. Az előre fizetést viszont nem lehet megkerülni.

Ebben lehet a jövő

A Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója kitért arra is, hogy a beruházásoknak is volt egy bizonyos sorrendje a békeidőkben, az energiaválság viszont mindent átírt. Mondhatni, hogy a lista aljáról az élre ugrottak az energiatakarékos beruházások.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója
Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója

Egyre többet hallom, hogy tegyünk-e napelemeket a földekre? Úgy gondolom, igen, ez a jövő. A napelemek egyértelműen előtérbe kerültek. Ugyanakkor sok cég nem tudja, hogy a telepe készen áll-e egy napelemes beruházásra vagy éppen mit kellene tennie, hogy készen álljon rá. Nem tudhatjuk, milyen árak lesznek, ahogyan azt sem tudhattuk, hogy tizenötszörös energiaárak lesznek. Éppen ezért tartom elengedhetetlennek a korszerűsítést és a napelemeket, erre pedig egyre több gazdálkodó és vállalat nyit

- fogalmazott Kovács Gergő, a Solar-Express Kft. operatív-igazgatója.

Kovács Gergő, a Solar-Express Kft. operatív-igazgatója
Kovács Gergő, a Solar-Express Kft. operatív-igazgatója

Gőgös Zoltán, a G-reál Kft. ügyvezetője a kerekasztal-beszélgetés során kiemelte, hogy érdemes nyitni a biogáz felé is. Szerinte ez lesz a jövő, ezt nem lehet megúszni. Ez egy magyar előállítású termék, ami helyben van. A sertések esetében ugyan nem lehet biogázt előállítani, de a hálózati csatlakozás lehetőségei adottak. Bali Gábor is úgy véli, hogy a jövőbe is kell nézni, a biometán és a napenergia pedig fontos lesz, reményeik szerint támogatni is fogják. Kovács Gergő pedig hangsúlyozta, nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, ezért a függetlenedés lehet az egyetlen megoldás. 

Nagy bajban lehetnek ezek a vállalatok

Komoly bajban van, aki nem árazta be eddig a termékeit. Most lefelé mennek az árak, már nem tudja beárazni őket az, aki eddig nem tette meg. Ezeknél a cégeknél nagyon komoly baj lehet és lesz is a jövőben

- vélekedett Makai Szabolcs.

Az energia mellett egyébként az inputanyagok is árzuhanásba kezdtek. Ha esnek az árak, érvényesíteni kell. Ha emelkednek, akkor is. Ha valaki nem merte érvényesíteni az árait, az foghatja majd a fejét.

Gőgös Zoltán, a G-reál Kft. ügyvezetője
Gőgös Zoltán, a G-reál Kft. ügyvezetője

Gőgös Zoltán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy lesznek új pályázatok, és mindenki gondolja át, milyen szinten szeretne maradni vagy hova szeretne eljutni. A fejlesztéseket nem lehet megúszni, vagy megcsinálják, vagy elmegy mellettük az idő.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?