2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Három éve nincs fejlesztés az élelmiszeriparban, itt lenne már az ideje

Három éve nincs fejlesztés az élelmiszeriparban, itt lenne már az ideje

Időszerű és indokolt is a pályázatok megjelenése az élelmiszeriparban, amelynek megfelelő lebonyolítása esetén jelentős lépést tehet előre az ágazat - ez volt a legfontosabb üzenete a Portfolio AgroFood 2024 konferencián a témában megtartott kerekasztalbeszélgetésnek. A résztvevők szerint sok múlik a projektek pontos előkészítésén, és azon is, hogy mennyire tapasztalt tanácsadóval vág neki a feladatnak egy-egy szereplő.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az élelmiszeripar a GDP 8 százalékát teszi ki, de hozzávesszük a ráépülő szolgáltató szektort, akkor 15 százalékot jelent, a kiskereskedelemmel együtt pedig már egynegyed körüli arányról beszélünk. Fontos ágazatról van szó, de tudomásul kell venni, hogy az Európai Unió élelmiszeripara a legfejlettebb, mi pedig itt indulunk.

Rögtön a Forma1-ben kell versenyeznünk

- mondta el Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, Magyar Bankszövetség agrár munkabizottságának elnöke. Hozzátette: a brandépítés, a minőség mellett ugyanakkor a volumen is fontos ahhoz, hogy exportképesek és regionálisan meghatározó legyen Magyarország.

Hollósi DávidHollósi Dávid

Életképes szereplőket kell támogatni

A pályázatokról szólva kiemelte: fontos, hogy a pályázók versenyeztessék a bankok ajánlatait, és az lenne a célravezető, ha a már bizonyított szereplők jutnának jó lehetőségekhez. Az életképes, nagyobb önerőt felmutatni képes pályázók tudnak a bankszektortól is megfelelő finanszírozást szerezni. Mint fogalmazott:

El kell kerülni azt, hogy tízmilliós cégek kapjanak milliárdokat.

Hollósi Dávid szót ejtett a szóban forgó 10 százalékos kamattámogatásról is, amellyel a 10 éves beruházás hitele átlagosan 4-5 százalékosra jön ki, amellyel már megvalósíthatók, kitermelhetők a pályázatok. Hozzátette:

Itt az előkészítés ideje

A kap.gov.hu oldalon az összes pályázati információ időben megjelenik. Az előkészítő tevékenységeket, a projektmenedzseri feladatokat, a tervezést, a bankokkal való egyeztetést ugyanakkor meg lehet már kezdeni most, amíg a konkrét pályázatok megjelennek - mondta el Huber Balázs, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője.

A kamattámogatási konstrukcióról szólva kijelentette: a hitel lehívása, a kamatköltség felmerülése után kell igényelni a támogatási formát.

Huber BalázsHuber Balázs

A menedzsmenten múlik a siker

Oda kellene eljutni, hogy a villányi vagy tokaji szőlőből termelt borok mellett, egyéb minőségi magyar élelmiszereket is el lehessen adni New Yorkban vagy Sanghajban

- jelentette ki Kovács Zoltán, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója, aki szerint ehhez promóció és marketing kellene, aminek jelenleg nem látja a jeleit.

A pályázatokról szólva kijelentette: fontos leszögezni, hogy a támogatási kérelmek bizonyos részei a jelenlegi verzió szerint nem hiánypótolhatók, ilyen például az építész tervdokumentáció és részben az árajánlatok.Ami ennél is lényegesebb, hogy minél előbb legyen egy konkrét beadási határidő, mely a pályázatok előkészítését és a beruházók döntését is segítheti, gyorsíthatja. Így is vannak buktatók egy ilyen folyamatban: elszállhatnak a költségek, módosulhatnak az eszközbeszerzések, nagy szerepe lehet a költségvetésmódosítások gyors és hatékony kezelésének, így a legfontosabb, hogy minőségi, releváns szakági tapasztalattal rendelkező, minél komplexebb projektmenedzsment tanácsadó partnerrel induljanak neki a szereplők a folyamatnak.

Kovács ZoltánKovács Zoltán

Nagy húzócégek jöhetnek létre

A Hell jó példa arra, hogy egy átgondolt stratégiával és márkaépítéssel a világ élvonalába lehet kerülni

- jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Mint elmondta: hamarosan indul a nemzeti bajnok program jelentkezési szakasza, amelynek célja, hogy ilyen vállalkozások kerüljenek az élvonalba. Az államtitkár elmondta:

Egyetértett azzal, hogy minőségi és tapasztalt tanácsadással kell elkezdeni a pályázatok megvalósítását. Nobilis Márton hozzátette: azt várja a pályázatoktól, hogy a nagy cégek rövid idő alatt látható eredményt tudnak felmutatni a fejlesztések révén.

Nobilis MártonNobilis Márton

Jó helyre kerül a pénz, de jól is kell csinálni

- mondta el Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese. Hozzátette:

el kell olvasni alaposan a pályázatokat, de nagyon csodálkoznék, ha valaki meg tudja csinálni önállóan.

Ennek ellenére érdemes megismerni a feltételeket, mert még profi pályázatírókkal is előfordulhatnak hibák. Felelősségteljesen, figyelemmel kell nekivágni a feladatnak.

Papp GergelyPapp Gergely

A Portfolio AgroFood 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

 

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31