Komoly változások jönnek az agrárfinanszírozásban: erre készülhetnek a termelők

Komoly változások jönnek az agrárfinanszírozásban: erre készülhetnek a termelők

agrarszektor.hu
A megnövekedett kamatkörnyezet miatt következő időszakban várhatóan szigorodni fognak a hitelhez jutás feltételei az agráriumban - hangzott el a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. A szakértők beszéltek arról is, hogy a jelenlegi helyzetben az ágazat szereplői könnyen bajba kerülhetnek, ha nem működnek eléggé hatékonyan és gazdaságosan, de szóba került az is, hogy sok agrárcég likviditási helyzete kifejezetten jónak mondható. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a jövőben minden agrárvállalkozásnak meg kell gondolnia, hogy mire és hogyan használja a meglevő forrásait, és melyek azok a beruházások, amelyek akár bankhitelek nélkül is hasznosak lehetnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az agrárfinanszírozásnál mindig meg kell határozni, hogy az milyen devizában történik. Ha a forintalapú finanszírozást nézzük, akkor a báziskamatok 18%-nál vannak, az egyéb banki költségekkel együtt pedig 20% fölött járnak a kamatok. Ez pedig egy eléggé drága finanszírozást jelent - mutatott rá Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárfejlesztési főosztályvezetője a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. A szakember szerint euróban nézve viszont csak 3% körül vannak a báziskamatok, és erre rakódnak rá a többi költségek. Ilyet azonban csak akkor tudnak adni a bankok, ha az ügyfél fel tud mutatni euróbevételt. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója szerint a finanszírozási programok egyre inkább meghatározóak az ágazatban, és akiknek exportbevételük van, ott erősödött a devizafinanszírozás. A szakember beszélt arról is, hogy az AVHGA díjképzése viszont nincs a kamatokhoz kötve, akkor is ugyanannyi, amikor 2,5%-os kamatkörnyezetben kellett dolgozniuk, és akkor is, amikor 18%-osban. Arra azonban számítani lehet, hogy ha a gazdasági helyzet rosszabbul alakul, akkor az alapítványnak is emelkedni fognak a piaci díjaik.

A megnövekedett kamatok komoly változásokat hozhatnak a finanszírozásban

Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgatója szerint, bár a bukás és a bedőlés korábban nem volt jellemző az agráriumra, ez a következő időszakban megváltozhat. A szakember különösen az élelmiszeriparért aggódik, mint mondta, a nem eléggé hatékonyan, nem kellőképpen gazdaságosan működő szereplők gondba kerülhetnek.

Ha az inflációval kontextusba helyezzük a kamatkörnyezetet, akkor azt kell látnunk, hogy azért ilyen magasak a kamatok, hogy ne legyen még magasabb az infláció. Nem az a cél, hogy hihetetlen mennyiségű likviditást öntsünk erre az ágazatra

- jelentette ki Hollósi Dávid.

Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgatója
Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgatója

A szakember szerint a finanszírozás terén várhatóan lesz visszarendeződés, és a banki feltételek is szigorodni fognak. Hollósi Dávid elmondta, hogy a szakértők 2022-ben nagyon aggódtak az állattenyésztésért, mivel az év elején a takarmányárak megugrottak, az átvételi árak azonban nem változtak, továbbra is nagyon alacsonyak voltak. Az év végére azonban azt lehetett mondani, hogy a fogyasztói árak kompenzálták a költségnövekedéseket.

Herczegh András szerint az elmúlt évben az agráriumban a csődráta 2% körüli volt. A következő időszakban a bankok várhatóan szigorítani fognak a hitelhez jutási feltételeiken, a kérdés csak az, hogy erre milyen mértékben fog sor kerülni. Az AVHGA) ügyvezető igazgatója szerint a bankok úgy próbálják majd meg a hiteleket a partnerek számára meghatározni, hogy azok jövedelemtermelő képességét veszik majd alapul, a lényeg, hogy a napi működés ne kerüljön veszélybe. Hollósi Dávid ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a bankok a termelést fogják finanszírozni, és fel fognak lépni a spekulációs jellegű törekvések ellen.

Merre fognak elmozdulni a hitelek?

Ha beindul egy hitelprogram - márpedig az agráriumban vannak kifejezetten ilyenek -, akkor annak kell néhány hónap a felpörgéshez, aztán elkezdenek özönleni az ügyfelek azokhoz a bankokhoz, akik ezeket nyújtják. Fontos, hogy milyen gyorsan fut végig egy hitelprogram, és milyen gyorsan jutnak pénzükhöz a benne résztvevők

- jelentette ki Herczegh András.

Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója
Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója

Hollósi Dávid szerint a hitelprogramok jelenleg rendkívül gyorsan kimerülnek, az aszály miatt igénybe vehető opció hamarosan le fog zárulni, a Baross Gábor program hitelkerete is két hét alatt kimerült. A bankok piaci alapon tudnak ugyan finanszírozni, ám ez az ágazat szereplői számára kitermelhetetlen. Hollósi Dávid reméli, hogy lesznek majd újabb kormányzati hitelprogramok, de a döntéshozókon fog múlni, mennyit tudnak ezekre szánni. A szakember szerint azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben ezeket az új programokat is pillanatok alatt ki fognak merülni.

Mire költik az ágazat szereplői a pénzüket?

Az agrárium és az élelmiszeripar az elmúlt években komoly beruházási hullámot élt meg, ezek némelyike most már hasznot is hoz. Az a kérdés azonban, a jövőben inkább a forgóeszközhitelek lesznek-e hangsúlyosabbak. Herczegh András szerint ezekhez a programokhoz van egy alkalmazkodási időszak. A szakember ugyanakkor rámutatott, hogy a vidékfejlesztési programban vannak még olyan projektek, amelyekre 2021-ben nyújtották be a pályázatot, de még nem született döntés róluk. Azóta pedig sok minden megváltozott. Demeter Zoltán szerint a forgóeszközök állománya nőni fog a következő időben, arra kell csak figyelni, hogy ez ne egészségtelen mértékben történjen.

Sok agrárcég likviditási helyzete kifejezetten jó. Azt kell eldönteniük, hogy a meglevő forrásaikat felhasználják-e forgóeszközökre, vagy várjanak a következő beruházási lehetőségekre. Az a fontos, hogy ne tolódjon el ez arány

- mutatott rá Demeter Zoltán.

Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárfejlesztési főosztályvezetője
Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárfejlesztési főosztályvezetője

Hollósi Dávid szerint ha a magyar agrárium beruházási ciklusai támogatásvezéreltek, akkor ez a ciklus menni is fog. Tavaly volt egy nagy gépvásárlási hullám, ez idén valószínűleg el fog maradni. A szakember ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy kisebb-nagyobb beruházásokat, például belső hatékonyságnövelő fejlesztéseket meg lehet valósítani bankhitel nélkül is. Idén a vidékfejlesztési program nem dübörög, ez az időszak nem a zöldmezős kapacitásnövelő beruházásoké lesz, egy energiahatékonysági beruházás azonban akár magas kamatkörnyezetben is meg tud térülni. Ami beruházás várható a jövőben, azok is hatékonyságnövelő jellegűek lesznek.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?